Varför inte rosévin till helgen

Ja, jag vet att det är tidigt och våren har inte anlänt än. Men jag längtar efter ett gott glas rosevin redan nu. Både stilla och bubblande. Många känner inte till hur väl en rosé passar till mat bara man väljer de torrare rosévinerna.

Varför inte rosévin till helgen

Våren känns kanske lite avlägsen i skrivande stund men vips så är den här. Solen står högre på himlen och den värmer gott i söderlägen. Vi har provat ett antal nya årgångar rosevin på DinVinguide.se. Vad passar bättre till en fiskgryta med saffran än ett lätt kylt rosevin med lite struktur som en Tavel med sin kraftigare struktur och färg. Tavel är rosé på riktigt. Läs gärna Mgnus artikel här på DinVinguide.se om Tavel. En ny stjärna dök upp på bubbelhimlen för oss. En prisvärd rosechampagne från vinhuset Beaumont des Crayères. Det är ett riktigt fynd för sina 239 prissänkta kronor. En annan klassiker imponerade med sin nya årgång, Puy Chéri från det vackra Languedoc. Vinet är gjort på druvan syrah. Puy Chéri är en härlig kompis till det kallskurna, eller antipasto som italienaren säger. Det är ett mycket prisvärt vin för sina 79 riksdaler.

Jag sitter nu framför tangenterna och riktigt längtar efter våren och att få sippa på ett rosevin. Se nedan mer information om våra tre tips på rosé tillsammans med några passande recept.

Jag önskar alla en trevlig vår även om vädret inte riktigt anlänt ännu.

Hur tillverkar man rosévin

Saignée
Efter pressningen låter man den nyrunna musten få en kortare skalkontakt så att både färg och aromer från skalen från de röda druvorna överförs till det nypressade vinet. Denna minimala maceration, skalkontakt, mellan nyfunnen must och skal, ger en mer utvecklad och intensivare smak samtidigt som roséfärgen fördjupas. “Saignée” översätts bokstavligen till “blödning” vilket är vad skalen faktiskt gör i musten. 

Hur tillverkar man roséchampagne

Blending
Genom att blanda rött och vitt. Champagne är den enda regionen i världen där man enligt gällande vinlag kan blanda rött vin och vitt vin för att skapa en rosé. Champagne är vanligtvis ett vitt vin eftersom fruktköttet och saften även från de röda druvor inte hunnit färga musten. När druvorna är pressade och avlägsnade från skalen så är slutprodukten vit. I champagneområdet används en del röda vindruvor till att producera rött vin. Detta röda vin använder man sedan för att blanda i den champagne som sedan ska bli roséchampagne.

Planera inför helgen och beställ rosé

Annons:

Sallad Nicoise, en fräsch klassiker.

LÄS MER

Fiskgryta med curry och saffran

LÄS MER

Bouillabaisse

LÄS MER

Varför inte lite rosévin till helgen, det piggar upp

 


Fler artiklar