Riesling och det söta.

Det finns människor som har fått för sig att de inte gillar vin gjort på druvan riesling. Jag tror att det beror på att de har druckit en dålig variant. För denna mångsidiga druva finns i så många olika stilvariationer. Så det borde finnas något för alla. Från det torraste, torra till viner till de riktigt söta. Oberoende av sockerhalten så har de välgjorda och balanserade sorterna gemensamt, den höga syran och den tydliga frukten.

Det är knappt jag tror det, men jag har förstått att det faktiskt finns människor som på allvar hävdar att de inte tycker om rieslingvin. Det finns lite olika teorier till detta faktum. På 70-talet var dessa viner väldigt populära, alla skulle dricka vitt vin och äta räkor på fredagskvällen. Det var innan vi blev tacofierade. När något blir så där hiskeligt populärt försöker de lite mer skrupellösa producenterna slå mynt av saken. Man gjorde vin av lägre kvalitet och spädde ut med mindre nobla druvor som till exempel mülller thurgau. Vinet blev helt enkelt sämre.

Dessutom skakades vinvärlden av en stor skandal i mitten av 80-talet och riesling var inblandad. Österrikiska producenter blandade i glykol i sina viner. Nu är dock dessa hemskheter borta och förbi, och vi hittar återigen fantastiska viner gjorda på denna härliga druva.

Jag vet att många kikar noga efter sockerhalten i olika produkter,  men ibland behövs lite restsocker för att balansera den höga syran. Eftersom jag är en sockerråtta av rang så tänker jag ge er mina allra bästa tips på rieslingviner med lite extra restsocker.

 

Annons:

När vinmakaren väljer att göra viner med restsötma så avbryts fermenteringen innan allt socker är förbrukat. Det innebär förutom restsockret att  alkoholhalten oftast blir lite lägre än vanligt. Både sötman och den låga alkoholhalten är en fördel då du skall äta het och kryddig mat. Sötman i vinet och den låga alkholhalten lindar in styrkan i chilin och gör den mindre jobbig för tungans papiller att hantera.

 

Kabinett, KlosterEberbach, Riesling,

 

Mitt första tips är Kloster Eberbach Kabinett. Ett vin frisk och syrlig fruktsmak, toner av rosa grapefrukt, lime och stenig mineral. Sockerhalten ligger på 53 gram/liter och alkoholen på 7,5 %. Det gör vinet till en ypperlig kamrat till asiatisk mat med lite kryddstark chilihetta.

 

 

 

Ruppertsberger

 

Nästa vin blir Ruppertsberger Hofstück Riesling #5914 här landar vi på 24 gram socker och 11% alkohol. En blommig ton samsas med päron och honung. Vinet kommer ifrån regionen Pfalz och vill gärna ha sällskap med tillexempel rökta räkor med chilimajonäs.

 

 

 

 

Nu går vi upp rejält i sötma för till desserter då gäller följande. Vinet skall ha minst lika mycket eller gärna mer sötma än det vi äter. Annars blir smaken besk och bitter.

631769

 

 

Allt annat än beskt och bittert är nästa vin för här har druvorna hängt tills de blivit angripna av ädelröta. Det gör att druvsaften blir koncentrerad och söt Dr Loosen Riesling Beerenausleese Nr 5364 på halvflaska, kostar 115 kr. Har 139 grams restsötma, smakar och doftar av saffran, apelsin och aprikos, samt passar som handen i handsken till gåslever och desserter som innehåller frukt.

 

Upp till bevis nu, är du en Winelover eller ej?!

Läs mer

Fler artiklar