Stora Vinskolan – ny vinbok av Mikael Mölstad

Intresset för vin verkar aldrig sina i Sverige vilket är spännande för en vinskribent. Jag har precis läst en pinfärsk bok som utgivits av Mikalel Mölstad, Stora Vinskolan i sin fjärde omarbetade upplaga. Du som inte orkar läsa längre, ja boken är bra!

Stora Vinskolan – ny vinbok av Mikael Mölstad

Det är fantastiskt att Sverige har ett stort och härligt intresse för vin och gastronomi. Vi har under många år varit ledande i världen med antal kokböcker som ges ut. Samtidigt har vi ett flödande (om uttrycket tillåts) vinintresse. Vinkonsumtionen har stigit markant under de senaste fyrtio åren. Våra politiker ville ju att vi svenskar skulle byta ut starkspriten mot vin. Detta har faktiskt skett och med detta följde ett intresse för denna ädla dryck.

Jag känner Mikael Mölstad sedan många år. Vårt första möte var faktiskt i Schweiz redan i början av 1980-talet hos en gemensam bekant. Både Mikael och jag hade då ett brinnande och nördigt intresse för just vin. Mikael och jag har sedan gått olika vägar men åter mötts i vinets värld under senare år. Mikael är sannolikt den författare som har flest svenska läsare vad gäller vinböcker, om man bortser från mer kalendariska vinguider som utkommer årligen. Hans fantastiska vinbok “En värld av vin” finns i många vinintresserades bokhyllor. Jag har faktiskt själv två olika upplagor.

Stora Vinskolan som nu kommer i en fjärde upplaga, den första utgiven 1996, är en gedigen men samtidigt lätthanterlig bok. Jag skulle till och med kalla det ett standardverk för vinprovare. Den är inte främst skriven för mig som varit vinprovare i mer än fyrtio år. Men sanning och säga så blev jag kittlad att läsa och slå upp, så det kanske ändå är en bok även för mig. Boken är utförlig utan pekpinnar med lättförståeligt språk. Ingen larvig och konstlad snobbism. Som tur är dog denna trista vinsnobbism ut för många år sedan.

Boken har gediget kartmaterial som jag personligen uppskattar mycket. Vin och geografi hör ihop. Det finns tom ett avsnitt om Sverige och andra exotiska vinländer som Kina och Japan. Mikael har personligen försäkrat mig om att alla siffror och data är riktiga. De är enligt uppgift dubbelkollade av Mikaels hustru, Regina, som är mycket samvetsgrann. Boken har efter sina tolv olika avsnitt en frågedel som lämpar sig för exempelvis självstudier och varför inte frågesport i ett mindre sällskap nu under epidemitider. Frågor som vilka glas passar? Vilka druvor växer var? Samt ett av Mikaels stora passioner, vin och gastronomi har fått ett utförligt utrymme. Är det något Mikael kan förutom vin så är det mat och vin samt Sveriges krogscen.

Det enda jag kanske ska nämna som skaver lite är att vissa bilder känns lite daterade med vinetiketter som är mer än tjugo till trettio år gamla. Men annars är bildmaterialet bra och pedagogiskt. Jag kan bara rekommendera er vinälskare att läsa boken. Jag har gjort det och jag gillar den skarpt. En perfekt present till dina vinintresserade vänner kanske?

Kul att läsa en så gedigen vinbok som är perfekt för alla som älskar att prova vin

Annons:

Stora Vinskolan – ny vinbok av Mikael Mölstad Stora Vinskolan - ny vinbok av Mikael MölstadFörfattare: Mikael Mölstad Titel: Stora Vinskolan Omfattning: 288 sidor Format: 170X245 mm ISBN: 978-91-85759-10-1 Ca pris: 330 kronor i bokhandeln

Stora Vinskolan – ny vinbok av Mikael Mölstad

DryckesListan.se, DinVinguide.se och BestChampagne.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar