Vin och grill – sensommarens favoriter

Sommaren är inte slut. Grillen är väl fortfarande ute? Vad är härligare än en ljummen kväll i augusti med grillat. DinVinguide.se tipsar om kvalitetsviner till det grillade i höst. Denna gång fokuserar vi på vitt vin bara.

Vin och grill – sensommarens favoriter

Vin och grill - sensommarens favoriterHur ska vi tänka när man väljer vin till grillad mat?
Grillad mat får ofta kraftiga smaker. Så vinet bör klara av de kraftiga smakerna. Men många går fel här och blandar ihop kraftig med mycket sträva tanniner. Vinet bör klara av den grillade smaken men också ha balans. Nu ska man kanske inte överbetona detta alltför mycket utan ta det som du tycker om, eller tycker passar till maten. Då blir det oftast bäst. Denna gång är fokus på de vita vinerna.

Nedan får du våra utvalda tips på bra prisvärda vita grillviner du hittar på Systembolaget.

Vin och grill – sensommarens favoriter

Det finns inte mycket som slår doften av att någon som grillar i närheten. Luktsinne och minne är starkt sammanlänkat och man förflyttas omedelbart till någon annan plats, ett scoutläger som liten eller kanske en minnesvärd sommarfest.

Ofta blir det att man per automatik knäcker upp ett rött favoritvin när grillen är tänd. Och visst är det så att till den röda köttbiten, vill man ha rött vin. Nyckeln till framgång är att välja ett bärigt rött vin med mjuka tanniner. Strävhet och hög syra i vinet bråkar med kryddhetta och den lite beska grillytan på köttbiten. Kombinationen kan bli väldigt trist- bitter och sträv.

Men det finns mycket annat att lägga på grillen, eller som australiensarna säger; the barbie. I Sydafrika heter grillning på afrikaans, braai. Kärt barn har som bekant många namn. Så låt oss se på vin till annat än bara rött kött idag.  Vi väljer denna gång fläskfilé, kyckling, skaldjur, fisk och grönsaker- då finns det en uppsjö av vita viner som faktiskt passar betydligt bättre än rött vin.

Att tänka på är att inte ge dig på de mest eleganta, lätta och strama vita vinerna. Det faller lite platt till de fylligare smakerna hos det grillade på tallriken. Många gånger använder vi också en fylligare rub, marinad eller sås som kräver kropp och struktur hos vinet. Skyhög syra är då inte heller optimalt, om inte syrliga tillbehör serveras och balanserar upp det hela.

Håll utkik efter druvor och stilar som ger viner med rondör, pondus och fylligare känsla.   Druvsorter är då till exempel viognier, chenin blanc, grenache blanc, pinot blanc från Alsace eller (ekfatslagrad) chardonnay.

Stilmässigt gör man lite fetare och fylligare vita viner i franska Alsace som man med behag dricker till sina kryddiga korvar och fäsklägg. Här har vinerna och den lokala maten anpassat sig efter varandra och dessa viner är också en bra matchning till grillad salsiccia, chorizo, fläskkarré och kotletter.

Med vita viner slipper man strävheten, tanninstrukturen, som man annars måste ta hänsyn till i ett rött vin. Ett rött vin hade många gånger slagit bakut mot de kraftfulla kryddblandningarna i till exempel korvarna ovan.

Även i franska Rhône är de vita vinerna lite fylligare och trivs mycket väl tillsammans med grillat. För att inte tala om Sydafrikas vinskatt. Många vita viner från Sydafrika är perfekta till grillat.

Côtes du Rhône Blanc 2019

Nr 71947. Pris 125 kr

Klassiker från klassiska Rhône med solmättad viognier bla. Ett riktigt bra val till din grillfest vare sig det är fågel, fisk eller grönsaker. Vinet är läckert runt och frestande med soliga smaker av gula plommon, persika, apelsin, nötter, salvia och muskot. Vitt prisvärt Rhônevin.

Perfekt matvin som inte gör bort sig till det grillade heller

KWV Chardonnay 2020

Nr 7055. Pris 89 kr

Glöm det där med trista bulkviner från Sydafrika som har utvecklats under senare år.  Här får du valuta för dina 89 kronor. Du får gå upp rejält i pris om du ska få samma kvalitet från mer kända vinregioner i världen. Passar till det mesta på grillen och även till fördrinken.

Sydafrikanska viner och grillning är en fin kombo

Org de Rac Chardonnay 2020

Nr 2930. Pris 99 kr

Här snackar vi druvtypiskt från den ekologiska producenten Org de Rac. Klassisk chardonnay med lite tyngd som inte kostar en förmögenhet. Lätt smörigt med både gula plommon och äpplen i stilen. Smakrikt vin som gifter sig med det mesta från grillen.

Denna chardonnay ger mycket valuta för pengen

Annons:

Domaine Weinbach Pinot Blanc 2019

Nr 79697. Pris 259 kr

Varför inte prova ett elegant alsassiskt vin gjort på pinot blanc till det grillade. Prova gärna till det kryddstarka du lagt på grillgallret det fungerar perfekt. Gärna om du har asiatisk touch på det hela.

Ett lite annorlunda val från Alsace till det grillade 

 

Delaire Graff Swartland Reserve Chenin Blanc 2019

Nr 22014. Pris 189 kr

Riktigt smarrig chenin blanc med tydligt avstamp i både området Swartland och druvan. Mineraler och syror som det skiner om, torrostade nötter, gröna syrliga äpplen, apelsin, riven muskot och kardemummakapslar brer ut sig. Delikat Delaire!

Grillat och chenin blanc fungerar som hand i handske

Pizza på grillen

LÄS MER
Hämtmat deluxe och vin, Fredagstipset 20 - fredagsmys

Vin och grill – sensommarens favoriter

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar