Fredagsmys med chokladfondant

chokladfondant

Ja! jag vet att ni fick choklad förra helgen också. Men jag tycker att ni är värda en smarrig efterrätt idag också. Det blir lite samma smakcombo men i en annan form. Choklad och kola är finfina smakkompisar och den här gången får de sällskap med lite salta pistagenötter. Varför inte prova ett glas Madeira till denna lilla godsak. Om ni bara dricker ett glas så gör det absolut ingenting för den här flaskan kan stå öppen i kylskåpet tills du väljer att laga en madeirasås. Justinos Madeira Colheita nr 90234 för 345 kr är en sötsimmig dryck med söt lite bränd smak med ton av nötter, russin och apelsin. Om du letar ibland flaskorna på hyllan där madeira, portvin och sherry kan du utan att göra alltför stort hål i din plånbok hitta ett vin från din alldeles egna årgång. Jag själv fick glädjen att surpla i mig portvin ifrån min egen årgång i julas. Det var fantastiskt, komplext, underbart och gudomligt gott!

Chokladfondant med kola

Kolan i mitten:

1 dl vatten

0,5 dl ljust muscovadosocker

1 dl grädde

3 msk kallt starkt kaffe

Fondanterna:

50 gram riktigt rumsvarmt smör

kakaopulver till formen

200 gram mörk god choklad (det blir inte godare än din choklad så satsa på en bra kvalitet)

200 gram smör

200 gram socker

4 ägg + 4 äggulor

200 gram mjöl

Servera med:

Creme fraiche kram (1 dl vispgrädde vispas ihop med 1 dl creme fraiche smaksätt ev med en nypa socker)

Börja med att koka ihop alla ingredienser till kolan, koka i 15 minuter. Låt den svalna medan du pysslar med formarna. Tips1 Gör en extra form som du kan testvända och se om fondanterna är tillräckligt gräddade. Jag använde siliconformar men om du inte har sådana, går det att använda lite större dubbla muffinsformar så de får ordentlig stadga.

Pensla formarna ordentligt med det rumsvarma smöret, ställ in dem i frysen så att smöret stelnar och gör om samma procedur igen, Häll sedan ned lite kakao och se till att hela formen är täckt med kakao. Vispa ihop din kaksmet och fyll dina formar till 3/4 och ställ dem på en bricka och låt dem vänta i kylskåpet medan du kokar ihop kolan.

Ta ut dina fondanter och fös ned kolan med en tesked i mitten av chokladsmeten. Släta ut chokladsmeten så att den täcker kolasmeten. Nu skall fondanterna vila, helst över natten i kylen.

Sätt ugnen på 180 grader och baka av dina fondanter i cirka 10-12 minuter men bara tills det har bildats ett tunt frasigt skal på toppen av kakan. Det är nu du är glad att du har en extra kaka att testvända, för om den fortfarande är lite lös så kör du in de andra en liten stund till.

När du är nöjd vänder du på dina kakor på en assiette lossa försiktigt på formarna och servera med resten av kolasåsen, hackade pistagenötter och en stor klick vaniljglass, ja och så ett glas Madeira så klart!

Smaklig spis!

 

Fler artiklar