Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Nascetta - Piemontes drottning - DinVinguide Nascetta - Piemontes
Skriven av Anders Levander

Nascetta – Piemontes drottning

Novello är en av kommunerna i Langhe och är nog mest känd för finstämd Barolo. Men det finns andra spännande skatter här. Viner gjorda på druvan nascetta. Novelloborna anser sin unika druva nascetta, som drottningen i Langhe. Nebbiolo är givetvis kungen.

Nascetta – Piemontes drottning

Jag vill först och främst varna er läsare för att denna artikel kommer att beskriva en mycket litet odlad druva, som ger ett idag rätt okänt vin för de flesta. Det är med andra ord en nördig artikel. Jag har under de senaste tjugo åren besökt Langhe och Piemonte många gånger, så många gånger att jag inte kommer ni håg hur många. Jag känner mig med därför, som ni kanske förstår, väldigt hemmastadd här i Barolo- och Barbarescoland.
Första gången jag mötte ett vin gjort på druvan nascetta var år 2004. Jag satt i Elvio Cognos vinkällare i den sömniga orten Novello. Elvios svärson, Valter Fissore, slog upp ett glas vitt vin i mitt glas. Han tittade stint på mig och meddelade att det är nascetta! Vad är det undrade jag tyst för mig själv? Jag blev dock riktigt imponerad av detta lågmälda eleganta vin och jag förstod Valters kärlek till denna druva. Efter detta första möte har jag följt druvan och provat vinerna när jag kommit åt. Det är som sagt ingen världskändis vi har här att göra med, utan ett litet nischvin i ett annars i första hand rödvinsland som Langhe är. Det finns ju andra vita viner i området som blivit populära under senare år, som exempelvis arneis. De bästa vinerna gjorda på druvan arneis kommer dock från Roero som ligger tvärs över floden Tanaro. Ett långt stenkast därifrån, men denna artikel skall handla om nascetta.
Det ska i sanningens namn sägas att berömmelsen inte kommit så fort som jag först trodde när jag satt i Elvio Cognos vinkällare. Nu är ursprunget och växtplatsen den lilla sömniga byn Novello som ligger granne med den mer berömda orten Barolo. De var kanske så att det mest var entusiasterna som vurmade för nascetta i början. Idag har det blivit lite av en kult med nascetta i området och jag är rätt övertygad om att berömmelsen successivt kommer att spridas. Det var nära att ingen kunnat få smaka ett vin gjort på nascetta alls. Anledningen var att berömmelsen för Langhes stora vin Barolo gjorde att en vit mindre känd druva som nascetta trängdes ut. Man planterade helt enkelt nebbiolo där nascetta tidigare vuxit. Samtidigt som vinkonsumenterna i första hand tänkte på rött vin när denne var i trakten. Barolo och Barbaresco är ju inte direkt några okända viner för vinälskaren.
Det var Elvio Cogno och Valter Fissore som faktiskt räddade det hela till eftervärlden. Upprinnelsen var en provning 1993 när en äldre butelj från 1986 öppnades tillsammans med en italiensk vinjournalist. Vinet visade upp sig på bästa sätt med både sin lagringsduglighet som sin finess. Vinet hade en passito-struktur nästan som en sauternes. Valter och Elvio hade även god hjälp av andra vinodlare i Novello i att återskapa detta bortglömda unika vin. Man sökte vinstockar och samlade dem i en vingård. Målsättningen var att göra ett vitt vin från Novello för framtiden. Både Elvio och Valter hade tidigt förstått potentialen med nascetta. Idag är vi i framtiden och nascettan är skapad som ett torrt vin.
Historiskt är druvan omnämnd redan 1877. Ursprungligen var vinet sött och användes till bland annat kyrkans mässa i trakten. Vidare användes även druvans must till att blandas tillsammans med andra viner. Det är inte en lättodlad druva och avkastningen kan variera stort. Detta är sannolikt en av anledningarna till att druvan föll i glömska hos vinbönderna. Stavningen varierar och skrevs som anascetta eller nas-cetta. Idag ser vi en mängd olika stavningar som exempelvis anascetta, nascetta, anas-cëtta eller nas-cëtta. Kärt barn har ju som bekant många namn.

Nascetta – Piemontes drottning

Det är spännande att se hur italienarna i norr, läs Piemonte, brukar organisera sig. Det känns faktiskt lite svenskt över det hela. Man skapar en organisation som har som uppgift att försvara druvan nascetta och dess ursprung i Novello. Besök gärna hemsidan nascettadinovello.com. Sammanslutningen har för närvarande 12 producenter från Novello. Idag är 40 hektar planterat med nascetta vilket inte är en speciellt stor areal. Det kan exempelvis jämföras med Chablis Grand Cru med sina 100 hektar. Eller Cartizze i Valdobbiane som är en exklusiv växtplats för Prosecco som även den uppgår till cirka 100 hektar. Men det är hård konkurrens om bra vingårdslägen i Langhe. Nebbiolo ger idag en betydligt bättre pekuniär avkastning, Men vi får se hur det blir i framtiden, kanske att nascetta blir berömt som Barolo, vem vet.
Mycket brakgrundsfakta innan vi kommer till det viktigaste. Hur smakar ett vin gjort på nascetta då? Generellt kan man Nascetta - Piemontes drottningsäga att druvan inte är speciellt aromatisk över huvud taget. I Torinos univeritets druvguide anges den som semiaromatisk. Svårodlad med varierande avkastning. Personligen anser jag att styrkan i vinet är framförallt dess finess och elegans. Det är ingen kioskvältare i stora aromer i vare sig doft eller smak. Syran är påtaglig och ger ett uppfriskande inslag. En modest doft av citrus, apelsinblom och lite gröna äpplen tycker jag att det unga vinet har. Viss salt mineralitet med kryddor som salvia och timjan kan skönjas i eftersmaken. Vinerna beroende på producent kan vara både tanklagrade eller ekfatslagrade, det beror helt på vinproducentens åsikt om hur denne vill ha sitt nascettavin. Jag har av naturliga skäl ingen djupare erfarenhet av mer lagrade viner och det finns knappt några då man först under de senaste åren börjat producera vinet i en nämnvärd omfattning. Men Valter Fissore, som idag är ansvarig för nascettas organisation, menar att det är ett mycket lagringsbart vin. Komplexitet och personlighet tar lite tid att utveckla i vinet menar han. Se nedan bild på Valter i sitt esse när han förkunnar nascettans lov.

Nascetta – Piemontes drottning

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer