Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Soave
Skriven av Anders Levander

Soave ett vulkaniskt vin

Soave är ett känt vin för många som är lite till åren. Området har varit lite på dekis men är nu på uppgång. Soave visar upp sig mer och mer från sin bästa sida. Idag är det helt annorlunda och Soaves viner har aldrig varit bättre. Prova ett vulkaniskt vin från norra Italien.

Soave ett vulkaniskt vin

Vinerna från Soave har väl inte varit det hetaste under rätt många år. Under förra årtusendets avslutning, läs 1970-90 talet, var Soave ett rätt vanligt vin på de svenska middagsborden. Ett rätt hyfsat prissatt vitt vin från norra Italien som passade vid många tillfällen. Jag antar att det var den vanliga meningen om Soaves viner.

Tyvärr hände det som händer för många populära vintyper. Det kom in producenter som såg sin chans att rida på en framgångsvåg utan att anstränga sig om den bästa kvaliteten. Liknande historier har vi sett för några vita viner som verdicchio, frascati och inte minst de röda vinerna från Rioja för trettio år sedan. Detta är ett sorgligt fenomen men det händer ofta när det bara är profiten som får styra. De regionala konsortierna kan inte stå emot utan blir till och med i händerna på de stora bulkproducenterna. Ofta då man betalar sin avgift i förhållande till sin produktion och därigenom får makten över det regionala konsortiet som skall försvara områdets viner. Det blir helt enkelt en ond cirkel. Detta fenomen ser vi idag så tydligt i Soaves granndistrikt i Veneto för amaroneviner. Idag har man kvalitetsproblem med amarone. Stora vinkooperativ som tar druvorna från mindre lämpliga vinmarker till sin produktion. Dessa viner har lika rätt till beteckningen amarone som kvalitetsproducenternas. Det är svårt för konsumenten att veta vad som är ett bra vin och ett mindre kul vin om man inte är expert. Soave har genomgått denna process under ett antal år menar jag. Idag har man gått igenom denna tråkiga tunnel av kvalitetsproblem och nu ser vi ljuset igen. Soave är ett bra vin om det skapas med kvalitetsambitioner.

Soave Soave ligger i Veneto i norra Italien som kanske är den viktigaste regionen i Italien för vinet. Soave ligger öster om det fantastiskt vackra Verona. Den lilla borgstaden domineras även av Verona då man ligger nästan som en förort. Staden Soave är väl värd ett besök med sin medeltida struktur och sin vackra borg som övervakar området. Det är kanske lite turistiskt med sin stadskärna men väl värt ett besök för att inta ett glas svalt soave på någon av de otaliga uteserveringarna. Samt det bästa; ett glas soave är inte dyrt. När du ändå är där missa inte att prova en vällagad risotto tillsammans med ditt soavevin, det är riktigt gott.

Bild från DinVinGuide

Soave ett vulkaniskt vin

Vad många kanske inte känner till är den unika jordmånen som finns i soavedistriktet. Detta område upplevde dramatiska tider för 90 miljoner år sedan. De många vulkanerna förändrade lanskapet och jordmånen markant. Idag ser man inte mycket av vulkanerna då topparna är nedslipade. Förutom ett böljande och vackert landskap, men resterna av vulkanerna finns där under vinstockarna. Detta har skapat en mycket varierad terroir och är grunden för områdets spännande viner. Trots sin relativa litenhet i uppodlad areal 6 300 hektar varierar vinerna markant beroende på vilket växtplats druvorna hämtats ifrån. Jämför storleken med exempelvis Chablis som till och med är mindre men absolut mer känt på världsmarknaden. Vinerna är heller inte helt olika varandra med sin friska syra och markerade mineraliska sälta. Ni som följer mina artiklar förstår säkert då varför jag gillar Soaves viner skarpt då jag har en klockarkärlek till Chablis viner. Det goda med Soave är att vinerna är betydligt billigare än ett chablisvin.

Soave ett vulkaniskt vin

Soave kan göras på tre olika druvsorter främst garganega till minst 70 % och trebbiano di Soave och/eller chardonnay till maximalt 30%. Garganega är en av Italiens äldsta druvsorter. Idag har Soave DOC 6 300 hektar planterad vinmark och området producerar omkring 50 miljoner flaskor. Ett nytt cru system har tagits i bruk sk. UGA (Unitá Geografiche Agguintive) med 33 olika platser och unika jordmåner. Detta kan jämföras med det franska cru systemet. Grunden till de speciella vinerna med sin friskhet och mineraliska sälta är jordmånen som är en mosaik av kalkrika jordar med inslag av vulkaniska bergarter. Områdets terroir är unik.

Bild från DinVinGuide

Soaves landskap

När du reser från Verona österut ser du de vackra vinterasserna på vänster sida. Hela Soave är dominerat av vinet och sina vinodlingar. Det är vackert och grönt. Här finns det historia så det förslår. Området har varit viktigt sedan före medeltiden för sin vinmakning. En gammal odlingsform är de vackra vingårdarna som benämns Pergola Veronese. Man låter helt enkelt vinet bilda ett tak för druvorna som skyddar mot starkt solljus och hagel. Druvklasarna hänger ned mot marken över ditt huvud när det är dags för skörd. Denna typ av vingårdar ser man på många ställen i Soave. Men det är viktigt att det sköts på rätt sätt och att avkastningen inte överdrivs så att vinerna blir menlösa. En annan sak som utmärker vinområdet är de vackra stenmurarna som byggts genom århundradena. Det är kallmurade murar som förhindrar jorderosion vid de kraftiga regnen som då och då förekommer. Just genom att det är kallmurade utan bruk mellan stenarna gör att de är mycket hållbara. En kunskap som funnits i trakten sedan urminnes tider.

Monteveronese den goda osten

Är du i trakterna av Soave eller Verona ska du inte missa att prova traktens stolthet, osten Monteveronese. Det är en hårdost som skapas på det färska och friska gräset norr om Verona. Korna betar i det hänförande och kuperade landskapet på högre höjd. Det är fantastiskt att se hur detta lantbruk drivs. Det har inte förändrats mycket sedan medeltiden och är mycket charmigt. Du får helt enkelt en insikt i hur och var din mat har skapats om du besöker området.

Tillsammans med ett glas soave är osten perfekt. Historiskt har vi ju i Sverige druckit rött vin tillsammans med ost. Det är i för sig en bra kombination. Men jag tycker att ett torrt friskt vitt vin med mineralisk sälta är den bästa kombinationen tillsamman med en lagrad hårdost. Exempelvis en rejäl skiva av Monteveronese och ett svalt glas soavevin. Försök att besöka något mejeri om du har tid och möjlighet. Det gjorde jag vid mitt senaste besök i trakten och det är spännande att se hur osten skapas.

Bild från DinVinGuide

Soave ett vulkaniskt vin

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer