Picpoul till ostron och sushi

Picpoul de pinet är ett relativt okänt vin i Sverige vilket är synd. Picpoul är ett vin från Languedoc i franska södern som är den perfekta kompanjonen till ostron och sushi.
I franska södern är picpoul ofta valet till ostronen

Picpoul till ostron och sushi

Picpoule med sin friska fruktighet lämpar sig inte bara till ostron utan är fantastiskt som aperitif under den varma sommaren som vi väntar på i skrivande stund. Citrustonerna i vinet tillsammans med mineraler är kännetecken för det unga vinet. Efterhand när picpoul de pinet når mognad efter ett par års lagring framträder aromer av fänkål och jodtoner samt en fetare och lite oljigare struktur. En picpoul är inte första hand gjord för att lagras utan dricks av de flesta som unga med sina fruktiga företräden. Oftast dricks de mycket unga innan de fått sin mer komplexa struktur.

När jag skrev boken om Languedocs viner för många år sedan (2007) fick jag möjligheten att prova mogna viner gjorda på piquepoul de pinetdruvan. Det är intressant att notera stavningen som skiljer sig när det gäller druvan och vinet. Det är ju en fransk druva och vi är i Frankrike så varför göra det enkelt för oss. Men efter en tre fyra år i flaskan utvecklas en trevlig komplexitet med mjuka honungsaromer och mer utvecklad och torkad frukt. Nu tycker jag inte att man skall lagra en picpoul utan drick vinet i sin ungdom. Men glömmer ni bort en flaska så är det inte någon katastrof. Det är lite synd att detta vin inte är mer känt i Sverige och därför vill jag slå ett slag för ett nytt sommarvin för många.

Notera att stavningen skiljer sig för vinet picpoul de pinet - vinet och druvan piquepoul

Piquepoul är en lite svårodlad druva då plantan är generös och ger stor skörd. Med andra ord behövs det både urval och begränsningar i skördeuttaget för att göra vinerna intressanta. En annan egenhet är att druvan skördas mycket sent, vilket är speciellt för en grön druva. Det kan till och med ske i oktober då den erkänt senskördade druvan mourvèdre plockas från sina rankor.

Annons:

Prova gärna en picpoul till sushi eller sashimi det är en perfekt match

Picpoul de Pinet Villa Blanche 2018

Nr 2588
Pris 119 kr
Frankrike
Finfin vårdryck som svalkar med grapefrukt, lime, örtkvistar och pigga mineraler i glaset. En aromatisk doft och även lite finstämd sötma. Smaken fyller vidare på de aromatiska sensationerna med en lätt fruktsötma. Skaldjur tack!

Det perfekta vinet till ostron

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2018

Nr 79175
Pris 109 kr

Liten charmör med en stor törst efter skaldjur, ostron och grillad fisk. Mineraler till max med sälta, stenig rök, rivet citronskal, lime och grapel Uppiggande och personligt på druvan picpoul.

Sommarens nya spännande vin till både skaldjur och sushi

Chateau Petit Roubié Picpoul de Pinet 2018

Nr 75089
Pris 129 kr

Ett ljust och kristallklart vin med aromer av frisk citrus, vita blommor och mandel.  Smaken som har en lätt stil har smak av persika, citrus och akacia. Den trevliga sältan med knastriga steniga mineraltoner gör det perfekt till ostron och varför inte även till musslor.

Härligt skaldjursvin från södra Frankrike

Läs mer

Fler artiklar