Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Eftermiddagsfika med Miguel Merino - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Eftermiddagsfika med Miguel Merino

miguelmerino

Det finns några saker jag aldrig någonsin har kunnat säga nej till, eftermiddagsfika är en av dem. Andreas på Terrific wine bjöd in till en avslappnad provning med Miguel från Bodegas Miguel Merino från Rioja Alta som faktiskt okonventionellt nog avslutades med just kaffe och 7 sorters kakor. Men innan kaffet så bjöd Miguel på 5 stycken viner varav några var de nya årgångar som släpps på den svenska marknaden nu.

Det som jag uppskattade mest var vinet Mazuelo de la Quinta Cruz vi fick prova både en 2010 och en 2008. Vinet är ett samarbete med svensken Lars Torstensson och gjort enbart på druvan Mazuelo. Det är en lite besvärlig druva som vill ha perfekta förhållanden mycket sol och lång hängtid. Vanligtvis plockas den trots att den inte mognat helt och bara för att höja syran i de mer vanliga tempranilloblenderna. Men Miguel och Lars har hittat ett perfekt läge för druvan och gör det här vinet som är mineraligt, kryddigt med stram fatkaraktär och söt rödmogen frukt. Miguel berättar att han vill att årgångarna skall skilja sig åt, han vill att naturen och vädret skall få säga sitt i vinerna och det märktes tydligt 2008:an är soligare, fruktigare och bärigare medan 2010 är stramare och mer elegant. Finns på Systembolaget i beställningssortimentet!

Man har specialgjorda fat, där själva kroppen är gjorda av amerikansk ek, men där lock och botten är av fransk ek. Det gör att vinerna fortfarande påverkas och får den karakterisktiska kryddigheten och vaniljtonerna ifrån den amerikanska eken, men får även lite av den franska lite mer eksubtila tonerna av cederträ. Vill ni läsa mer om vinerna så har Sofia skrivit om en mer utförlig provning på sin sida.

Alla viner från Bodega Miguel Merino är hantverksmässigt gjorda det är en liten produktion från en relativt ung vingård. Man kunde tydligt märka att Miguel älskar det han gör han har en stor exprimentlusta och nyfikenhet och det har givit honom många utmärkelser.

Han avslutade med att skratta bullrigt och säga att han trodde att årets blend möjligen skulle en doft av äpple. Det var ovanligt tänkte jag ända tills jag förstod att han skämtade. Han berättade att han hade tappat ner sin Iphone i ståltanken medan han stod och kikade på hur det stod till med vinet.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette