Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Siciliens förändring - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Siciliens förändring

Sicilien är ett paradis på jorden. Jag har besökt denna vackra, dramatiska och mystiska ö många gånger. Sicilien tillhör ett av världens största vinproducerande områden. Förr var det mest röda bulkviner. Idag är det de vita vinerna som sticker ut.

Siciliens förändring

DinVinguide.se har varit på sedvanlig årlig spaning på Sicilien. Varje år genomförs en anteprima. En anteprima är en Siciliens förändringgigantisk utställning av årets viner som släpps till marknaden. Det kan jämföras med det franska eventet en primeur som hålls varje år i exempelvis BordeauxI år hölls denna anteprima i Erice på västra Sicilien. Erice är en mycket gammal vacker historisk stad som ligger på toppen av en gigantisk klippa vid Medelhavet. Utsikten är magnifik från staden som ligger på över 700 meters höjd över havet. Det är även ett centrum för andlighet med ett antal kloster. Många vallfärdar hit för lugn och kontemplation. Vi var dock här för att prova vin. Jag bodde på ett av dessa medeltida kloster byggda i sten. Bara detta var en upplevelse i sig själv. Bilden visar utsikten från Erice västerut över Medelhavet.

Siciliens förändring

Siciliens förändringSicilien är för det första en mycket stor ö och centralt belägen mitt i Medelhavet. Många är folkslagen som invaderat, bott och påverkat denna vackra ö. Historien är hissnande och har influerat både gastronomi och viner. Det är förmodligen denna mångfald som gjort ön och dess viner och mat så fantastisk. Nya smaker och aromer varje dag och på varje nytt ställe jag besöker. Fisk, skaldjur och grönsaker är av yppersta klass. Vintillverkningen är uråldrig och var omfattande många många år innan romarna erövrade ön. Vin och jordbruk har varit centralt för det bördiga Sicilien de senaste tre tusen åren. En egen vinkultur utvecklades tidigt och faktiskt före fastlandsitalien. Grekerna har gjort ett stort avtryck även så folkslagen från norra Afrika. Till och med vikingarna var här genom sina ättlingar normanderna. Man ser ofta både blonda och blåögda öbor. Sicilien är med sanning en spännande plats.

Som sagt mycket har hänt under tusentals år på Sicilien även så med vinerna. Under senare år under modern tid utvecklades den sicilianskaSiciliens förändring vinnäringen till att bli mer och mer kvantitet än kvalitet. Vinproduktionen industrialiserades under 1900-talet. Det var lätt att odla och vinstocken trivdes som fisken i vattnet här på ön. Skördarna var rikliga och efterfrågan stor på dessa relativt enkla viner. Hur var då kvaliteten? Jo, sisådär om vi ska bedöma vinet med dagens måttstock. Det blev helt enkelt ett eldorado för enklare viner som skapades i industriell skala. Detta faktum är fortfarande dessvärre till viss del sant. Men en stor förändring har skett under de senaste tjugo till trettio åren. Vilket jag har personligen upplevt på plats. Sicilien av idag är både kvalitet och kvantitet vad gäller öns viner.

Siciliens viner idag

De flesta tänker nog på fullmatade röda viner när Siciliens namn nämns. Den riktigt gamla generationen kanske tänker på det söta eller halvtorra marsalavinet. Men jag kan nästan vara säker på att det inte så många som tänker på vita viner när det gäller Siciliens vinskatter. Men faktum är att under senaste åren då jag besökt Siciliens anteprima så är det de vita vinerna som imponerat mest. Detta kan tyckas märkligt med tanke på det varma klimatet. Men vinmakarna har lång erfarenhet med klimatet och hettan och använder druvtyper som fungerar här. Många gånger väljer man växtplatser på hög höjd för att få svalka under framförallt nätterna. Svalkan under nätterna skapar den välbehövliga syran i vinerna så att de blir balanserade. Solen och värmen finns ju redan på plats. Vidare har många även övergivit tanken på att skapa fullmatade och koncentrerade viner med massor med fatlagring. Denna trend med mer moderna viner är tydlig för de mest kvalitetsmedvetna vinproducenterna.

De flesta som är intresserade av vin känner väl säkert till Etnas vinrevolution. Druvor som den blå nerello mascalese och den gröna druvan carricante gör idag viner av världsklass. För er som ännu inte upptäckt Etnas fantastiska viner så har ni något riktigt spännande att se fram emot. Men det är inte bara de vita vinerna på vulkanen Etna som kan exaltera en vinkännare utan hela ön har vita viner av klass. Givetvis är merparten av vinutbudet rött och även det av hög klass bara man väljer rätt producent. Men ett varningens finger måste ändå dock höjas då det fortfarande finns en hel del bulkviner i produktion så allt är inte av världsklass. Så rådet är, var noggrann med producenten och inte bara ursprunget.

Ska ni ha någon lärdom eller synpunkt från att ha läst denna artikel så är det prova gärna på de vita vinerna från Sicilien. De är inte särskilt dyra men många är väldigt bra tycker jag. Jag önskar er en trevlig upptäcktsfärd bland Siciliens viner.

Anders Levander

Sicilien är en exotisk ö som har en fantastisk mångfald både vad gäller vin och natur. Vinarealen uppgår till omkring 100.000 hektar vilket är lika stort som exempelvis Tysklands och Sydafrikas vinarealer. Här finner du allt, vitt, rosé, rött och sött. Det är en härlig vinskatt ön har och nu har kvaliteten höjts väsentligt under senare år. Från att tidigare varit mer inriktad på kvantitet har nu även kvalitet blivit en ledstjärna. Idag har ön många viner gjorda på ursprungliga druvsorter som håller världsklass. Priserna har dock inte stigit lika fort som kvaliteten så det finns en hel del spännande att hitta här.

Sicilien är bergigt och har många odlingsplatser på hög höjd. Samt rikligt med vind som kyler ner under nätterna. Nätterna kan vara rejält svala med nästan frost. Dessa temperaturväxlingar är en av orsakerna till att man kan skapa så komplexa viner på denna varma växtplats. Vidare har den yngre generationen lärt sig hur man kan göra moderna vita viner trots de många soltimmarna Sicilien har. Man har 2 500 soltimmar att exempelvis jämföra med Languedocs 1 800 – 2 000. Den yngre generationen vinmakare har även lärt sig vikten av noggrannhet och hygien i vinkällaren för att kunna göra kvalitetsviner. Samt att de trista koncentrerade och extraherade vinerna med för mycket ekfatslagring börjar fasas ut mer och mer. Sicilien som vinland har stora förutsättningar att skapa kvalitetsviner i framtiden och då kanske framförallt vita viner. Dock är öns röda viner mer kända idag.

Siciliens förändring

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer