Portvinsskolan – Del 1

Vad passar bättre en kulen vinterdag än ett glas portvin. Portvinet är lite bortglömt i Sverige, vilket är synd. Det finns flera olika typer av portvin och dessa kommer DinVinguide.se att beskriva i ett par artiklar.

Dourofloden och portvin.

Portvinet kommer från ett vidunderligt vackert landskapet i norra Portugal. Dourofloden flyter meanderlikt tvärs igenom Portugal, från den spanska gränsen i öster till Atlanten i väster. Floden har under historien skurit ut en spektakulär slingrande dalgång genom landskapet och på de branta sidorna längs Dourofloden odlas det vin. De branta stränderna har tvingat vinbönderna att bygga terasser för att behålla jorden och kunna odla något över huvudtaget. Den karga och magra jordmånen är perfekt för vinodling. Att anlägga en vingård kostar mycket svett, dynamit och massor med pengar som Kopkes vinmakare en gång sa till mig för många år sedan. Klimatet är mycket varmt och torrt under sommaren och riktigt kallt på vintern då snö förekommer på de högst belägna vingårdarna. Jordmånen består av skiffer och granit.

 

Annons:

Portvin.

Vad är portvin? Ett vin eller en spritdryck? Ja, man kan kanske lite vanvördigt säga både och. Portvin är ett vanligt bordsvin som spritas upp innan allt socker har jäst ut till alkohol. En speciell druvalkohol tillsätts musten så att alkoholjäsningen avstannar och avslutas. Druvornas socker jäses inte ut utan vinet behåller därmed sin sötma. Alkoholhalten har höjts med druvsprit till omkring 19 till 22 procent, beroende på vilken typ av portvin man vill skapa, och vinet behåller därmed sin typiska druvsötma. Portvinet är skapat. Idag är producenterna mer noggranna med vilken sprit som används vid uppspritningen. Den ökade fokuseringen på val av tillsatssprit har avsevärt höjt kvaliteten på de flesta portviner vi ser i handeln idag.

Det finns generellt fyra olika typer av portvin: Ruby, Late Bottled Vintage Port (LBV), Vintage Port samt Tawny. Dessa olika portvinstyper skiljer sig åt i både smak och färg. Det är redan på ett tidigt stadium i processen som det avgörs vad som blir vinets slutgiltiga stil. I en kommande artikel kommer dessa viner att beskrivas mer i detalj.

Portvinets historia.

Mycket inom vinvärldens utveckling har tillkommit i samband med transportbehov eller i syfte att förenkla vintransporter. Exempel på detta är viners ekfatslagring, spriten cognacs tillkomst och även så portvinets tillblivelse.

Portvinet har faktiskt förändrats en hel del under de senaste 400 åren, vilket kanske få känner till. Det är som vanligt romarna som ligger bakom det hela då det med stor sannolikhet var dessa som först odlade vin på den iberiska halvön. Men det var de dåliga förbindelserna mellan Frankrike och England som faktiskt lade grunden till portvinet.

Då England införde handelskrig med Frankrike under mitten på 1600-talet, nådde de populära franska vinerna inte den stora engelska marknaden. Portugal blev då räddaren för de vintörstande engelska struparna. Nu var det karga och rustika portugisiska vinet inte lika omtyckt som det franska mer mjuka vinet och för att dessutom klara transporten över till England spritades bordsvinet upp. Tillsatsen av alkohol förändrade det portugisiska vinerna till det bättre, enligt de engelska konsumenterna. Man kunde fram till 1800-talet köpa olika typer av port på de engelska pubarna. Dry för ett torrt vin, medium med lite sprit tillsatt och lätt sötma i vinet och rich för det söta portvinet vi idag är vana vid.

Då vinerna inte höll samma kvalité som de franska beslöt några engelska familjer att involvera sig i själva vinnäringen. Ett sätt att öka kvaliteten var att verka på plats i Dourodalen. Familjerna Warre (1670), Croft (1678), och Taylor-Fladgate (1692) är några som flyttade till Portugal. Dessa namn har ju för oss portvinsälskare en härlig nimbus och de verkar som vinproducenter än idag. Porto, som ligger i mynningen av Dourofloden vid Atlantens kust, blev den centrala utskeppningshamnen. Vinerna transporterades i mindre båtar nedför floden till Porto eller dess tvillingstad Gaia. Detta var ibland en riskabel färd -nedströms i en forsande flod med en liten båt fylld med otympliga portvinsfat på däck. Nedan en bild på de traditionella fraktfartygen på Dourofloden.

 

En uppfinning under mitten på 1700-talet revolutionerade portvinshandeln i England. Den staplingsbara buteljen med korkförslutning togs i bruk. Historiskt transporterades portvinet i träfat. När en tunna öppnades och vinet distribuerades hade vinet en relativt kort livslängd innan det blev oxiderat och dåligt. Någon fann på att vinerna som tappades på flaska och lagrades ett tiotal år blev markant mycket bättre. När man sedan endast tappade de bästa vinet från en utmärkt årgång uppfanns även Vintage vinet för port. Vintage betyder skörd på engelska. Denna nya Vintage Port som skapades under senare delen av 1700-talet är faktiskt identisk med dagens Vintage Port vi köper på systembolaget.

Portvin blev efterhand mycket populärt i England och har fortfarande en stark ställning på de brittiska öarna. I Sverige har dessvärre portvinet fallit något i glömska. Fram till år 1975 kunde Systembolaget ta in Vintage Port och Tawny på bulk och buteljera i Sverige vilket var populärt. Den portugisiska regleringen ändrades 1975 och det blev förbjudet att sälja vin som inte var buteljerat i Gaia. Denna förordning lindrades något 1986 med att man tilläts att tappa vinet på flaskor längs Douroflodens vinodlingar. Denna nya förordning ändade de stora portvinsbolagens monopol. Nu öppnades marknaden för de mindre odlarna att sälja sitt eget vin direkt till marknaden. Historiskt var vinodlarna tvingade att sälja sitt vin eller sina druvor till de stora portvinshusen. Utvecklingen är jämförbar med odlarchampagne i Champagne. Portvinskvaliteten och mångfalden har gynnats genom den bredare mångfalden av producenter, tycker jag. Regleringar och monopol har sällan resulterat i bättre viner genom vinvärldens historia.

 

I kommande avsnitt kommer jag att beskriva olika portvinstyper som Ruby, Tawny och Vintage Port.

Läs mer

Fler artiklar