Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sherry
Skriven av Anders Levander

Sherry – Del 2. Amontillado, Oloroso, Palo Cortado och PX.

DinVinguide.se fortsätter sin berättelse om Sherry. Förra veckan skrev vi om Fino och Manzanilla nu har turen kommit till de långlagrade sherryvinerna; Amontillado, Oloroso, Palo Cortado och PX vinerna. Det är inte komplicerat eller gammaldags med Sherry så följ med vår odysee genom sherryns rike.

Amontillado

Basen till en Amontilladso är det torra vinet Fino, vilket beskrevs i förra avsnittet om Sherry. Vinet har först lagrats under sitt Flor. Vina_AB_375Jästlagret har dött ut och vinet är nu exponerat för oxidering vilket skapar en ny typ av Sherry. Amontillado vinet lagras nu i sin solera som beskrevs i förra avsnittet. Viner som väljs ut till en Amontillado har på något vis inte lämpat sig för en Fino. Oxideringen av vinet ger det en nötig karaktär samt aromer av bröd och färgen blir mörkare. En Amontillado har ofta en mer komplex doft och smak i jämförelse med en Fino. Därmed inte sagt att det är ett bättre vin utan annorlunda. En välgjord Amontillado passar perfekt till exempelvis olika typer av soppa. Till hummersoppa är det nästan ett måste.

Vina_AB_375Vina AB Amontillado, #76536, som kostar 89 kronor för en halvflaska är ett trevligt vin med sina kryddiga nötaromer . Det har lagrats tio år på fat och är helt torrt. Det bör serveras svalt och passar väl till spanska Tapas. Vinet är gjort på Palomino druvan.

 

För den som vill ha ett mer komplext vin kan välja samma producents vin Del Duque Amontillado VORS, #76537 som kostar 229 kronor för en halvflaska. Sherry Del_DuqueDet är en slant till men man får verkligen valuta för pengarna. Det är ett vin som lagrats mer än trettio år på fat. VORS är en beteckning på Sherry som lagrats mer än trettio år på fat och genomgått en sensorisk analys med uppställda krav för att godkännas. Del Duque har inslag av blodapelsin och kryddig ingefära samt en mängd olika komplexa smaker och dofter. Även detta vin är gjort på 100 procent Palomino druvor.

Oloroso

Alkoholhalten i en Oloroso är högre än i Fino och har utsatt för oxidering under längre tid i sitt fat. De mer kraftfulla basvinerna som har mer substans hamnar i Oloroso Soleran. En Oloroso är lite bredare och mäktigare i sin struktur. Smaken och doften är tydlig och fullmatad. Vinet är helt torrt vanligtvis vilket gör det gastronomiskt vänligt. Vissa olorosoviner sötas upp. Jag kommer inte att redovisa dessa i denna artikel då jag tycker det är synd att blanda ihop kvalitetsviner med dessa lite tristare viner.

Alfonso_750Alfonso Oloroso, #76566 som kostar 89 kronor för en halvflaska är en kul representant som är helt torr i stilen. Ingen uppsötning här alltså. Smaken är lite knäckig med stora aromer och lång nötaktig eftersmak.Vinet har lagrats på fat i åtta år. Vinet är gjort på 100 procent Palomino.

 

Sherry MatusalemMatusalem Oloroso VORS, #76543 som kostar 229 kronor för en halvflaska är ett undantag när det gäller sötad Oloroso. Vinet passar till torra fruktkakor och till smakrik ost. Trots att jag inte är överförtjust i söt Sherry tycker jag att detta vin kan uppmärksammas. Det är lagrat minst trettio år i sitt Solera system. Vinet har en stor kraftfull smak och doft. Aromer av torkad frukt som fikon och rostade nötter är tydlig med en lätt kryddighet. Vinet är gjort på 75 procent Palomino och resterande del Pedro Ximenez. Avslutet är långt och nästan tuggbart.

 

Palo Cortado

Vinet Palo Cortado är lite av en blandning av Oloroso och Amontillado och ett relativt sällsynt vin. En Palo Cortado börjar ofta sin bana som en Amontillado men efter tre till fyra år dör floret ut och utvecklar sig mer till ett olorosovin. Detta kan ske på naturlig väg eller genom producentens försorg. Producenterna har många gånger olika förklaringar till sina processer. En Palo Cortado lagras länge på fat liksom Amontillado och Oloroso. Doften kan ibland tyckas dra åt det söta hållet men avslutet i smaken är torr. Se det som en blandning mellan en Amontillado och en Oloroso. Leonor_375Leonor Palo Cortado #76565 för 89 kronor för en halvflaska får anses som klart prisvärt. Detta helt torra vin har lagrats i tolv år på fat. Huset Gonzalez-Byass har här spritat upp vinet och jästlagret har eliminerats. Resultatet är ett balanserat torrt vin med bra syra och nötiga aromer i såväl doft som smak. Leonor fungerar både som aperitif och matvin. För den som är stadd vid kassa kan välja den mer exklusiva Apostoles Palo Cortado VORS, #76538 som kostar 229 kronor för en halvflaska. Apostoles har en lätt sötma med hög syra som balanserar vinet i smaken. Här har en mindre del Pedro Ximenez druvor blandats i vinet men till den övervägande delen är vinet gjort på Palomino.

Pedro Ximenez, PX

Denna typ av Sherry bär namnet på druvsorten det är gjort på ofta benämnt som PX. En Pedro Ximenez är ett av vinvärldens absolut sötaste viner. Druvorna får torka i det varma och intensiva solljuset i Andalusien i Spanien. Musten som är nästan trögflytande när de torkade druvorna pressas. Nectar_750Färgen är djupt mörkbrun och intensiv. Detta vin är ett utpräglat dessertvin. Kanske som en dessert i sig själv. Vinet skall serveras kylt och kan användas till olika efterrätter. En Pedro Ximenez passar till olika choklad desserter men faktiskt även till en riktigt vällagrad ost. Prova gärna vinet till ost det är en kul upplevelse.
Nectar Pedro Ximenez #76540
är ett mycket sött vin som kostar 89 kronor för en halvflaska. Nectar har lagrats nio år i sitt ekfat. Ett annat dyrare alternativ är det nästan trögflytande Noe Pedro Sherry NoeXimenez VORS #76545 som kostar 239 kronor halvpannan. Noe är lagrat på fat i över trettio år och har en nästan bedövande arom av komplexa söta aromer. Detta vin görs i en liten begränsad mängd men är en upplevelse att prova.

Samtliga viner som presenteras i denna artikel kommer från vinimportören Nigab som är ledande i importen av Sherry till Sverige. Samtliga viner produceras av den stora kvalitetsproducenten Gonzalez-Byass i Jerez i Spanien.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders