Österrikes stolthet – Grüner Veltliner.

Det vita lite peppriga och kryddiga Grüner Veltliner från Österrike är mycket allround i sin användning. Det passar till det mesta från Wienerschnitzel till fördrink.

Grüner Veltliner

Österrike är faktiskt ett av världens ledande vinländer vilket kanske överraskar många läsare. Efter den stora vinskandalen 1985 har landet genomgått en smärre revolution och mycket litet av det gamla trista finns fortfarande kvar. Det är en ny och mycket modern vinindustri som man idag möter i Österrike. Några av vinvärldens mest intressanta viner görs här idag och tro mig, vi kommer att få se och höra mycket om dessa viner i framtiden.

 

Grüner Veltniners botaniska bakgrund är lite höljd i dunkel. Genom DNA analyser vet vi att ena parten i druvan härstammar från Traminer. Den andra delen kommer med största sannolikhet från en idag inte odlad druva men med en österrikisk bakgrund. Vissa efterforskningar kan spåra den så långt tillbaka som till Romarna. Det finns skriftlig dokumentation från 1700-talet om druvan. Den benämndes då Grüner Muskateller som även idag används som ett synonymt namn. Andra synonymer är; Weissgipler, Grüner Manhardsrebe och som nämnts Grüner Muskateller. Druvan blev mycket populär efter andra världskrigets stora förändringar i vinproduktionen. Grüner Veltliner är relativt lättodlad passar många av landets jordmåner och ger utan större skötsel stor avkastning. Vidare är druvan hyffsat motståndskraftig mot olika sjukdomar vilket är positivt för vinodlaren som inte behöver bespruta vingårdarna i någon större utsträckning. Det där låter ju inte så kul för en vinkännare. Lättodlad och stora skördar! Ja det finns en del enklare viner gjorda på Grüner som amerikanarna kallar den. Men det är inte dessa viner vi fokuserar på i DinVinguide.se. utan de läckra, eleganta och komplexa vita vinerna gjorda på Grüner Veltliner.

 

Annons:

I Österrike är mer än en tredjedel av landets vinareal uppodlad med Grüner Veltliner. Det är landets nationaldruva och dess stolthet, vilket jag tycker är med rätta. Det är framförallt i vinregionerna Kamptal, Kremstal, Wachau och Wienviertel som druvan dominerar.

När man skall beskriva hur en Grüner Veltliner doftar och smakar nämns ofta den peppriga och kryddiga karaktären. Personligen brukar jag känna igen vinet på vitpepparsensationen jag får på tungspetsen tillsammans med en mineralitet. Om detta följs upp av en lätt oljig fethet med frisk syra med citrus och en allmän fruktig karaktär – ja då är det Grüner Veltliner i glaset. När jag blindtestat vinet på vinkännare säger de ofta att Grüner Veltliner är som en korsning mellan Silvaner och Riesling eller mellan Chardonnay och Riesling. Personligen tycker jag att jag finner likheter med upp till fyra olika druvtyper, Riesling, Silvaner, Pinot Blanc och även Chardonnay. Det här att i ord beskriva saker som doft eller smak är svårt. Vissa personer kanske asocierar med andra aromer. Nedan finns en bild som kan hjälpa en bit på traven vad gäller olika aromer som kan uppfattas i vinet.

 

Doft av gröna äpplen och melon med örter och kryddighet är ofta vanliga beskrivningar för en Grüner Veltliner. Vidare är den tydliga vitpeppartonen i både smak och doft ett annat kännetecken. Strukturen är frisk med fin syra som lyfter vinet och en lätt oljighet ger en behaglig känsla i munnen. Vinet passar vid många tillfällen både till mat och mycket väl till en apretif då syran oftast är så frisk att vinet piggar upp. Jag brukar gärna dricka min Grüner Veltliner tillsammans med en annan av mina måsten när jag är i Österrike – Wienerschnitzel.

På Systembolaget finns det ett realtivt stort antal olika viner gjorda på Grüner Veltliner. Det finns både torra och ädelsöta varianter. Jag brukar oftast själv välja de torra varianterna.

Producenter på Systembolaget

Det finns ett relativt stort antal viner på Systembolaget. Beroende på vilken kvalitet man vill ha varierar priserna. det är tre olika producenters viner jag nyligen provat och gillar.

Weingut Jurtschitsch

I Kamptal återfinner man denna organiska toppproducent. Vinhuset har under senare år fokuserat på hållbar vinmakning och konverterade år 2006 till organisk odling. Namnet är är för oss svenskar svårt att uttala med alla sina sje-ljud och görs kanske bäst före man druckit av vinet. Det är en mycket gammal producent med anor på nästan 500 år med en 700 år gammal fantastisk vinkällare som grävts ut i marken. Jurtschitsch har många olika vingårdar i bästa lägen och har en kompromisslös kvalitetssträvan. Enjoy Wine importerar deras viner och man finner dem på krogen och beställningssortimentet.

Weingut Schloss Gobelsburg

gruner vEtiketten med sin slottsbyggnad är välkänd för många. Även Schloss Gobelsburg har en mycket gammal tradition att falla tillbaka på. Den ursprungliga vingårdsägaren har anor så långt som till 1100-talet. Därefter tog cisteriensermunkar över och vårdade egendomen. Idag har man gjort ytterliggare kvalitetsframsteg och tillhör en av landets bästa vinhus. Även denna producent återfinns i Kamptal i ett vackert läge. Det är framförallt vita viner som står på programmet men även röda viner produceras. Vinerna som importeras av Primewine finns på både Systembolaget och på många krogar.

Domäne Wachau

grunerDetta kooperativ är en av Österrikes största vinproducenter. Totalt förfogar man över 420 hektar och är en av de riktigt stora. Under senare år har en dynamisk duo tagit över och idag är vinerna av hög klass. De vackra och spektakulära och branta vingårdarna som terrasserats har idag världsarvsstatus. Hos Domäne Wachau är det vitt vin som är i fokus och huset producerar 2 miljoner buteljer per år. Avskräcks inte av den stora produktionen då kvalitet och respektive vingårds terroir respekteras i hög utsträckning med prisvärda viner.

 

 

Bilder i denna artikel kommer från Austrian Wine Market i Wien och publiceras med tillåtelse av dem.

Läs mer

Fler artiklar