Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Marche i Italien – Le Caniette i Ripatransone - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Marche i Italien – Le Caniette i Ripatransone

I mellersta Italien tronar vinregionen Marche invid den Adriatiska kusten. Några av Italiens bästa stränder finns här men internationella turister är inte så närvarande som i exempelvis Toscana och Veneto.  Marche är en liten oas med en hel del spännande viner.

Giovanni-Vagnoni-är-en-skicklig-vinmakare-som-gör-viner-i-sin-egen-stil.-Han-tar-gärna-emot-besökare-i-sitt-designade-provningsrum

En av de bästa odlarna i den södra delen av regionen är La Caniette i Ripatransone. Detta är en vingård som drivs av de två bröderna Giovanni och Luigi Vagnoni. Allt vin odlas ekologiskt  i vingårdar som sköts minutiöst sedan många år. Le Caniette är av någon anledning inte särskilt uppmärksammad av vinbilbeln ”Gambero Rosso”. De kanske inte ”sponsrar” trycksaken tillräckligt, som en annan vinproducent uttryckte det och som vet hur det fungerar. Hursomhelst så skapar de två bröderna Vagnoni bra viner i en personlig och egensinnig stil med hög kvalitet. Exempelvis har den fantastiska årgången för druvan Montepulciano 2007 inte ännu tappats på butelj. Jämför detta med andra vinregioner som inte lagrar sina viner så länge. Vingårdarna ligger på 200 till 400 meters höjd över havet som glimmar vackert i bakgrunden österut. Det vilar ett lantligt lugn i området med sina vackra kullar och långsam italiensk stämning.

I Sverige finns vinerna i beställningssortimentet och tas in av en entusiastisk importör i den lilla skolan. Då jag nästan bor granne med Le Caniette har jag följt denna vingård i många år. Men det är första gången jag skriver om vinerna då jag inte vill ha någon massvandring till Ripatransone.

Vinhuset har ett antal viner på programmet. Här finner vi tre vita gjorda på de vanligt förekommande druvsorterna Pecorino och Passerina – ”Lucrezia” och ”Veronica”. Dessa båda är två mycket bra viner med stor personlighet. Husets flaggskepp på den vita sidan är annars ”Io Sono Gaia” som är ett tätt och intensivt kvalitetsvin producerat på druvan Pecorino. I doften liknade senaste årgången 2011, nästan ett toppvin från Bourgogne, konstigt nog. Årgången 2012 var att föredra för ”Lucrezia”. Giovanni har ändrat sin vinifikation med Passerina druvorna från 2012 vilket gör vinerna än bättre.

Vinet-Lucrezia-är-ett-spännande-vin-gjord-på-druvan-Passerina.-Årgång-2012-är-mycket-bra

Här finner du också tre röda viner på listan, huvudsakligen gjorda på druvan Montepulciano som är Marches stolthet när det gäller blå druvor. Montepulciano ger kraftfulla och täta viner med en nästan tuggbar struktur. Vissa producenter extraherar vinerna lite väl mycket tycker jag men bröderna Vagnoni undviker detta väl. Denna mer kraftfulla stil är ju som bekant populär i Sverige. Bästa röda vinet från Le Caniette är det lokalt kända ”Morellone”. Detta vin tas dessvärre inte in i Sverige vilket är synd. Istället finner du dess lillebror Rosso Bello. ”Morellone” är ett vin som kan lagras många år vilket bevisas av provningar av mer än tio år gamla årgångar.

Le-Caniettes-bästa-röda-vin-är-Morellone.-Dessvärre-finns-det-inte-i-Sverige-att-köpa-

För den som passerar Marche är det ett väl värt stop att besöka de vänliga bröderna Giovanni och Luigi. Giovanni talar en utmärkt engelska. Provningen sker i ett vackert designat provningsrum med vidunderlig utsikt not det Adriatiska havet. Har ni tur serveras en lättare antipasti med skinka, ost och bröd. Vem vet vilket humör Giovanni är på….

I Sverige kan de två vita vinerna ”Lucrezia”(nr75430), Passerina, för 119 kronor och ”Io Sono Gaia” (nr79015), Pecorino för 207 kronor beställas på Systembolaget. Den röda ”Rosso Bello”, (nr70813), Montepulciano, för 119 kronor finns även att beställa.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders