Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
kanelbulle, baka, kanelbullensdag, anette rosvall
Skriven av Anette Rosvall

Missa inte kanelbullens dag!

Missa för all del inte att det den 4:e oktober är det kanelbullens dag. Här i vårt kära hemland anses detta bland många vara det allra bästa sättet att fika på.

Jag tror att jag vid något tillfälle hört att man den 4:e oktober säljer nästan lika många kanelbullar som vi är innevånare i Sverige. Det talar sitt tydliga språk, svenskar älskar kanelbullar, och jag med! Men jag gillar bäst när de är bakade i mitt kök, och när jag får välja själv hur mycket fyllning det är i. För jag kan tycka att de flesta snålar med den varan. Dessutom skall själva degen rullas många och tunna varv. För när jag äter bullar så rullar jag upp dem som ett långt veteband, så det är viktigt att man har koll på rullandet vid bakningen.

För 15 år sedan införde Hembakningsrådet Kanelbullens dag, och man gjorde det för att hylla bak- och bulltraditionen och lyfta fram detta hyllade bakverk. Enligt en undersökning från Novus 2011 säger var fjärde svensk att kanelbullen är deras favoritbakverk.

Det godaste att dricka till kanelbullar är så klart iskall mjölk, eller för all del en kopp kaffe. Vill man ha något starkare i glaset kan man även ta ett litet glas Moscatel de Setúbal. Det är ett sött starkvin som görs i Portugal närmare bestämt på halvön Setúbal som ligger söder om Lissabon. Det är ett bärnstensfärgat vin med aprikos, apelsin och torkade frukter i smaken, men även med toner av knäck, nötter och karamell och det är just dem som vi plockar upp i kanelbullarna. Det här vinet sitter även som en smäck till till exempel en Creme Brule.

Moscatel de Setubal 20 anos #85223 finns i beställningssortimentet och tittar du i kanten av glaset så ser du en liten grönskimmrande ton i det mörkt bärnstensfärgade vinet, det är tecknet på att vinet är gammalt och lagrat.

Moscatel de Setubal #8117 är lillebror till ovannämnda vin, här är frukttonerna något mer framträdande, men muscovadosocker och toner av fat finns också där, färgen, den är vansinnigt tjusig solnedgångs-orange.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer