Fredagsmys med chokladmousse

Jag tror faktiskt att det är vetenskapligt bevisat att man blir glad av choklad. Att kola är en humörhöjare tror jag också vi kan komma överens om. Därför är denna dessert en optimal start på helgen. Jag spritsade ner min mousse i små, små skålar, det blev fint. Är man ensam och känner sig lite grinig så så kan man strunta i finessen och äta direkt ur vispskålen eller spritsa moussen rakt ner i munnen. Det är ett tips på hur man alldeles säkert blir gladare och dessutom spar man disk. Men det kanske kan upplevas lite ohyfsat, så om du har gäster så tror jag på den första idéen med småskålar.

Chokladmousse med espressotouche och salt kolarippel.

1-2 dl kakao (beroende på hur stark du vill ha din mousse)

2,5 dl mascarpone

1 dl lätt vispad grädde

0,5 – 1 dl socker

0,5 tsk vaniljsocker

några matskedar starkt espressokaffe

2 äggulor

0,25 dl kolasås

Börja med kolasåsen! Värm grädden i en kastrull, i en annan smälter du sockret tills det blir gyllene. Var noga med att inte bränna sockret då blir det bittert. Häll ner grädden i sockret OBS! var försiktig för det sprätter en smula. Drag kastrullen av plattan och vispa tills sockret är helt smält i grädden. Du kan behöva sätta kastrullen på svag värme för att få allt sockret att smälta. När du har en slät kolasås, smaksätter du den med flingsalt och smör. Låt svalna!

1,5 dl grädde

0,5 dl strösocker

2 nypor flingsalt

1 msk smör

Nu till moussen! Vispa grädde fluffigt och ganska lätt. Vispa sedan ner mascarponene och äggulorna. Smaksätt med kakao, vaniljsocker, socker och espressokaffet. Vispa tills du har en fin och fluffig mousse. Ställ den kallt tills kolasåsen är helt kall. Då tar du fram din spritspåse. Börja med att göra ränder av kolasåsen i spritsspåsen och fyll den sedan med mousse. När du spritsar nu kommer chokladmoussen bli härligt ripplad av salt kolasås.

Till den här och många andra chokladdesserter kan man med fördel dricka Commandaria St John nr 2040 för 164 kr. Det är ett starkvin från Cypern som smakar knäckigt och sött med inslag av russin, dadlar apelsinskal och mörk choklad.

Smaklig spis!

Fler artiklar