Ny spännande bok om rosévin

I begynnelsen var allt vin rosa.
Vinskribenten Anders Melldén har givit ut en bok om roséviner.

Rosévin

Anders Melldén är inte bara en erfaren vinskribent utan han är även en pionjär. Hans pinfärska bok om rosévin kom till marknaden i veckan. Det är första gången mig veterligen en hel bok handlar om det numera så älskade skära vinet.

Men skall sanningen fram är det faktiskt inte bara en bok om vin utan lika mycket en modern kokbok.
Koncepetet för boken är lätt information tillsammans med njutning i en lyckad kombination. Idag i vårt nya informationsamhälle är nyckeln till framgång ofta bra och gedigen information parad med njutningsfulla ingredienser och vackert foto.
Detta har Anders lyckats med.

Annons:

På fem år har rosévin fyrdubblat sin försäljning i Sverige. Det dricks mer rosé än mousserande vin i vårt land idag. Största delen rosé dricks under maj till augusti men vi konsumerar mer och mer året runt numera.
I Frankrike som är rosévinslandet nummer ett dricks det mer rosé än vitt vin och rosévinet konsumeras året runt. Det är framförallt provencerosé som svensken gillar. De mer söta gelehallonsmakande vinerna är idag inte lika populära som tidigare.

Anders Melldén, Levander Anders

Anders Melldén har en lång och gedigen karriär som vinskribent. Hans bana började på krogen. Efter utbildningen till sommelier blev skrivandet mer och mer viktigt. Undertecknad har arbetat tillsammans med Anders på Livets Goda under många år. Ett utmärkande drag hos honom är förutom kunnighet hans oräddhet för att pröva nytt och utan vinvärldens tillgjorda snobbighet. Anders är även en mycket omtyckt och respekterad kollega.

Rosévin – historien, vinerna och maten därtill.

Boken är 180 sidor njutning för både ögat och gommen. Språket är elegant och lättläst. Inga krångligheter eller pretentiös svenska. Nej det är mer flärd utan snobbighet som äldre vinlitteratur ibland kan vara tyngd av.
Nu skulle det kanske överraska alla som känner Anders Melldén väl att han skulle blivit vinförnäm på senare tid.

Boken är uppbyggd med en första del med fakta och tryfferad med en och annan anekdot från vinvärlden. Anders skriver själv att han inte kan låta bli att berätta en bra historia. Del två av boken är ägnad till en gedigen receptsamling. Jag har inte lagat till något recept ännu men det hela ser enkelt och lättlagat ut. Inga krångligheter heller här.

Boken är utformad som en vacker bok att lägga i vardagsrummet på kaffebordet. Fotot är intagande och inspirerar mig i alla fall att gå ned i min vinkällare. Leta fram en butelj med fjolårets rosévin som blivit kvar och korka upp. Jag kommer även att provlaga något av hans recept när tid och anda faller på. Det är en trevlig och gedigen bok vilken jag kan rekommendera till läsning.

Rosévin – historien, vinerna & maten därtill.   180 sidor. ISBN: 978-91-983004-0-6. Pris 180 -220 kronor beroende på inköpsställe. Rosévinsbok av Anders Melldén, Levander Anders

Läs mer


Fler artiklar