Snaps – Bäst i test

Snaps är en gammal svensk tradition och en viktig dryck för många till midsommar. Vi på DinVinguide.se har provat snaps så det står härliga till. Men vilken snaps är bäst? Läs om Snaps - Bäst i test
Akvavit, ”livets vatten”, har anor ända tillbaka till 1300-talet.

Snaps – Bäst i test

Vad är viktigast sillen, jordgubbarna, dansen kring midsommarstången, myggen eller midsommarsnapsen?

Vi har alla en egen uppfattning av hur vi ska fira midsommar och inte minst vad som skall stå på det dignande smörgåsbordet. Det mest populära är ju den eviga diskussionen och vi översållas av olika recept och tips. Själv tycker jag det är härligt med midsommar, ljuset och förväntningarna på sommaren. Men det är ju samtidigt lite vemodigt att innan ens sommaren börjat på riktigt blir det lite mörkare för varje varje dag fram till midvinter, men då det vänder igen.

Vi på DinVinguide.se har provat snaps så det stått härliga till. Och frågan är då? Vilken snaps är godast? Snaps, eller kryddat brännvin, är en svensk gammal ärevördig paradgren. I Sverige har vi har mycket gamla traditioner med att krydda vår sprit. Så länge jag kan minnas har det varit viktigt att just under midsommarhögtiden servera den ”rätta” snapsen. Så frågan är, vilken är den bästa snapsen då?

Snaps - Bäst i testAkvavit, ”livets vatten”, har anor ända tillbaka till 1300-talet.

Man menade att drycken hade läkande effekter och man var rörande överens om dess viktiga funktion i läkandet. Det hände till och med att man hällde spriten i örongången vid värk för att lindra. Tala om att bli på örat….

Ingredienser i kryddblandningen i Akvavit måste vara kummin, samt vid önskemål, dill. Den får vidare inte understiga 37,5 % i alkoholprocent. Utöver kummin och dill används även ofta anis och fänkål. Akvavit är idag ursprungsskyddat inom EU.

Stämmer inte dessa ovan angivna parametrar får drycken istället beteckningen kryddat brännvin. Just ordet ”Brännvin” kommer av bränt vin, alltså med referens till själva destillationsprocessen, bränningen.

Brännvin refererar framförallt idag i första hand till sprit i skandinavisk stil. Det finns okryddat och kryddat brännvin.

Brännvinet har ofta döpts efter sin speciella kryddning exempelvis pomerans eller kummin, eller efter sin upphovsman O.P Andersson eller ursprung som exempelvis Skåne eller Gammal Norrland etc.

Mångfalden bland snapsarna och deras olika smakkaraktär har gjort att det traditionellt har funnits klassiska kombinationer till de olika turerna på det svenska gående smörgåsbordet.

-Till första turen med sill och strömming ansågs akvavit kutym.

-Andra turen med lax krävde dill och eller citronsnaps.

-Till syltorna och pastejerna vid tredje turen drack man ofta besk eller bitter.

Dessa klassiska kombinationer har mycket sanning tillsammans med traditionell kunskap. Vid midsommar äter man mycket grönt, samt givetvis sill och lax. Det passar därför med milda snapsar gärna med inslag av citrus, apelsin, pomerans, fläder, lime, äpple etc. Snapsar som idag blivit mycket populära.

Men varför begränsa oss. Vi kan ju använda snapsen till det mesta inom svensk gastronomi. Snaps är en fantastisk smakförhöjare till mat. Alkoholen tonar ner det feta i maten och gifter smakerna. Det finns även många snapsar som har en finstämd sötma som avrundar och ger ett mjukare känsla. Kombinera mild snaps till mild mat och kryddigare smakrikare brännvin till liknande rätter.

Varför inte prova nya kombinationer som exempelvis snaps kryddat med dill till skagen och löjrom, flädersnaps till skaldjuren eller varför inte en djärvare kombo, citronsnaps till citronsorbet? Brännvin med fänkålstoner passar även till den matiga, örtiga salladen. En oväntad kombination är aniskryddad snaps till kaffet och mörk choklad. Till grillat kött med örter gifter sig en kraftfull örtagårdssnaps.

Prova och var öppen i sinnet. Ge snapsen lite uppmärksamhet och du får en större gastronomisk sensation.

Snapsen skulle enligt traditionen serveras kallt. Mellan 5 grader men dock inte varmare än 10. Nuförtiden har detta förändrats för vissa och snapsen serveras något varmare för att föra fram flera av de fina aromerna i spriten. Själv dricker jag min snaps källarsval kring 13 grader. När snapsen är iskall släpper den inte ifrån sig alla fina aromämnen som kryddmästaren arbetat fram för oss konsumenter.

Annons:

-Till första turen med sill och strömming väljer vi akvavit.

O.P. Anderson Aquavit, ekologisk

Nr 42
Pris 249 kr
O.P Anderson är en snaps som alltid varit en av mina favoriter. Spriten är kryddad med kummin, anis och fänkål – alla svenska traditionella kryddor. Sedan lagras spriten på ekfat i sex månader vilket rundar av aromerna. Perfekt till traditionell inlagd sill.

 

Aalborg Jubilæums Akvavit 

Nr 178
Pris 255 kr
När jag bodde i Danmark för många år sedan lärde jag känna Aalborgs Jubileums Akvavit. Den har sedan dess varit en trogen vän och följeslagare till framförallt laxrätter med sin dill-, kummin- och koriandersmak. Den fina lilla sötman rundar av.

-Till andra turen med lax är dill- och eller frukt- och citrusdominerade snapsar perfekt. Den lilla sötman hjälper.

Hallands Fläder

Nr 7
Pris 259 kr
Jag minns så väl första gången jag provade Hallands Fläder på 1980-talet, det var ingen favorit då jag tyckte den var för blommig. Idag har jag ändrat mig och tycker den är riktigt uppfriskande med sin distinkta smak av fläder med lite sötma och kanel. Passar perfekt till skaldjuren vi ofta äter på västkusten men även till laxen.

 

Östgöta Sädesbrännvin

Nr 16
Pris 229 kr
Östgöta Sädesbrännvin har en distinkt arom av whiskey och tydlig sötma. Detta kanske avskräcker men prova. Den är perfekt till grillat men gör heller inte bort sig till både lax och inlagd sill. Spriten är destillerad på whiskypanna, lagrad på whiskyfat och kryddad med honung och russin.

-Till de avslutande syltorna och pastejerna vid tredje turen drack man ofta besk eller bitter.

Piratens Besk

Nr 254
Pris 229 kr
När all mat ätits och du kontemplerar med en mätt mage sitter en digestif perfekt. Varför inte ta en malörtssnaps. Den bittra smaken av malört med citrus är riktigt gott och hjälper matsmältningen. En fin tradition som jag fångat upp söderifrån. Det är vanligt i Italien att du tar en liten bitter efter en stor måltid.

Läs mer

Fler artiklar