Svenska flaggan
Wine Paris 2023 - DinVinguide Wine Paris 2023
Skriven av Anders Levander

Wine Paris 2023

Ett nytt vinår har börjat sitt sakta mak och det är Paris som visar sina första vårblommor. I år är det tredje gången som vinmässan Wine Paris/Vinexpo går av stapeln. Fördelen med denna mässa är att den tidsmässigt ligger helt rätt i början av året. Den andra fördelen stavas PARIS. Det är stor skillnad att gå på vinmässa i Paris än i Düsseldorf. Personligen älskar jag denna trevliga mässa mitt i den vackra världsstaden.

Wine Paris 2023

I skrivande stund sitter vi i Champagne och pustar ut efter tre intensiva dagar i Paris. Vinmässan Wine Paris eller Vinexpo som den fortfarande kallas av vissa har vi besökt. Detta med Vinexpo är en reminiscens av den forna vinmässan i Bordeaux. Det fungerade inte riktigt med vin i Bordeaux och 35 grader. Vidare var det riktigt knöligt att komma till Bordeaux för de flesta även för fransmännen som inte bodde i staden. Konceptet ändrades i både tid och ställe. Nu idag är vi i Paris och i början av vinåret i mitten av februari.

Jag kan bara säga en sak; -Det var en lyckad vinmässa! De flesta, ja samtliga jag talat med är positiva till denna vinmässa. Det som allmänt nämns är att det hela sker i Paris. Tidpunkten på året samt utställarna. Vi som besökare var positiva till de luftiga lokalerna och det stora utbudet av olika viner. Samt att det är lätt att resa till Paris. Utbudet av hotell är bra och prisnivån är rimlig. Vidare är det en världsstad du besöker med alla sina fördelar och inte minst charm.

För utställare är det heller inte svindyrt om jag förstått det hela rätt. Tydligen tar man mer betalt på Prowein. Så det är uppenbarligen mer kostnadseffektivt i Paris. Dock har jag inte full koll på detta utan bara från hörsägen.

Wine Paris 2023

Vi har intervjuat ett antal personer vi mött på mässan i år. Det är både journalister och vinimportörer från Sverige och Europa.

Lotta Lidén, VD Wine Affair.

Jag gillar denna mässa skarpt. Det är ett antal saker som är attraktivt. Staden Paris är ett stort plus för mig som är frankofil. Vidare är tidpunkten mycket bra vald. I februari är vi i början av vinåret så det fungerar med planering och administration inför det kommande vinåret. Mässan har en allmänt avslappnad stämning.

Valentina Albi, Italien och PR konsult.

Jag är rädd att många mässor kommer att konkurreras ut efterhand. Paris är helt rätt plats för en vinmässa och tidpunkten är väl vald. Jag tror att exempelvis Düsseldorf och Prowein kommer få problem att vidmakthålla sin aktualitet och dragningskraft nu när Wine Paris skapats. Jag fick ett positivt intryck av Wine Paris i år. Jag är här för att utvärdera mässan ur ett italienskt perspektiv.

Sofia Ander, vinjournalist Sverige.

Det kommer ta en stund att smälta alla smaker och intryck men mina omedelbara tankar är. -Jag är överlag mycket positiv till mässan, där man blandade både stort och smått. Av naturliga skäl är det ett stark fokus på Frankrike, men det ger också en möjlighet att prova sådant som vi inte alltid ser utanför landets gränser. Särskilt från Champagne, Rhône och även Korsika. Ett stort plus för mässlokalerna som är både luftiga, ljusa och även tysta. Ett plus blir det också för hanteringen av glasen som fanns tillgängliga vid respektive bås så att man slapp gå omkring med glas i handen mellan de olika provningarna. Jag ser fram emot att följa Vinexpo och ser att den kommer växa starkt med åren.

Johan Sandberg, Sanler Wine, Vinimportör

Wine Paris är en bra mässa med ett stort antal utställare. Många potentials producenter kan hittas här. Hög kvalitet på både utställare som utställningslokalerna. Paris som stad är ett stort plus och det är kul att Frankrike tar tillbaka sin narturliga plats i vinvärlden.

Magnus Reuterdahl, vinjournalist Sverige.

Mässan är stor men känns samtidig luftig och inbjuder till möten. En stor fördel är att även om det är mycket som händer är ljudnivån på en lagom nivå. Utbudet av olika viner är både spännande och utmanande. Även de bästa vinerna serveras och inte bara instegvinerna. Jag är generellt mycket positiv till vinmässan Wine Paris.

Bild från DinVinGuide

Wine Paris 2023

När jag sammanfattar årets vinmässa i Paris 2023 är det nästan bara lovord och positiva känslor och synpunkter.

De viktiga punkterna för vinmässan är följande.

  • Staden Paris är mycket positiv. Lätt att komma till och lätt att hitta boende. Ett stort plus är att det är en världsstad med charm och stort utbud.
  • Tidpunkten i februari är väl vald. Det är i början av vinåret vilket underlättar planering och kommande affärer för en vinhandlare.
  • Lokalerna är luftiga och väl anpassade för en stor mässa som Wine Paris. Bra med både belysning och ljudnivå.
  • Fokus är givetvis Frankrike men det finns även en hel del att prova från andra delar av framförallt Europa.
  • Utställarna tar det hela på allvar och serverar sina bästa viner och inte bara ett fåtal instegsviner.

Jag tror personligen att Wine Paris kommer få mer och mer av fokus för den europeiska vinvärlden i framtiden. Vem gillar inte ett par tre dagar i Paris i den begynnande vårsolen. Jag gör det.

Bild från DinVinGuide

Wine Paris 2023

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer