Vad dricker du till sparris?

Nu under våren kommer en av mina absoluta primörer, sparris. Sparrisen som vårprimör är stort i Europa. Hemma hos oss blir den mer och mer populär varje år. Men vad dricker man till sparris då? Jo, det blir framförallt tyskt och franskt men även ibland lite från Österrike i glaset för mig.

Sparris

Sparrisen kommer i många skepnader, vita, gula och gröna. På hösten har vi ju som bekant även sparrisens kusin, svartrot. Nu vet jag inte hur det genetiska släktskapet är men smakmässigt är de kusiner. Som liten lärde jag mig att svartroten kallades fattigmans sparris.

Nu är det ju inte bara primören i sig själv som avgör vad vi ska dricka till. Lika viktigt är vad man har till sin sparris. Jag har under senare år börjat använda en förstklassig olivolja till den ångade eller grillade sparrisen. Detta har jag lärt i Italien, samt att strössla lite parmesan eller pecorino ost över. Det är jättegott och enkelt. Hemma ligger det kanske närmare till hands att använda smält smör. Men mina största sparris upplevelser har jag nog ändå i Tyskland och då den vita/gula sparrisen. Tänk att i april äta en ”Königs Spargeln” och läppja på ett glas förstklassig riesling från Tyskland. Då leker livet. Tyskarna har ofta hollandaise sås till som är lite tjockare i konsistensen. Riesling bryter då igenom perfekt med sin syra mot det feta och salta.

I Franken i Tyskland som är ett av mina favoritdistrikt dricker jag områdets skönhet – silvaner. I Franken är det silvanern som regerar. Jag tror att en klassisk torr silvaner från Franken är det bästa du kan dricka tillsammans med den gula sparrisen.

I Österrike väljer jag gärna grüner veltliner som även passar utmärkt till den efterföljande varmrätten som ofta är en wienerschnitzel om jag får välja.

I Frankrike är sparissen stor och en av vårens märkeshändelser. Det är beroende var du befinner dig som avgör vad du får i glaset. I Champagne är det givetvis champagne som gäller. I Chablis är det det härligt grönskimrande vinet chablis du får i glaset.

Så summa summarum, vad är det som gäller tillsammans med sparris då? Jo, ett vitt vin är att föredra. Det ska vara torrt och ha markerad syra för att matcha det feta i såsen och även stå emot sältan. Vinet lyfter fram de mjälla och fina aromerna i vårprimören.

Vi på DinVinguide.se har här nedan några tips på fina kompanjoner tillsammans med sparris. Några i budgetklassen andra lite mer exklusiva.

Jag önskar er alla läsare en trevlig sparrissäsong.

Anders Levander

Vad dricker du till sparris

A Christmann Riesling 2017

sparris, Anders LevanderNr 5882
Pris 139:-

A Christmann är en producent jag alltid haft en klockarkärlek till. Pfalz och riesling fungerar perfekt och har man vit sparris på tallriken är det bingo! Riesling från A Christmann + sparris = riktig kärlek! Årgången 2017 är en fullträff i Pfalz så det är ett säkert val av vin. Vinet kan lagras med fördel men gör heller inte bort sig redan nu i glaset. Ett riktigt gott vin helt enkelt. Friskt och typiskt för regionen. Hög syra och mineraler i stora lass det är en prisvärd kvalitets riesling.

Annons:

Vad dricker du till sparris

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Nr 75319
Pris 399:-

Vinet är öppet och redo att drickas nu. Pommery Apanage har frisk frukt med övervägande citrus, mineraler med blommiga inslag samt en lätt gräddighet i avslutet. Blanc de Blancs och sparris är en fin kombination. Frisk syra och krispig smak av chardonnaydruvan gifter sig fint tillsammans med hollandaisesåsen eller det smälta smöret om du har detta som tillbehör. Ett säkert val från en producent som ökat kvaliteten markant under senare år.

Vad dricker du till sparris

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc  2016

SB# 5562
Pris 129:-

Jag brukar ofta dricka chablis till min sparris. Ett riktigt bra alternativ till det dyrare chablisvinet är en Bourgogne Blanc från Clotilde Davenne. Druvorna till detta vin växer endast ett stenkast från gränsen till Chablis. Då det inte får ha Chablis på etiketten utan Bourgogne Blanc har det ett lägre pris. Lagen om utbud och efterfrågan som ni vet. Jag kan bara säga att vinet är en trevlig kompanjon till sparrisen.

Vad dricker du till sparris

WG Organic Grüner Veltliner  2017

SB# 2945
Pris 209:-

Grüner veltliner passar utmärkt till sparris. Med sin fruktighet och den lätta aromen av vitpeppar är det en finfin kamrat till läckerheterna på tallriken. Ja, det är en box men en bra och prisvärd box. Prova till sparrisen och har du fortfarande kvar vin så det perfekt till wienershnitzeln efteråt. Ett prisvärt och gott vin som smakar mer än vad priset indikerar.

Läs mer

Fler artiklar