Världens enklaste delikatess – svampmacka och Langhe Nebbiolo.

Svamp och nebbiolodruvan är en särdeles fin kombination. Det är inte en slump att tryffel och Barolo och Barbaresco är en skatt för många under oktober och november i Piemonte varje år. Vi har under de senaste  veckorna haft fantastiskt sensommarväder här i Sverige vilket gynnat svampplockarna. En av de nya trenderna är närodlat och dessutom har svampplockning blivit bland det trendigast du kan företa dig. Det är en underbar explosion av svamp i våra skogar nu i september. En mängd olika sorter, beroende på växtlighet och klimat. Jag är sedan många år en amatörsvampplockare – svårt ord. När det är läge så släpper jag allt jag har för händerna och ger mig ut i skogen. I år har vi fullkomligt översvämmats av svamp i våra skogar, både ätliga och giftiga så lite kunskap behövs.

Den enklaste av rätter jag vet, och som samtidigt håller högsta gastronomiska nivå, är en svampmacka. Efter digert arbete i skogen och rensning av svampen kommer det bästa – tillredningen av svampen. Jag brukar oftast steka i rikligt med bra smör, lite salt och peppar och simsalabim, det hela är klart. Rosta ett bröd – jag brukar ofta använda mig av ett surdegsbröd – gnid mycket lite vitlök på brödet, smöra brödet och lägg på rikligt med svamp. Var hedonistisk så ös på mera ….

Vad passar till svamp. Jo ett vin från Piemonte. Den som känner att hen är stadd vid kassan kan välja en Barolo eller en Barbaresco, men lillebrodern till dessa giganter passar absolut lika bra – Langhe Nebbiolo. Langhe Nebbiolo är som sina äldre syskon gjort på druvan Nebbiolo, som också namnet indikerar. Skillnaden är att en Langhe Nebbiolo inte fått lika lång lagring på ekfaten. Oftast är frukten från vinstockar som inte har lika hög ålder som exempelvis en Barolo har. Men till höstens svampmacka passar en Langhe Nebbiolo lika bra, tycker jag. Djupet och komplexiteten är kanske inte lika stor som i en Barbaresco eller en Barolo, men det räcker mycket väl till för denna förrätt.

Det finns ett antal olika Langhe Nebbiolo på Systembolaget. Jag brukar välja mellan ett större antal olika producenter och har idag fokuserat på fem olika viner. De provade producenterna kommer från olika delar av Langhes hörn. Det är märkligt, precis som i Bourgogne, att det ibland bara kan skilja ett par hundra meter mellan olika växtplatser och samtidigt skiljer sig vinernas karaktärer så markant åt. Vinerna påverkas  av jordmån, lokalt klimat och vinmarkens lutning och läge. Fransmännen brukar sammanfatta detta i begreppet, terroir. När jag provar viner från olika vinhus i Piemonte brukar jag lägga en hel del energi på att just finna själen i producentens Langhe Nebbilo. Ofta säger det en hel del generellt om hur husets Barolo och Barbaresco är när man provar lillebror Langhe Nebbiolo.

De olika viner som nu provades tillsammans med svampen är från fem olika producenter, vilka alla är värda att hålla utkik efter. Stilen på vinerna skiljer sig en hel del. Skillnaden mellan vinerna beror på olika växtplatser men till lika stor del på vinproducentens tanke på hur denne vill skapa ett vin.

De fem olika producenterna jag provade, och som alla passar utmärkt till svampmacka eller andra rätter där svamp har en framträdande roll, är följande:

Paolo Scavino – känd för sina förstklassiga Barolos och har länge varit en av favoriterna i Sverige. En mycket pålitlig producent av toppviner som trots hög status blir bättre och bättre år för år. Kvinnlig vinmakare som införlivat finess i kraften.

La Spinetta – som är framförallt känd för sina Barbarescos. En producent som är erkänt skicklig på koncentrerade och långlivade viner i den större skolan. Spara gärna vinerna några år för att få full valuta.

Massolino – eleganten med intensiva Barolos från Serralunga. Elegans och kraft i fin kombination. Långlivade viner med bibehållen frukt och komplexitet. Vinmakaren Franco Massolino har en slående utseendemässig likhet med Tomas Ledin, om detta nu påverkar vinerna?

Paolo Conterno – en kvalitetsproducent från Monforte d’Alba med  tuffa Monforte Barolos på programmet. Erkänt skicklig producent som skapar viner med långt och intensivt avslut. Dessvärre ser vi inte producenten så ofta i Sverige, vilket Paolo Conterno verkligen förtjänar.

G.B. Burlotto – en av de bästa producenterna  i Langhe som har som målsättning att skapa  finstämda Barolos. En elegant från Verduno som har en fantastisk Monvegliero. Tänk hallon och jordgubbar när ni provar husets Barolos med sin finstämdhet och elegans.

Langhe Nebbiolo

Fler artiklar