Nystart för Michel Laroche – Ny Chablis i Sverige

Den legendariska vinproducenten Michel Laroche visade upp sina nya viner i Stockholm förra veckan. Efter att Michel sålde sitt vinimperium i Chablis har det kliat i hans vinfingrar. Tillsammans med sina barn har han startat på nytt med en ny importör i Sverige.

Michel Laroche är en av Frankrikes stora vinprofiler. Det hela började i mindre skala 1967 och han var den första i sin familj som helt levde på sitt vin trots att han är femte generationen vinmakare i familjen Laroche. Historiskt vågade man inte lägga alla sina ägg i samma korg. Det var riskfyllt att bara vara vinproducent och utsätta sig för vädrets makter. En missad årgång kunde innebära ekonomisk ruin. De dåliga vinskördarna under 1940- och 1950-talen var förödande för många vinproducenter i Chablis. De flesta vinbönderna odlade även andra grödor och hade även djurhållning. När man under 1960-talet bättre lyckades bemästra vårfrostens härjningar i vingårdarna, vågade den då endast 21-årige Michel satsa på vinodling. Han var nyutbildad oenolog med diplom från Dijon i Bourgogne. Med en stark förvissning om Chablis framtida potential förvärvades nya vinegendomar. Resten är ju som man säger, historia.

Michel Laroche har alltid varit en stor innovatör och en djärv marknadsstrateg. Det hårda arbetet och uppfinningsrikedomen gav bra resultat och ett stort vinimperium byggdes successivt upp. Laroche var till och med noterat på Parisbörsen. Investeringar gjordes i Languedoc, Sydafrika och i Chile. Det hela växte och Michel började tröttna, samtidigt som de stora investeringarna tyngde vinkoncernen. Michel sökte olika vägar att minska sitt engagemang och fann till slut den stora franska vinfirman AdVini som han gick samman med. AdVini var mycket attraherad av Laroches olika chablisviner. Laroche är fortfarande ett av de stora namnen i Chablis men idag utan Michel. Jag skönjer en viss bitterhet i hans röst när han talar om sitt gamla bolag och hur det utvecklas. Det kan för övrigt nämnas att hans fru Gwenael fortfarande arbetar kvar i Laroche med marknadsföring. Gwenael är ofta på besök i Sverige för att marknadsföra Laroches olika chablisviner. Släkten är värst som man säger….

Annons:

Domaine d’Henri

Under senare år har en ny vinproducent skapats – Domaine d’Henri. Bolaget bär Michels fars namn, Henri. Vissa vinegendomar behölls inom familjen när Laroche gick samman med AdVini och dessa exklusiva lägen utgör nu basen för Michels nysatsning på Chablis. Det nya Domaine d’Henri driver han tillsammans med sina barn. Vingårdsarealen uppgår till 20 hektar, vilket är imponerande i Bourgogne. Vinegendomarna i premier cru läget Fourchaume är speciellt intressanta, tycker jag. Fourchaume är sannolikt det mest kända läget för premier cru i Chablis. För den som kommer med bil norrifrån är Fourchaume det första stora vinfältet på vänster sida innan man kommer till staden Chablis. Fourchaume, med sitt sydvästläge med dags- och kvällssol, är känt för att ge blommiga och aromrika viner.

Den svenska vinimportören Lively Wines har satsat på dessa chablisviner, vilka generellt håller hög eller mycket hög kvalitet. Jag har vid ett par tillfällen provat det nya vinhusets viner och alltid varit nöjd. Under förra veckan fick jag möjlighet att prova igenom tre årgångar av olika vingårdslägen. Årgångarna 2012 och 2014 visade upp sig på ett storartat sätt med sin tydliga Kimmeridge stil i doft och smak. Frisk syra i kombination med gnistrande mineraler ger vinerna en stabil ryggrad. Frukten är elegant och komplex. Ingen smetig övermognad eller kartig syra i vinerna. Eken är märkbar i premier cru vinerna från Fourchaume för årgång 2014 men kommer att integreras så småningom. Eleganta viner men med tillräcklig kraft utan att vara klumpiga är mitt intryck.

På Systembolaget finns för närvarande det nya vinhuset d’Henris vanliga Chablis för 182 kronor från årgång 2012. #74027. Årgång 2012 är en riktig bra årgång liksom årgång 2014 och båda klarar lång lagring för den som gillar lite komplexare aromer i sin Chablis. Givetvis kan man dra korken direkt om man vill.

För den som hittar vinet Chablis Premier Cru Fourchaume Héritage på hyllan någonstans i världen, gör ett fynd. Vinet är gjort på druvor från stockar som planterades 1937. En producerande vingård som är så gammal är mycket ovanligt för Chablis. Domaine d’Henris viner kommer man framförallt finna på krogen, om jag förstår Eric Edlund på Lively Wines tankar. Det är lite synd då vinerna även borde attrahera oss konsumenter för egna köp på bolaget.

Det bör noteras att Michels viner redan lanserats tidigare med årgång 2012. Då med en annan mycket liten importör.

 

 

Läs mer

Fler artiklar