Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Meatless monday - Socca med ratatouille - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Meatless monday – Socca med ratatouille

Nu är tiden inne för att göra din egen rattatouille. Grönsakerna är helt underbara, och samtidigt billiga, röran kan du sedan servera till lite vad som. Till exempel en socca!

Kärt barn har många namn, Socca, Farinata, Fainà eller Cecina! Visst låter det tjusigt?! Men det är bara något så enkelt som en kikärtspannkaka. Fast det låter som exklusiva ostar, eller någon hipp vinproducent.

Kikärtspannkakan görs lite här och där i Sydeuropa, och den är en gluten- och äggallergikers dröm, för den innehåller varken det ena eller det andra. Den är gjord på kikärtsmjöl, vatten, olja och lite kryddor.  Den steks på stora hällar i gathörn serveras som snabbmat hopvikt med med enbart salt och peppar i ett smörpapper.

I min variant – som jag kort och gott kallar – Anettes Kikärtspannkaka – serveras den med en härlig ratatouille och en klick crème fraiche. Vill man kan man även prova med crème fraiche med lite mosad getost i, honung och kanderade valnötter. Men då blir det en helt annan rätt!

 

Anettes Kikärtspannkakor med Ratatouille och crème fraiche

Pannkakorna

Det här receptet räcker till fyra mättande pannkakor

2,5 dl kikärtsmjöl

3 dl vatten

en skvätt olja

1 krm gurkmeja

salt och peppar från kvarnen

olja och smör till stekning

Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten stå och svälla i minst 2 timmar, men gärna över dagen i kylskåpet.

Värm en stekpanna tills den är ultrahet, i med olja och sedan en klick smör. Häll i ¼ av smeten i den heta stekpannan. När pannkakan är helt torr på ovansidan vänder du den väldigt försiktigt. Den är skör, låt den få rejält med färg på ytan och lägg sedan upp den på en tallrik.

 

Servera med Ratatouille som du gör så här:

1 squash

1 aubergine

4 stycken tomater

4 stycken morötter

2 stycken gula lökar

2 stycken paprikor i valfri färg

3-4 vitlöksklyftor

4 msk tomatpuré

1 dl chilisås

3 lagerblad

några nypor oregano

en skvätt rödvin

2-4 tsk sambal oelek

salt och peppar från kvarnen

Hacka alla grönsakerna i ganska små kuber. Jag tycker det blir snyggast så, men smaken är som baken. Så orkar du inte stå och hacka småbitar så låter du bli och gör stora bitar istället.

Fräs grönsakerna och börja med det som är hårdast och behöver mest tid i pannan. Te x morot , lök och squash. När alla grönsaker har fått fräsa en stund, så häller du i tomatpurén så att även den får fräsa lite i smör – det gör att tomatsmaken blir söt och fyllig.

Ner med allt annat förutom Sambal  och låt det puttra tills morötterna är mjuka. Tiden beror på hur stora bitar du har i din röra. När röran är färdigkokt så kryddar du upp den med sambal, salt och svartpeppar.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette