Valpolicella – Allegrini

Valpolicella är ett av Europas äldre vinområden. Familjen Allegrini har under många år producerat kvalitativa viner i området.

Under de senare åren har Amarone formligen exploderat i försäljning i Sverige. Denna starka trend börjar nu få en avmattning samtidigt som andra marknader i världen tar över i Amarone fascinationen. Men det finns så många andra härliga viner från Veneto och Valpolicella. Det blev en formidabel hype kring viner som produceras på torkade druvor. Tyvärr har vi översvämmats av riktigt dåliga, artificiellt gjorda viner med torkade druvor eller bara ibland gjorda på koncentrerad druvmust. Ja, och till på köpet är det idag få viner som verkligen har sitt ursprung från Valpolicella i nordöstra Italien. Det var ju här i området metoden med torkade druvor för vinframställning blev berömd.

Det är synd att många konsumenter helt enkelt tappat bort orginalet på Systembolaget. Ja, och Bolaget har tyvärr öppnat alla portar för dessa billiga och förfuskade viner. Systembolaget vill ju vara så kundanpassat att det verkar som vilken typ av vin som helst släpps över tröskeln bara det är producerat på någon typ av torkade druvor. Suck! Denna artikel ska inte handla om Amarone utan om andra viner från området Valpolicella som kanske inte har fått samma uppmärksamhet under senare tid. Valpolicella har så mycket mer att ge än bara Amarone.

Det är framförallt två stora producenter som givit oss bra Valpolicella i Sverige. Givetvis finns det fler kvalitetsproducenter men dessa två, vilka även är de mest kända, är Masi och Allegrini. Inte minst Allegrini har genom åren försett oss svenskar med trevliga viner. Idag ser vi en något krympande marknad för dessa viner. Men det kommer alltid finnas en plats för kvalitativa viner från det historiska vinområdet Valpolicella.

Några av mina favoriter för femton år sedan var vinerna La Grola och Palazzo Della Torre. Dessa viner ingick i min vinrepertoar och i min vinkällare under många år. Efterhand som min vinsmak

Servering hos Omakase Köttslöjd, Levander Anders
Servering hos Omakase Köttslöjd

förändrades tappade jag bort dessa viner något. Under början av sommaren blev jag inbjuden till en lunch och provning av Allegrinis olika viner i Stockholm. Den charmiga Marilisa Allegrini kom hit och presenterade sina viner på den lilla men fantastiska restaurangen Omakase Köttslöjd. Restaurangen som fokuserar på olika kötträtter av bästa kvalitet. Det var så spännande att återse eller rättare sagt återprova några av mina forna favoriter. Det vin som jag gillade bäst var faktiskt Palazzo Della Torre vilket förvånade mig något. Det passade bäst till de olika maträtterna som serverades.

Annons:

Jag gillar framförallt den lite tillgängligare och mer fruktdrivna Palazzo Della Torre idag. Namnet härrör från det gamla vackra palatset familjen Allegrini förvärvat och restaurerat. Det är en stor kulturgärning som familjen genomför med sin restaurering. Palazzo Della Torre är producerat på tre olika druvtyper med den berömda corvina veronese till övervägande delen. Resterande 30 procent fördelar sig på en fjärdedel rondinella och sista skvätten är sangiovese. Vinet är framställt med dubbel jäsningsmetod och 30 procent torkade druvor som benämns ”appasimento”. Vinet har en härlig robust stil utan att bli för påträngande och därmed ointressant. Vinet har även en ”måttlig” alkoholhalt med sina 13,5 %. Ja, 13,5 procent är idag relativt måttligt. Vinvärlden har förändrats i takt med klimatförändringar och beskärningsmetoder.

Doften av körsbär är påtaglig med lite inslag av svarta vinbär och violer. Det torkade inslaget av druvorna gör sig påmint i doften och smaken. Det är tydligt att vinet vinner mycket på en ordentlig luftning i karaff före serveringen. Vid provning tillsammans med kompanjonen Magnus Reuterdahl är det påfallande hur vinet vinner på luftning. Efterhand kommer även animaliska aromer som torkat kött in men även torkade örter. Avslutet är mycket smakrikt och har komplexitet med mörka bär, körsbär och svarta vinbär. Det är avgjort ett smakrikt vin men ändå i en något måttfullare stil och utan besvärande restsötma som är så vanlig i appasimento-viner. Läs de billiga sorterna av lägre kvalitet. Mitt råd är att även kyla vinet något till cirka 16 grader. De flesta röda viner serveras alltför varma tyvärr. Ett smakrikt vin av denna typ blir mer harmoniskt och balanserat om det inte serveras för varmt tycker jag.

 

2013 Palazzo Della Torre, #74997, 149 kronor. Vinet finns i fasta sortimentet sedan 1 juni 2016.

Ett annat spännande vin från Valpolicella och Allegrini är det lite tuffare La Grola. Detta

Flaska La Grola, Allegrini, Levander Anders
La Grola, Allegrini

lite mer djupa och smakrika vin har förutom merparten corvina till 80 procent även den tuffare druvan oseleta till 10 procent. Den lokala och förr okända druvan oseleta har under senare år blivit mycket populär bland vinmakarna i Valpolicella. Resterande andel druvtyp som putsar upp La Grolas blandning är syrah. La Grola är lite mörkare och något tuffare i sin framtoning med sin mustighet och kryddiga  stil. Färgen är mörk och tät och doften har tydlig fatkaraktär. Vinet har heller ingen besvärande sötma i eftersmaken och passar utmärkt till olika kötträtter och grillning. Det kostar 169 kronor och har beställningsnummer #42334. Köp gärna båda vinerna och prova om ni känner skillnad på druvblandningarna.

 

Allegrini fick en stor utmärkelse i Italien när man valdes till ”The Winery of the Year 2016” av Gambero Rosso. Gambero Rosso har varit  en institution i Italien under många år. Det hela började som en bilaga i en dagstidning. Den ”röda räkan” utvecklades sedemera till en viktig vinguide där viner bedömdes av en panel vinprovare och är idag Italiens viktigaste vinpublikation. Alla är inte överens med guidens bedömningar men inflytelserik är den i alla fall. Jag har några italienska vänner och kollegor som ingår i provningspanelen som är mycket seriösa vinprovare. Men under senare år har ekonomiska problem gjort publikationen mer kommersiell tyvärr. Detta förtar inte på något sätt Allegrinis fina utmärkelse som vinhuset så väl förtjänar.

 

Svensk vinimportör är Enjoy Wine & Spirits.

Läs mer

Fler artiklar