Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Anders Levander

Vintrender 2017

Vad dricker vi svenskar under 2017. Kommer den italienska trenden hålla i sig? Kan man hitta klassiska viner som inte kostar skjortan? DryckesListan.se blickar in i det nya årets vintrender.

Vin under 2016

Vi svenskar älskar italienska viner. Viner gärna gjorda på torkade druvor, läs Amarone och Ripasso. Det finns ingen hejd på uppfinningsrikedomen i stavningar så att vi konsumenter skall tro att det är en äkta Amarone eller ett ripassovin. Sanningen är tyvärr att många av dessa viner inte alls kommer från Valpolicella eller Veneto utan ofta från södra Italien.

Denna trend med söta rödviner gjorda på torkade druvor verkar avta. Vi vinprovare i branschen har sett denna outsinliga törst med häpnad. Men vi svenskar har tydligen en söt tand vad gäller röda viner. Men trenden med mycket socker i röda viner verkar avta.

Det motsatta gäller faktiskt de vita vinerna. Där ska det vara torra viner med hög syra för oss svenskar, läs Chablis exempelvis. Detta faktum förundrar mina vänner i Italien och Frankrike. Där gillar man torra röda viner men kan tänka sig mer runda och fylligare vita viner.

Vintrender 2017

Jag tror att vi kommer att återupptäcka de mer klassiska vinområdena under året. Vem dricker vit och röd Bordeaux idag. Förr i tiden var det bara Bordeaux för nästan hela slanten. Bourgogne såg man mera sällan på Bolagets diskar men däremot portvin och skumpa.

Flaska Seguin

Jag har sökt på Systembolagets sidor och funnit att det finns en hel del spännande viner från just Bordeaux under 120 kronor. Många av dessa är till och med riktigt bra. Men vinerna är torrare och stramare än många andra viner. Det är viner till mat i första hand. Jag tror att vi mer och mer kommer återvända till de klassiska vinerna under året och vill gärna uppmana er läsare att inte glömma bort både vit och röd Bordeaux, vilka båda passar ypperligt till vår svenska gastronomi. Det finns riktigt bra alternativ i rimliga prislägen. Ett exempel är Château de Seguin för en hundring, #3958. Den finns även på magnum för 201 kronor.

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/11/dsc03039.jpgKlassiska Bourgogne och exempelvis Chablis har alltid kostat lite extra. Men efter ett antal Vintrender 2017, Anders Levanderriktigt tuffa skördar har priserna för dessa viner stigit enormt och detta utan att vinet på något sätt blivit bättre. Nej, snarare det motsatta. Tyvärr har exempelvis Chablis blivit dyrare. Det är verkligen synd då Chablis är ett fantastiskt vin som passar till så mycket. Idag går det inte att hitta en bra Chablis för under hundringen för en helflaska. Mitt råd är att överväga att gå ner till halvflaska och därmed klara budgeten. Jag dricker hellre ett glas bra vin istället för två halvdana. Det finns en hel del spännande viner på halvflaska från just Chablis. Ett strålande exempel är La Chablisiennes Petit Chablis, #5585 för 70 kronor.En annan nation som troligen kommer tillbaka under 2017 är Spanien. Före millenieskiftet var det många buteljer Rioja som bars hem till stugorna. Vinområdet Rioja hade sedan en tuff period när priserna ökade samtidigt som kvaliteten försämrades. Det är ju ingen strålande kombination. Denna trend är idag bruten och vinerna från Rioja är riktigt spännande igen. Priserna har heller inte stigit på samma sätt som i många andra konkurrerande vinområden. Jag dricker gärna både vit och röd Rioja till maten. Det är kanske en ny riojatrend på gång i Sverige.

En annat vinland som är på väg tillbaka efter några tuffa år är Australien. Jag råder er läsare att botanisera i utbudet från ”down under”. Det finns en hel del spännande att hitta här.

För er som vill läsa mer om prisvärda viner i sparsamhetens månad januari rekommenderar jag Eva Weckströms artikel med fokus på alternativ till Bourgogne som publicerades i veckan. I nästa vecka kommer en uppföljare från Eva om alternativ till Bordeaux.

Gott Nytt Vinår!

Anders Levander

 

 

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer