Roodeberg + Grythyttan = Sant

Det är underbart att någon så etablerad och välkänd spelare som vinproducenten Roodeberg vågar satsa på ungdomen. Roodeberg har skapat ett vin tillsammans med studenterna på Grythyttan. Roodeberg Grythyttan Edition 2017 har landat.

Roodeberg + Grythyttan

Roodberg Grythyttan Edition 2017 vad är då detta för vin? Jo ett vin som andas ungdomlig elegans tillsammans med välkända sydafrikanska tongångar. Ett spännande samarbete mellan Grythyttans unga sommelierstudenter och en av Sveriges äldsta och mest etablerade vinimportörer, Arvid Nordquist.

Roodeberg tillsammans med Arvid Nordquist gav studenterna i uppgift att blanda, eller som det heter på sommeliersvenska ”blenda”, ett vin. Fatprover skickades upp till de västmanländska skogarna hela vägen från Sydafrika. Vad månne då detta bliva undrar en vinkritiker?

Jo minsann en härlig nyhet med druvan tempranillo i förarsätet med shiraz som säker kartläsare. Det smakade faktiskt riktigt ungdomligt och elegant trots dessa lite tuffare druvor i ”blenden”. Vi var ett gäng garvade vinjournalister som provade och vi var imponerade av hur balanserat och elegant vinet kändes. Någon nämnde ett stråk av burgundisk känsla. Andra tyckte även om balansen i vinet. Det är fortfarande ett ungt vin men med fin potential för utveckling de närmaste åren i buteljen. Köp några stycken så att man kan se utvecklingen efter något års lagring på buteljen.

Annons:

Roodberg Grythyttan Edition 2017

Blend tempranillo 40% shiraz 40% cabernet franc 10% petit shiraz 10%
Kan beställas här med #72815 och kostar 129:-

Tre snabba frågor till Charlotte Oldne, ansvarig för KWV hos importören Arvid Nordquist HAB

Hej Charlotte, är du nöjd med blenden?

  • Ja, jag tycker framförallt att det är kul att vinnarna vågade gå ifrån de lite mer trygga valen som cabernet sauvignon. Och att de eftersträvade mer av de gröna tonerna man hittar i cabernet franc utan att ta i för mycket. Väldigt balanserat.

Hur har vinet mottagits på Grythyttan?

  • Vinet blev en succé i Grythyttan, alla var imponerade. Det ser vi främst på att det rasar in beställningar på vinet därifrån.

Och sist kommer vi se en uppföljande tävling nästa år?

  • Vi måste såklart utvärdera hela aspekten av tävlingen och den insats vi gjort. Men det vore fantastiskt kul att få möjlighet att fortsätta nästa år. Förhoppningsvis kan vi utöka tävlingen ytterligare.

 

Se när vinmakaren Win Truter utser vinnaren i filmen nedan.

Läs mer

Fler artiklar