Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Portvinskolan - 10 årig Tawny Port
Skriven av Anders Levander

Portvinskolan – 10 årig Tawny Port

DinVinguide.se har under hösten startat ett samarbete med det trevliga vinmagasinet Vin&Bar. Vi kommer att, tillsammans med ägarna, svara för vininnehållet i tidningen. Detta arbete känns mycket inspirerande och avstampet var att prova portvin inför julen. Vad passar bättre i jul än Tawny port, men glöm inte beställa vinerna på Systembolaget. Vissa portviner ligger i beställningssortimentet eller kan saknas i just din butik. Läs om Portvinskolan - 10 årig Tawny Port.

Portvinskolan – 10 årig Tawny Port

Det lackar mot jul och en av mina favoriter under julen är Tawny Port. Detta underbara vin, portvin som lagrats på stora ekfat under många år och blandats till rätt struktur. Det finns olika ålder på Tawny Port; 10, 20, 30 respektive 40-årig. När man anger antal år på etiketten är det den genomsnittliga åldern på de olika vinerna som ingår som anges. Många gånger kan den genomsnittliga ålder väl överstiga årtalet som anges.

Tawny Port med dessa årsangivelser är med andra ord ingen årgångsport. Om ni ser ordet colheita på etiketten och en specifik årgång så är det ett speciell årgång från faten som tappats på buteljen. Läs mer om detta här

Det som kallas Vintage Port skiljer sig från samlingsbegreppet Tawny Port i det avseendet att Vintage Port har efter uppspritningen lagrats på flaska. Läs om det här

Denna provning av nedan fyra viner gjordes tillsammans med Vin&Bar som DinVinguide.se samarbetar med sedan november månad. Vin&Bar är en kvalitetstidning som kan vara ett tips för er som även gillar print.

Wine & Soul Tawny Porto 10 Years

Portvinskolan - 10 årig Tawny PortNr 76213
Pris 339:-

Sandra Tavares har tillsammans med sin familj gjort fina viner för den svenska marknaden under många år nu. Sandra är idrottskvinnan som började göra vin. Hennes framgångar fortsätter även bland vinrankorna. Denna tioåriga Tawny har framförallt en härlig fruktig och vital stil i doft och smak. Färgen är rödaktig bärnstensfärgad som ser mycket spännande ut. Frukten står som en kvast ur glaset med torkade exotiska frukter med charm. Jag får en frisk ungdomlig känsla av kraft när jag smakar på dropparna.Livligt och fruktigt i en god kombo. Fint avslut. Ett härligt vin till jul och var inte rädda för att en flaska inte klarar av att vara öppen under hela helgerna för det gör den. Så sätt bara på korken och förvara den halvtomma buteljen svalt.

Taylor’s 10 Years Tawny

Portvinskolan - 10 årig Tawny PortNr 76251
Pris 259:-

Taylors är ett klassiskt portvinshus med rötter från ”Good old England” och visar framfötterna. Vinet har en vacker ambrafärg och lätt trög viskositet. Doften är djup och typisk med lite mynta och medikamenter. Gott och komplext i smaken. Karameller och torkad frukt i attacken. Efterhand en mer komplex smakbild med lätta brända toner och nötighet. Mycket långt och elegant avslut. Ett strålande vin till nötknäppningen efter jullunchen. Ett vin i den gamla skolan som förför över generationerna.

Noval 10 Year Old Tawny

Portvinskolan - 10 årig Tawny PortNr 88299
Pris 269:-

Noval räknas bland många som kanske ett av de bästa portvinshusen. Vinhuset Noval visar upp en djupare 10 åring än de övriga i denna provning. Färgen påminner mig om en gammal segelbåtsinredning i mahogny. Jag älskar gamla båtar som ni förstår. Det är en strålande vacker färg. Vinet har en tät doft av mogen träport. Komplext i sina aromer med fyllighet och många smaknyanser. Kort och gott en härlig tioårig Tawny Port som förgyller olika stunder. Passar vid många tillfällen från desserter till ett glas i solitär. Jag sitter gärna framför brasan efter Kalle Anka på julafton med detta vin och ser familjens bestyr.

Graham’s 10 Year Old Tawny

Portvinskolan - 10 årig Tawny PortNr 88121
Pris 239:-

Grahams är en av mina gamla favoriter som jag följt under många år. Grahams har alltid lockat mig med sitt lite sötare och lättare anslag med sin fina balans. Doften är frisk och fruktig med tydliga och fina citrustoner. Aromer av apelsiner och mandariner lyfter hela ekipaget. Stilen är lättare än ovan kamrater (Noval och Taylors). Grahams 10 åriga är en elegant och rasig Tawny Port med komplext avslut i en lättare stil. Friskheten och elegansen gör att man är sugen på ett glas till. Detta är det mest eleganta av vinerna som vi provade tycker jag. En Grahams 10 åring tar jag gärna före julens måltider istället för en glögg. Det är även perfekt till ostbrickan.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer