Fira flaggan med silltårta!

Svenska flaggans dag bör firas med pompa och ståt. Och sill så klart med en kall öl till så klart!

Det känns som om sillen är en självklart gäst på de flesta högtider här i Sverige. Nu när vi skall fira Svenska flaggans dag så skall den så klart ha en plats på matbordet. Jag bjuder på min bästa silltårta. Som helst görs några dagar i förväg så att smakerna gottar i hop sig.

Annons:

Ingredienser till den godaste silltårtan ever!
200 g riven kavring
75 g smör
2 +1 rödlök
300 g matjessill
3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
svartpeppar
4 blad gelatin
1 knippe gräslök
Smält nu smöret och blanda med den rivna kavringen. Tryck ut kavringröran i en 24 cm springform. Ställ kallt i minst en timme. Under tiden kan du roa dig med att göra fyllningen så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Fin, finhacka två av rödlökarna och matjessillen (den behöver inte vara så finhackad). Blanda nu rödlök, matjessill, gräddfil och crème fraiche, och smaksätt med svartpeppar från kvarnen. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i fem minuter. Krama sedan ur vattnet, och smält genlantinet på svag värme i en kastrull. Häll sedan ner det i sillröran. Se till att blanda ordentligt så det inte blir gelatinklumpar i tårtan Fördela nu röran i formen och låt stå kallt ett par timmar eller över natten tills hela baletten har stelnat. Hacka den sista rödlöken och gräslöken till garnering.
Servera gärna med en kall öl och en liten rackare.

Läs mer

Fler artiklar