Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Anette Rosvall

Fredagsmys med skorpa och sött vin

vin_santo

Enligt mycket initierade källor så är den vanligaste efterrätten i Toscana inget annat än ett glas Vin Santo. När jag till samma källa försökte komma med förslag som Tiramisu, pannacotta och semifreddo fick jag bara ett besämt och mycket tydligt NEJ! Den bestämde mannen med de tydliga åsikterna var Giovani Poggiali från Vinproducenten Fèlsina som jag och Sofia träffade häromdagen. Vill du läsa mer om vinerna och producenten så hittar du den informationen hos Sofia.

Giovani sa efter ytterligare påtryckning från min sida att han på sin höjd kunde tänka sig en god biscotti med små chokladbitar i. Och eftersom jag kan förstå att om man ätit en överdådigt god italiensk middag med svamp, tryffel, vildsvinskött i en gryta, pasta, risotto och ost på det, så kanske det inte finns så mycket mera plats i magen än för en liten men delikat skorpa. Så det har jag tagit fasta på idag. Mina Choklad- och kaffebiscottis serveras med fördel till Vin Santo Chianti Classico 2004 lanseras i november på Systembolaget med nummer 92321 för 269kr

Choklad- och kaffebiscotti

35 stycken

150 gram  smör

2 dl  ljust muscovadosocker,

3 st  ägg

8 dl  vetemjöl

2 tsk  bakpulver

2 msk starkt kaffe

100 gram hackade mandlar

100 gram chokladknappar i olika färger

Vispa smör och socker fluffigt och vitt, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker rör sedan ned dem i smörfluffet. Grovhacka nötterna och chokladen. Blanda i nötter, kaffe och choklad, blanda tills degen är slät och choklad och nötter är ordentligt fördelade i degen.

Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt, platta till dem något. Grädda längderna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Tag plåten ur ugnen och skär längderna diagonalt i två cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten och grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan

av ugnen och låt skorpisarna stå och mysa i eftervärmen tills de är genomtorra. De här skorporna serverar man gärna till en kopp starkt kaffe.

 

 

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette