Två röda höstvärmare

Nu har hösten anlänt på allvar. Vad passar då bättre än stabilt rödpang. Jag provade under helgen två riktigt bra röda viner.

Vinden tjuter kring knuten och första brasan har tänts i öppna spisen. Ni känner igen stämningen hoppas jag. Så var min helg. På spisen står viltgrytan och puttrar. Vad skall vi ha i glasen? Jag drar mig till minnes två viner som redaktionen provade för ett tag sedan. Ett franskt och ett argentinskt vin som gav avtryck i mitt vinsinne.

Sagt och gjort så stegar jag ner i vinkällaren och fiskar upp två olika buteljer. En fransk Châteauneuf-du-Pape och ett argentinskt fullblod från Mendoza. Det var faktiskt två fullträffar för en annars lite kräsen familj.

 

2012 Xavier Châteauneuf-du-Pape, #6267, 225 kronor

Ett moget och drickvänligt vin från vinområdet Châteauneuf-du-Pape som kan köpas på Systembolaget är vi inte vana vid. Xaviers vin är trots sin täthet riktigt drickvänligt idag. Du behöver inte vänta i en liten evighet innan vinet öppnar sig och tanninerna är nedtrimmade till behaglig nivå. Nej, Xaviers vin går bra att korka upp direkt. Men givetvis går det att lagra för dem som vill.

Färgen är inbjudande tät och rödsvart. Doften är fylld av björnbär, viol och mörka körsbär. Detta tillsammans med Medelhavets kryddighet och garrigue skapar en stämning som håller höstrusket ute. Smaken förvånar lite med sin elegans och behagliga tanniner. Inget stramt och omoget här inte. De intensiva aromerna från doften går igen i smaken. Tanninerna är närvarande men finstämda. Det är helt enkelt ett bra höstvin som passar till det mesta från skogens vilda, höstgrytor och långkok. Det är både ett matvin och ett vin som klarar en god bok framför brasan. Priset avskräcker heller inte. Viner från Châteauneuf-du-Pape är sällan billiga. Detta är nog områdets mest prisvärda vin.

Annons:

Tapiz 2013 Reserve Malbec, #6591, 129 kronor

Argentina tillhör inte en alltför vanlig gäst på mitt middagsbord. Jag undrar nu varför. Detta täta och fruktiga malbecvin är riktigt bra. Det är mer pang på rödbetan än ovan Châteauneuf-du-Pape. Färgen är ännu mer tät och nästan svart. Initialt är vinets doft lite sluten men öppnar upp efterhand. Lite överraskande visar vinet upp aromer av hallon och lite lakrits. Jag fick en förnimmelse om de mjuka lakrits/hallon dödskallarna. Vinet har en trevlig fruktig doft med även björnbär och mörka plommon. Smaken är intensiv och fruktig med choklad och lite karamell men utan sliskig sötma. Långt ifrån Italiens tveksamma appasimento viner av låg kvalité. Fatkaraktären är tydlig med peppar och tanniner. Ett vin som passar utmärkt till exempelvis älg, hjort eller rådjur. En fullmatad oxkind passar även perfekt till detta trevliga malbecvin. Glöm inte att öppna flaskan någon timme före eller ännu bättre dekantera vinet på en karaff.

Läs mer

Fler artiklar