Karin Franssons Ölandsgazpacho med citronbakad lax en örtig dröm!

Karin Franssons Ölandsgazpacho med citronbakad lax en örtig dröm!

Annons:

Jag tror att det inte bara är jag som har stor respekt för Karin. De flesta som jobbar i matsvängen på ett eller annat sätt höjer henne och hennes kunskaper högt. Hon kom till Sverige på 70-talet och har drivit och utvecklat sin matlagning och det hon tror på. På den tiden när de flesta andra importerade tjusiga och exotiska råvaror från långt, långt borta, använde Karin sig av närodlat. Kryddor från sitt eget land och lamm ifrån granngården. Det har hon fortsatt med och gör det med den äran. Hon är en av få kvinnliga kockar som har varit med i Årets Kock juryn och är dessutom rikligt belönad med alla möjliga fina medaljer och pris för sin härliga matgärning.

Hennes mat är alltid säsongsbetonat och alltid fräsch, snygg, god och oftast med inslag av de örter – som har blivit lite av hennes signum. Jag lagade hennes Öländska örtgazpacho, det kan jag lova var både jag och mina gäster väldigt glada för. Jag tänkte dela med mig av det här så även du kan glädja din familj och dina vänner med det goda. Det är lite pyssel och tar lite tid men jag lovar det är värt varenda minut.

 

Ölandsgazpacho med citronbakad lax – recept utav Karin Fransson

6 personer

1 grön paprika
1 grön chilifrukt
1 slanggurka
100 g ramslök eller kinesisk gräslök
1 sommarlök
1 dl olivolja av god kvalitet
2 msk vitvinsvinäger, gärna vit
balsamicovinäger
1 krm mald spiskummin
1 krm strösocker
grovhackade färska örter t ex:
5 blad ängssyra
100 g bladpersilja
1 kruka basilika
1 kruka eller 50 g rucola
1 kruka körvel
50 g dill
1 msk färsk timjan, hackad, gärna citrontimjan eller backtimjan
1 dl förvällda nässlor
2 dl höns- eller grönsaksbuljong, kall

Myntamarinerade gurk-, äpple- och zucchinistrimlor:

lika delar zucchini, gurka och grönt äpple
färsk mynta
limejuice
salt och peppar

Citronbakad lax:

700 g skinnfri laxfilé
1 msk olivolja till stekning
1 dl olivolja
1/2 citron, skalad
rivet skal av 1/2 citron
1 nypa strösocker
salt och vitpeppar

Gör så här:

Gazpachon:

1. Dela och kärna ur paprika och chilifrukt. Skär dem i grova bitar. Skär även slanggurka och löken grovt. Lägg grönsakerna i en skål.
2. Tillsätt olivolja, vinäger, spiskummin och strösocker. Ställ svalt ca 2 timmar. Lägg grönsakerna med hackade örter, nässlor och buljong i en matberedare. Kör på full effekt tills soppan är grön. För slätare och tunnare konsistens, sila av i grovmaskig sil.
3. Smaka ev av med lite mer salt och vinäger.

Laxen:

1. Sätt ugnen på 100°C. Bena ur laxfilén och skär i portionsbitar.
2. Lägg över laxbitarna i en ugnsfast form. Salta och peppra. Droppa över olivolja. Baka i ugn 10-15 min eller tills kärntemperaturen är 50°C.
3. Skär filéer ur den 1/2 citronen. Var noga så att inget skinn från klyftorna kommer med. Skär dem i små bitar. Mixa citronkött med socker, salt och peppar i en matberedare och häll olivolja i en tunn stråle genom tubröret medan matberedaren är igång. Tillsätt citronskalet.
4. Pensla laxen med citronmarinaden. Låt den svalna.

Strimlorna

Skär zucchini, gurka och äpple i strimlor. Blanda med mynta och limejuice i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Fördela soppa i portionsskålar. Lägg i en laxbit samt myntamarinerade gurk-, äpple- och zucchinistrimlor.


Fler artiklar