Silvaner – Kejsaren av Franken

Idag är Silvaner en lite bortglömd druva i Sverige, vilket är synd. Förr i tiden var Silvaner mer känt. Det är i vindistriktet Franken som denna druva och detta vin når sin fulländning. Stavningen kan variera beroende på vilket land som producerar vinet, antingen Silvaner eller Sylvaner.

För femtio år sedan var Silvaner en av Tysklands mest odlade druvsorter. Under 1960 och 70-talet upptog Silvaner hela trettio procent av odlad vinareal. Hur kommer detta sig då det idag finns en betydligt mindre andel Silvaner i vingårdarna? Det tidigare hårdsålda vinet Liedfraumilch bestod till stora delar av Silvaner. Ett vin som idag inte gör många vinälskare glada. Silvaner är en vinsort som ger stora skördar och är relativt lättodlad. Denna kombination ledde till att många vinproducenter fokuserade på Silvaner för mer kommersiella viner. Detta faktum har dessvärre skapat en dålig image för Silvaner runtom i världen. Ett omdöme som engelsmännen myntat är ”sweet and cheap” och gällde i stor utsträckning för just Silvaner som vin och druvtyp.

Idag är läget annorlunda om man ser till vindistriktet Franken. Det är bara i Franken som vinet Silvaner kan betecknas ”Grosses Gewächs”, vilket innebär ett torrt vin i den högsta kvalitetsklassen. Givetvis odlas druvan även i andra distrikt men når där inte samma kvaliteter som i Franken. Den särpräglade jordmånen i Franken med sin musselkalk, ger här fantastiska viner med stor personlighet och smak. Annars brukar många tycka att Silvaner inte har någon särpräglad smak. Lite som druvan Chardonnay som även den tar upp mycket av sin terroir och inte har en egen stark prägel. När jag går tillbaka till mina provningsanteckningar finner jag ofta omdömen och noteringar som bröd eller gråpäron. Ibland mer fruktiga beskrivningar, såsom äpplen och aprikoser. Varje år genomförs en stor provning av de bästa torra vinerna i Tyskland.  Provningen genomförs i Wiesbaden genom den mer än hundra år gamla organisationen VDP. Bilden nedan visar en interiör av denna provning . Organisationen bjuder in nittio vinskribenter från hela världen och det är eftertraktat att få deltaga.

 

Jag har haft glädjen att vara inbjuden till denna tillställning många gånger. Det är ingen lätt uppgift att prova cirka fyrahundra viner under två dagar. Det gäller att ”hänga på låset” klockan åtta på morgonen och koncentrerat prova tvåhundra viner per dag med noggranna anteckningar. VDP  stänger det hela klockan sex och uttröttade provare tar sig då mödosamt men lyckliga ut från de vackra lokalerna. Det går att prova så många viner om man inte festar på kvällen utan går och lägger sig i tid. Mina favoriter för år 2013 framgår av bilden nedan. De bästa producenterna var då Juliusspital, Horst Sauer, Hans Wirsching och Bürgerspital.

 

Historiskt härstammar troligen druvsorten från Transylvanien och kom till Tyskland efter trettioåriga kriget på 1600-talet. Enligt genomförda DNA analyser är druvan troligen en korsning mellan den aromatiska druvsorten Traminer och Österreichisch Weiss. Enligt lokala dokument planterades Silvaner först på Castell i Franken i april 1659. Idag dominerar Franken som druvans centralort i världen. I Frankrike finns druvsorten främst i Alsace. Den har historiskt inte ansetts som en riktigt stor druva här utan många gånger blandats tillsammans med andra druvsorter för de enklare vinerna. Den stora förändringen kom 2006 för Alsace Sylvaner (märk den något annorlunda stavningen) då det kunde betecknas som en Alsace Grand Cru från Zoltenberg. Druvan förekommer i en mängd andra länder men har ingen starkare position där.

 

Annons:

Ovan visas en bild på Julius-Echter-Berg i Iphofen. Ett vinberg som har en terroir som passar just druvan Silvaner perfekt. En av de stora kända vinmakarna i Iphofen är Hans Wirsching. För er som har vägarna förbi Franken missa inte att besöka Wirsching och Iphofen – det är värt det. Vinerna har klart humana priser och Iphofen, som är ett pittoreskt samhälle, är värt ett besök. En annan ort som absolut inte får missas är den gamla barockstaden Würzburg, som är en vacker universitetsstad med stark kultur och trevlig tysk gastronomi. Den medeltida staden är omgärdad av fantastiska vingårdar. Den mest berömda vingården Stein ligger centralt och kan beskådas från Würzburgs centrum. Vingården namngav tidigare vinerna från Franken som Steinwein. Mitt i staden finns en av de bästa producenterna, Juliusspital som tar emot besök. Det finns även andra producenter mitt i staden som exempelvis Bürgerspital med flera. Juliusspital som vi tidigare skrivit om på DinVinguide.se är en av Tysklands bättre vinproducenter. Se tidigare artiklar.

På Systembolaget finns ett fåtal viner varav de flesta återfinns i beställningssortimentet. Ett enklare vin finns dock i det ordinarie sortimentet.

2012 Brennfleck Silvaner Kabinett Trocken, #5376, 101 kronor.

Doften är mer anonym än en Riesling men har vissa likheter. Doft av gråpäron och lite bröd. Aromer av mandarin och persika kommer efterhand. Det är inte det bästa av vad Silvaner kan visa men är ändå ett sätt att närma sig druvan Silvaner.

2013 Würzburger Stein Silvaner GG, #71966, 299 kronor.

Detta vin från toppodlaren Juliusspital är kanske ett av de bästa exeplena på Silvaner som kan hittas på bolaget. Hittar ni äldre årgångar så tveka inte. Silvaner går utmärkt att lagra.

Många gånger är både tyskar och österrikare livrädda för att köpa äldre viner vilket är helt oförståeligt för mig. Det är till och med så att man kan finna den tidigare årgången på rea när den nya årgången lanseras. Vad gäller Silvaner så tjänar den på att lagras och det gäller absolut de bättre kvaliteterna. Jag har provat tio till femton år gammal Silvaner från Hans Wirsching, Juliusspital och Horst Sauer. Dessa viner är nästan odödligt renrasiga och har mycket fin syra i behåll trots åldern. Så var inte rädda att spara undan några flaskor i vinkällaren.

 

 

Under skrivande stund provades en 2010 Juliusspital Stein Grosses Gewächs. Vinet har Erik Hjort bytt mot en Chablis med undertecknad. Erik som är en av Sveriges största kännare av Tyska viner arbetar idag på Enjoy Wines som tillika är importör av Juliusspital. Årgång 2010 är en riktig syrabomb och många skrev ned den vid de första provningarna i Wiesbaden. Jag tillhör den lilla skara som verkligen uppskattar årgången. Vinet visar på en nästan saltaktig mineralitet i smaken och har en begynnande mognad. Syran är sedvanligt hög typiskt för året. Doften har aromer av päron och aprikoser i en fin fruktig blandning. Avslutet är inbjudande och långt med fyllighet och oljig fethet med typisk Silvaner struktur när vinet är av hög klass som detta. Kort och gott en riktigt bra vin. Passar utmärkt till vit sparris och smält smör med parmesanost hyvlat på toppen.

Läs mer

Fler artiklar