Soave – anteprima

När man sitter i skuggan och äter lunch al fresco bland gröna böljande kullar. Eller när man vandrar runt i ett vackert stenslott med målade fresker, så kan man nästan se Romeo och Julia framför sig. Det var här i trakterna runt Verona som världens sorgligaste och vackraste kärlekshistoria utspelade sig. I slutet av maj var jag där, i Romeo och Julia land, för att avnjuta Soave anteprima.Annons:

Jag befann mig i regionen Soave, inte långt från staden Verona i norra Italien. Jag var där för att prova de nya årgångarna av vinet som produceras där – Soave. ”Anteprima” eller förhandsvisning är en företeelse som man kan hitta i nästan alla vinproducerande regioner. Importörer, journalister och andra vinkännare bjuds in för att testa och utvärdera den nya årgångens viner. Samt givetvis för att träffa regionens vinproducenter. I Soave anspelar man ibland på den urgamla kärlekshistorien om Romeo och Julia och säger att man producerar ”ungdomens och kärlekens vin”. Det epitetet kan man förstå då vinerna verkligen är ungdomliga, fräscha, friska, fruktiga och vitala. Här är det druvan garganega som dominerar, ibland med hjälp av chardonnay, trebbiano di Soave och pinot bianco. Av dessa druvor görs till största delen ett vitt, torrt och fruktigt vin under följande appellationer:

Soave DOC – ett enkelt och lättdrucket vitt torrt vin med toner av päron, gula plommon, vita blommor med hög syra. Vinet lagras för det mesta i ståltank och är gjort för att drickas relativt ungt.

Soave Classico DOC – även detta är ett vitt, torrt vin med samma doft- och smaktoner som ovannämnda. Här måste druvorna dock komma ifrån ursprungsområdet som ligger mellan Monteforte d´Alpone och staden Soave. Druvorna växer oftast på lite högre höjd, med lite kärvare villkor därför får vinerna oftast lite mer komplexitet och har en tydligare mineralitet.

Soave Spumante DOC – är ett bubbligt vin som oftast görs med ett stilla vin utav regionens favoritdruva garganega som grund. Vinet får oftast sina bubblor med hjälp av tankmetoden, men även ibland även med traditionell metod.

Regionens söta vin Recioto di Soave Superiore DOCG görs av torkade druvor. Det ger ett sött vin som samtidigt har en hög syra. Smaken blir komplex och innehåller både torkad frukt, marmelad och honung men även färsk frukt med hög syra.

Hur var då vinerna på årets Anteprima? Jo, årgången 2015 anses ha varit en riktigt trixig, med höga medeltemperaturer och dåligt med nederbörd. Det gjorde att många vinrankor led av vattenstress, detta ledde till en liten variation i produktionen. De flesta vinerna hade en mycket hög syra och liten och utspädd smak och doft. Jag hittade få riktigt bra viner. Däremot fick jag prova äldre viner som var riktigt bra och jag tycker att det vore roligt med ett större utbud här i Sverige ifrån Soave. Regionen som gör kärleken och ungdomens vin.

Vill du läsa mer om appelationsreglerna och de viner som finns här i Sverige så hittar du mer läsbart i länkarna här nedanför. Du kan även läsa mer på regionens egna sida IlSoave.it.

Läs mer

Fler artiklar