Annons:

Poppels Bryggeri i Göteborg

Göteborg har inte bara salta bad, Europas bästa skaldjur och frisk västanvind. Nej man har även riktigt gott öl. Läs om det unga coola bryggeriet Poppels Bryggeri.

Det hela började med musik. Ett gäng grabbar som spelade hårdrock. Efter ett tag insåg gruppen att man var vassare på att diskutera och dricka öl än att spela, säger Mats Wahlström (gitarrist). Mats är idag VD och har hand om marknadsföring och försäljning.

Drömmen om ett eget bryggeri fick sin upprinnelse under en för bandet särdeles intensiv och öldränkt kväll som övergick i natt. Idén kläcktes om att starta ett eget bryggeri. Trummisens styvson, Daniel Granath sa, ”jag tar hand om rollen som bryggmästare”. Den tunga rollen som ölmakare har Daniel fortfarande. Han var tidigare hobbybryggare hemma.

Redan under 2008-09 bryggde man lite hemmavid, men det stora genombrottet kom 2012 vid Klippans Porter Festival. Den första ölen släpptes till Julen 2012. Husets Brown Ale slog igenom stort och vann pris.  Ölbloggarna hängde på och utnämnde ölet till ett av Sveriges bästa. Så det hela startade med ett omedelbart genombrott och succé.

 

 

Ovan en bild av Mats Wahlström som idag är VD för bryggeriet. Mats var tidigare matte- och datalärare. Ölintresset har sin egentliga upprinnelse från 1990-talet då Mats besökte England. Han provade (drack) sig igenom stora delar av södra Englands pubbestånd och stor kärlek till ölet uppstod.

Denna historia är inte unik för ölsverige. Intresserade och handlingskraftiga personer gör verklighet av sitt brinnande intresse och börjar brygga sitt eget öl. Nynäshamns Ångbryggeri har en liknande historia. Läs gärna min artikel om bryggeriet här på DinVinguide.se (se nedan).

Mats och hans team fick rådet att inte starta i för litet format. Det var ett bra råd visade det sig. Poppels fick ju som bekant ett omedelbart genombrott med sina välhummlade drycker och kunde därför förse marknaden med sitt öl. De 15 delägarna köpte ett 1 000 liters kinesiskt bryggverk som byggdes upp i Mölnlycke. Det visade sig efter hand att lokalen var för liten i takt med att expansionen skedde. Idag sitter man i stora lokaler i Jonsered i en vacker omgivning med egen kanal och järnvägsstation. Det går lätt att åka tåg från Göteborgs Central, vilket tar ca tio minuter, enligt Mats.

Annons:

Idag räknar man med att brygga 800 000 liter öl under 2017. Förra året uppgick volymen till 500 000, så det är en snabb expansion för Poppels Bryggeri. Verksamheten går idag riktigt bra. Den tidiga framgången, tillsammans med att bloggare och ölnördar gillar vad Poppels Bryggeri gör, har bidragit till en snabb expansion. Idag har bryggeriet 12 anställda och är precis på gång med att öppna en restaurang i bryggeriets lokaler. Det är ett mycket pittoreskt äldre industriområde runt bryggeriet i Jonsered utanför Göteborg. En stor utmaning är att exportera ölen och idag säljs omkring 10 procent av produktionen utomlands. Spanien och Italien gillar ölen och även Norge verkar vara på gång.

Systembolaget hängde tidigt på och många av bryggeriets öl finns i sortimentet. För dig som är intresserad kolla med ditt lokala systembolag. En sak jag verkligen gillar med flaskorna är dess etiketter. De är inte bara vackra och tidsenligt inbjudande utan även bra information finns. Mats et al verkar ha en bra blick för vacker och säljande design. Flaskorna innehåller beskrivningar med diagram över de olika smakkomponenterna, men även vad ölet passar bra till. En information som gladde provningspanelen på DinVinguide.se.

All öl är ekologiskt bryggd, glömde jag säga det? Vad man däremot glömde var att ange detta före Stockholm Beer Festival förra året. Ölet var redan då ekologiskt men en stor beställning av etiketter gjorde att man inte kunde lansera produkten som ekologisk. Etiketterna var inte ekologiska men ölet var…Det var en stor överraskning för många att ett ekologiskt öl kunde vinna guld och silver i olika klasser. Enligt Mats var detta ett erkännande för Poppels öl, samtidigt är ekologisk produktion 10 procent dyrare men det är absolut värt det.

När vi ska lämna bryggeriet så ser vi ett antal lådor i entrén. Vad är detta frågar jag? Det är ingredienser till en ny öl vi ska släppa i höst, Thai Wit. Ingefära och citrongräs är några av ingredienserna. Det ska bli kul att prova denna öl i höst samt även följa Poppels Bryggeri vidare. Jag är stockholmare som bekant, men det är uppfriskande att se att Sveriges ölcentra kanske inte ligger i huvudstaden. Göteborg har en bubblande ölscen som även uppmärksammas internationellt med många priser och internationella omnämnande. Är Göteborg Sveriges ölhuvudstad månne?

Du som är intresserad att forska vidare i Poppels Bryggeris produkter kan ju köpa in ett gäng olika öl på Bolaget och prova dig fram själv. Det är absolut kvalitetsöl som är välhummlad du får i 33 centiliters buteljerna. Många av ölsorterna fungerar perfekt till mat och inte endast som törstsläckare. En liten hjälp för dina val är etiketternas information samt även bryggeriets hemsida. Det ska dock varnas för hemsidan, den är inte bra idag, men en ny hemsida kommer inom kort enligt Mats.

Jag önskar er en spännande provsmakning.

 

Annons:

Här finns mer att läsa om