Portugals gastronomi & Vinho Verde

När jag tänker på Portugal så är det första som kommer upp inte direkt mat och gastronomi utan bad, hav, keramik och skor. Men redaktionens resa till regionen Vinho Verde fick mig på andra tankar och nu vet jag bättre. Gastronomin i Portugal och framför allt i regionen Vinho Verde är härlig, rustik och genuin.

Annons:

När jag tänker på Portugal så är det första som kommer upp inte direkt mat och gastronomi utan bad, hav, keramik och skor. Men landet har så mycket mer att bjuda på än så. Under redaktionens resa till Vinho Verde som är en av de största. Fick jag upp ögonen för både vinerna och Portugals härliga och rustika kök. Närheten till Atlanten gör tillgång till färsk fisk och skaldjur är konstant. Man har även ett jordbruk som arbetar med både baljväxter, frukt och grönsaker.

Vinproduktionen tar upp en stor del av de 40% av landets yta som är uppodlad. Portugal har många bra vinregioner, i och med månadens tema så kommer ni kunna läsa mer om det lite glömda landet, som så många andra har en lång vinhistoria. Men under en stor del av modern tid har Portugal varit stängt och under diktatoriskt styre. Sedan år 1986 är Portugal medlem i EU och jobbar hårt med att modernisera och utveckla landet, men utan att tappa sin unika identitet och sina traditioner.

Paronirosévin2_VinhoVerde_portugal

Jag som är en sockerråtta utav rang börjar så klart min odysse genom Portugals gastronomi med de underbara efterrätter som köket bjuder på. En av mina favoriter är Patel Natal är en liten portionspaj med silkeslen vaniljfyllning som bränns av lite på toppen för att få en smarrig karamelliserad yta. I min variant lägger man gärna några bitar av hårt stekt bacon i botten. Konstigt kanske du tror, men jag lovar att vanilj och den rökta baconsmaken gifter sig så bra.

En annan goding är en variant på det vanligare rödvinskokta päronet. Den här rosa skönheten är istället inkokt i rosévin. Det blir vackert rosa på ytan men har fortfarande sin ljust gula färg inuti. Päronet serveras i min variant med en sirap som görs av det nedkokta rosévinet och en klick lättvispad grädde eller lite vaniljglass. Här nedanför hittar ni länkar till mina varianter av dessa rätter.

Smaklig spis!

Anette Rosvall

Läs mer

Fler artiklar