Hummerlasagne och rosa bubbel från Gosset

gosset

När jag häromdagen drack ett glas Gosset Grand Rosé så fick jag en uppenbarelse. Den här drycken skulle passa som handen i handsken till den hummerlasagne som jag skrev om för ett tag sedan. Vill du läsa mer om Champagne från Gosset så hittar du artiklar hos både Sofia och Fredrik.

Men nu åter till maten, för att man skall förstå hur tjusig den är så har jag döpt den på franska. För visst låter det mycket tjusigare med ”Lasagne de Homard overt avec Sauce au beurre et salade brunoise de legumes” än ”öppen hummerlasagne”. Det franska namnet låter påskina att du stått och slavat i köket i minst 14 timmar. Men det fiffiga med den, förutom att den är vansinnigt god, är att den är vansinnigt lätt att göra. En annan fördel är att den ser ganska tjusig ut, och sådant är ju så himla bra. Så om du känner att du vill imponera på någon. Kanske visa upp dina allra bästa sidor så att personen i fråga blir en smula överväldigad. Ja! Då är detta en rätt som du borde prova på. Jag lovar att om du  dessutom bjuder på den rosa  underbara champagnen Gosset Grand Rosé till, så är din lycka gjord!

Lasagnes de Homard ouvert avec Sauce au beurre et salad brunoise de légumes
För 2 pers

Sås
Skalen fr hummer

4 msk hummerfond

3 msk tomatpuré

0,5 dl vermouth

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

0,5 röd paprika

Några stjälkar persilja

3 dl grädde

Smör o olja

en skvätt champagne

Börja med att ta bort skalet från hummern, lägg klorna åt sidan, de skall bli dekoration, stjärten hackar du smått för den skall ner i stekpannan om en liten stund. Fräs sedan skalet i smör o lite olja, tillsammans med gul lök, paprika, persiljestjälkarna och vitlök. Efter ett tag tillsätter du tomatpuré och låt den fräsa så att smaken drar ut. På med vermoth, fond och låt det hela puttra en liten stund. Sila av såsen ner i en kastrull, kläm ur alla godsaker ordentligt innan du slänger bort skal och såsgrönsaker. Fyll på med grädde och låt såsen stå på medelsvag värme och koka ned medan du fortsätter med resten. Precis innan servering häller du på en liten skvätt champagne och vispar upp ett skum i såsen, antingen för hand eller med en stavmixer.

5 stycken färska lsagneplattor av valfri sort

1 hummer

3 morötter

1 gul lök

1 liten squash

3 vitlöksklyftor

En knippe bladpersilja

en skvätt sherryvinäger

smör

olja

salt och peppar från kvarnen
Hacka alla grönsaker a ala brunoise dvs i riktigt små fina kuber. Det går lättast om du först skär dem i tunna skivor, sedan i stavar och därefter i små kuber. Bryn de små i smör och olja tills de är mjuka med med tuggmotstånd och har lite brynt yta. Smaka av med salt och svartpeppar, hacka hummerstjärten och lägg i grönsakspannan, häll i lite av såsen. Innan servering smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar och lite sherryvinäger, vänd till sist ner finhackad persilja.

Montering:

Koka upp rikligt hett vatten tillsätt en grönsaksbuljongtärning, när vattnet kokar lägger du i alla lasagneplattorna och låter dem koka i 3-4 minuter.
Ta upp dem ur vattnet och låt dem rinna av ett par minuter, på en ren kökshanduk. Lägg upp en plattapå tallriken, lägg över några skedar grönsakshack, hällöversås, vik över en till lasagneplatta toppa med skummad sås, grönsakshack och klon överst.

Smaklig spis!

Fler artiklar