Portvinsskolan – Del 2 – Vintage, Single Quinta och Ruby.

DinVinguide.se har fokus på de flasklagrade portvinerna - Vintage Port, Single Quinta Port och Ruby Port. För er som vill ha en kort introduktion om portvin läs även gärna del 1 i Portvinsskolan.

Man kan generellt dela in portvinet i två olika typer. Viner som får sin slutlagring på butelj, Vintage Port och vinerna som får sin lagring på fat med lång oxidation, Tawny. Min gode vän vinskribenten Anders Röttorp brukar så träffande kalla Tawny för träport då vinet lagras länge på ekfat. Träporten har då även sin kusin, flaskporten, som får sin slutmognad i flaskan. Enkelt eller hur.

Förutom dessa två huvudinriktningar för portvin så finns det ett antal underavdelningar. De flesta har säkert både sett och även provat de olika typerna av portviner men kanske inte alltid vet skillnaden mellan dem. Portvinsskolan Del 2 och den kommande Del 3 kommer att reda ut detta.

Dourodalen har ett mycket varierat landskap för sin vingårdar. Historiskt planterade man en mängd olika druvsorter i samma vingård. Idag planteras de flesta nya vingårdar med endast en druvtyp. Men det är en stor mångfald av olika druvsorter producenten har att välja från. Dourodalens stolthet för röda viner är touriga nacional som ger en stabil ryggrad till vinet med bra fruktighet. En annan populär druva är den mer feminina och aromatiska touriga franca. Andra förekommande druvsorter är tinta barocca och tinta roriz där den senare i Spanien är mer känd som tempranillo. Det är tillåtet att göra portvin på ett stort antal olika druvtyper men det är ovan nämnda som dominerar när det gäller de bästa kvaliteterna med vissa undantag. På bilden nedan en druvklase med touriga nacional snart färdig att skördas.

 

 

 

Ruby Port

Ruby Port är den enklaste typen av portvin vi ser på den svenska marknaden. Men Ruby Port skall absolut därför inte alls förringas. Det finns ett antal spännande rubys med fin fruktighet och ungdomlig spänst. För att skapa en Ruby blandas ett antal yngre årgångar som har fått ligga på fat ett par år. Tanken är att vinet skall konsumeras som ett ungt fruktigt och piggt vin. Vinet har inte samma komplexitet eller koncentration som en Vintage Port exempelvis har. En Ruby Port utvecklas inte vidare på flaskan efter att den buteljerats.

Vintage Port

Läs gärna i Del 1 om historien hur detta vin kom till på 1700-talet. Vintage Port är toppen på pyramiden av de buteljlagrade vinerna och produceras endast de bästa åren i Dourodalen. Endast två till tre årgångar brukar deklareras som Vintage för varje årtionde.

De bästa druvmaterialet väljs ut till en Vintage Port och från de bästa vingårdarna. En av hemligheterna är att blanda olika typer av druvor av högsta kvalitet för att få koncentration och komplexitet till vinet. En Vintage Port från en välrenommerad firma och bra årgång kan fortsätta sin utveckling på butelj i femtio år eller mer. Jag har provat fantastisk Vintage Port från 1940-talet nyligen.

Urvalet är viktigt och endast druvor med full mognad, bra färg, kraftfulla tanniner och koncentration väljs till en Vintage Port. Musten får jäsa i sina granitkar, lagares, med största möjliga extrahering. Målsättningen är att laka ur eller extrahera så mycket som druvmaterialet förmår för att skapa ett lagringsbart vin. Många gånger fottrampas druvorna fortfarande i jäskaren. Det är en kul tradition som man fortfarande håller vid liv. Fötter anses vara det bästa sättet att krossa druvorna för att undvika bittra smakämnen bland annat. Nedan en bild på de traditionella granitkaren, lagares, hos kvalitetsproducenten Vallado.

Vallado Granitkar

Vinerna lagras i omkring två år på fat innan vinet tappas på flaska. Vinerna är nu mycket koncentrerade i en fruktig och intensiv stil med tydliga tanniner och kraftfull mörk färg. Vinet kan konsumeras nu men tanken är att det skall utvecklas vidare på flaskan. Jag har provat väldigt unga Vintage Port viner, visst är de spännande, men jag tycker det är lite synd att inte låta vinet få utveckla sin fulla kapacitet på buteljen. Det är viktigt att dekantera en Vintage Port då lagringen har skapat mycket sediment i flaskan.

 

Annons:

Single Quinta Vintage Port

Under årgångar som producenten inte tycker att druvmaterialet är tillräckligt bra för att deklarera en Vintage kan man göra en annan typ av Vintage Port. En Single Quinta Vintage Port är som namnet anger ett vin som kommer från en enskild vingård eller i vissa fall ett fåtal vingårdar. Om det står Single Quinta på etiketten kan det vara ett fynd och ett sätt att få tag på en billigare Vintage Port. Producenten tycker inte att vinet håller för högsta kvaliteten utan lanserar den som en Quinta. Vinet är gjort på samma sätt som en Vintage Port men årgången är sämre enligt producenten. Det kan vara lite förvirrande för många med att druvmaterialet endast kommer från en enskild utvald vingård. Detta i jämförelse med exempelvis Bourgogne där man inte blandar sina vingårdar för de högsta kvaliteterna som grand cru eller premier cru. Så den högsta kvaliteten för portvin, Vintage Port, är med andra ord ett blandat vin.

 

Late Bottled Vintage Port, LBV

En mycket rikligt förekommande stil av portvin på marknaden är LBV. En förkortning av Late Bottled Vintage Port som är snäppet bättre än en Ruby Port men inte i samma klass som en Vintage eller Single Quinta Port. Vinet lagras på fat och får mogna under ett antal år. Det finns många olika stilar och kvaliteter på en LBV. Vissa viner kan vara lysande och andra mer mediokra. Efter att vinerna fått sin fatmognad kan det antingen tappas direkt på buteljen eller filtreras före tappningen.

Om vinerna filtreras och även kylstabiliseras är de färdiga för konsumtion direkt och utvecklas inte vidare på flaskan. De viner som inte filtreras, sk Unfiltered LBV Port, är tänkta att vidareutvecklas efter att vinet buteljerats. En ofiltrerad LBV kan många gånger vara mycket trevliga och prismässigt ett kap. Jag brukar ibland omnämna dem som ”fattigmans” Vintage Port och kan vara ett billigare alternativ till de mycket dyrare Vintage Port vinerna. De ofiltrerade LBV vinerna har ofta en fällning i flaskan och behöver ibland därför en lätt dekantering för att skilja bort fällningen.

Nedan kvällsbild från den spännande lilla staden Regua som ligger längs Dourofloden. Missa inte att besöka Regua om ni är i området. Att resa med det pittoreska tåget längs Dourofloden är ett annat måste för besökaren.

 

 

I en kommande artikel Portvinsskolan Del 3 kommer Tawny Port och Colheita Port att presenteras.

Läs mer

Fler artiklar