Vitt i höst

Jag har haft några riktigt trevliga vinupplevelser under de senaste veckorna med vita viner. Inga dyr-viner utan vanliga viner i mellanprissegmentet. Vitt vin är dessvärre lite underskattat av många, till höstens mat. Tänk skördepasta, krabba, höstgrytan och till fingermaten.

Vitt vin i höst

Vitt vin är lite underskattat till höstens olika maträtter. Lite till mans så förknippar väl de flesta röda viner till höstens kulinariska utsvävningar. Men karaktärsfullt vitt vin är en fantastisk kompanjon till allt från pasta till höstgrytor.

Jag tillagade en pasta gjord på trädgårdens skörd i form av mangold, tomater, lök, vitlök, chili och kål. Till detta skar jag ned lite färsk italiensk salsiccia med nedklipp av både salvia och rosmarin. Vitt vin i koket med grädde toppat av parmesan. Vilken  höjdarpasta det blev! Men ännu bättre blev det när jag serverade ett glas vit Côte du Rhône till från Guigal. Inte något dyrt finvin utan mer ett “entry level” vin för klart överkomliga 125 kronor. Vinet har en bas av huvudsakligen viognier spetsat med roussanne och marsanne. Vem kan komma på att servera ett vitt vin från Rhône med låg syra och utpräglad aromatisk frukt till denna maträtt. Inte många skulle jag tro. Men det satt som en smäck! Samtliga vid vårt matbord blev både lite överraskade och glada. Vitt vin från Rhône och italiensk pasta funkar tydligen.

Vitt vin i höst

Nu till skaldjuren som börjar få sin högtid. Till den söta krabban är ett vitt vin ingen överraskning. Jag har alltid haft ett gott öga till Österrikes viner. De vita vinerna gjorda på grüner veltliner och riesling är av världsklass. Grüner är man i stort sett ensam om i världen att producera men inte riesling. Jag gillar den österrikiska stilen på riesling med sitt lite fetare och kraftfullare anslag. Lite mer kraft och pang på rödbetan än de tyska många gånger. Jag dricker gärna både riesling och grüner till höstens krabba. Liten fin sötma och frisk fruktighet med syra i vinet matchar krabbans sötma. En perfekt kombo tycker jag. Vinet är även en perfekt partner om du serverar ost efteråt. Framförallt hårdost med mycket smak.

Annons:

Vitt vin i höst

Vid en tillställning gjorde jag lite snittar att servera före middagen. Det var enkelt. Jag hade lite torr gammal surdegs-baguette över i skafferiet. Vad göra? Med getosten som bihang blev det trevliga gratinerade ostsnittar. Vad dricker man till getost? Jo precis som ni tänker – sauvignon blanc. Jag valde ut två olika viner från olika världsdelar men inget som kommer från ursprunget i Frankrike dock. Utan jag valde Italien, Alto Adige och Nya Zeeland. Oväntat val för en frankofil som jag är, men det var inget dumt val. Det fungerade perfekt då vissa gäster föredrog det lite mer strama vinet från Alto Adige medan andra föredrog “nya världens” skapelse mer.

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc 2018

LÄS MER

Vitt i höst

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar