Portugals söta sidor, en guldkant på vardagen.

Det finns många goda söta viner och Portugals varianter är i mitt tycke några av de bästa. Jag vet att de flesta avslutar en god måltid med dessert, men jag tycker att ordspråket "Life is short, eat dessert first" är ett av de viktigaste råden som finns.

Enligt det i mitt tycke viktiga ordspråket ”Life is short, eat dessert first!” bör vi människor inte alltid göra det tråkiga, viktiga och lämpliga först. Utan faktisk unna oss en guldkant på livet oftare. Därför struntar jag i experternas anvisningar och rekommendationer idag och gör som Pippi Långstrump. Jag börjar middagen med efterrätt och ger gärna desserten en liten extra puff med något av de söta vinerna från Portugal. Smakerna i de söta vinerna innehåller en hel uppsjö av smaker allt ifrån knäck, katrinplommon, torkade fikon, apelsinskal, nötter och ibland lite brända toner. Ett helt underbart skafferi när man som jag gillar att göra efterrätter.

När man värdigt sippat på till exempel ett glas Portvin, eller njutningsfullt smuttat på ett dito fyllt av Moscatel de Setubal så känns oftast livet alltid mycket härligare än innan. Här kommer några av mina favoriter, tillsammans med ett tips på vad som passar bäst att mumsa på till.

 

 

Annons:

973810

Till dina knäckiga och nötsprängda desserter som till exempel är Moscatel du Setubal – Alambre (SB nr: 99418) riktigt gott. Den knäckiga mörkt farinsockriga smaken får sällskap av choklad, fikon och russin. Servera till vår Glass med vit choklad, salt och jordnötscrunch. 

 

Till den helt vansinnigt tunga och goda Mocka- & Rom- och chokladcheesecaken sitter ett Portvin som en smäck.

46925

Jag serverar mer än gärna Fonseca Guimaraens vintage port från 1998 (SB nr 8001) som bjuder på en komplex smak med toner av både katrinplommon, kaffe, nötter och choklad.

Varför inte passa på att prova någon av dessa kombinationer nu till helgen?

 

Läs mer

Fler artiklar