Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Languedoc del 2
Skriven av Anders Levander

Languedoc Del 2

Languedoc är ett av världens största vinområden men kan kännas lite anonymt. I denna artikel, som är andra delen i en beskrivning av området, fokuserar DinVinguide.se på områdena Pic Saint Loup och Monpeyroux.

Pic Saint Loup

Knappt tre mil norr om Montpellier ligger det dynamiska Pic Saint Loup. Vinområdet har fått sitt namn från berget som sticker upp som en spetsig tand mitt i vinområdet. Lanskapet är vilt och spektakulärt med sin karga garrigue. Total uppodlad vinareal är knappt 1 000 hektar fördelat på ett fyrtiotal större producenter, kooperativ och flera mindre druvodlare. Pic Saint Loup var min första kärlek i Languedoc för många år sedan. Geografiskt ligger detta karga område i Centralmassivets sydliga del med en kalkrik jordmån. Pic Saint Loup är relativt kallt odlingsområde, dels på grund av svala vindar från Centralmassivet, men även på grund av den höga altituden för vingårdarna. Kombinationen kalkrik jordmån och svalare klimat ger friska viner. Både de röda och de vita vinerna har ofta en fräsch och mineralisk struktur som kommer från de svala, ja nästan kalla nätterna i vingårdarna. De dominerande druvsorterna i området är syrah, mourvédre och grenache. Pic Saint Loup är ett av Languedocs bästa vinområden, tycker jag.

Bra producenter i området är:

Château de Cazeneuve. Eleganta viner som ändå har mycket kraft parat med finess. André Leenhardt har verkligen gjort ett kvalitetslyft för vinhuset. Cazeneuve producerar 70 000 buteljer varje år med höga kvalitetskrav. Komplexa viner utan alltför stor koncentration.

Château de Lascaux. Den älskvärda familjen Cavalier har verkat i den medeltida orten Vacquières sedan 1150-talet. Tanken svindlar när man träder in i familjens hus från 1000-talet, som gästats av korsriddare och sett vinhistoria under hundratals år. Vingårdarna ligger på hög höjd med kyliga nätter och lite nederbörd och vinerna är eleganta och friska med hög mineralisk känsla. Jean-Benoît Cavalier är utbildad agronom och har styrt om hela produktionen under tjugo år till kvaliteten man har idag.

Clos Marie. De drygt tjugo hektaren ligger långt ute i otillgänglig terräng men det är inget fel på vingårdslägena. Det började med viner nästan som garageviner för många år sedan. Idag har producenten ett gediget rykte för sina eleganta och lite magra och sofistikerade viner i biodynamisk stil. Liten hipstervarning, vilket dock inte gör vinerna sämre.

 

 

Montpeyroux

Montpeyroux, det steniga berget ligger 35 kilometer nordväst om storstaden Montpellier. Detta vinområde är uppkallat efter berget och den charmiga medeltida staden Monpeyroux. Många menar att området har en av Languedocs bästa terroir, med ett läge på en högplatå vid bergsmassivets Cevennernas södra del. Det finns en mängd mindre vingårdar här som är värda att besöka. Landskapet är vackert men kargt. Vinhistorien går faktiskt så långt tillbaka som 1400-talet, då biskoparna i Montpellier hade sitt sommarresidens här. Kyrkan gillade ju som bekant vin så området var inte valt av en slump. Jordmånen består av både grus, lera och kalksten och är mycket stenig. Sommaren är varm men kyliga vindar från Cevennerna kyler ned vingårdarna nattetid vilket ger bra syra till vinerna.

Några producenter iMontpeyrouxområdet värda att omnämnas är:

Domaine Alain Chabanon. Den egensinnige Alain har en brokig historia. Han växte upp i området med vinet men ville utveckla sig vidare. En viktig periodvar vinmakning tillsammans med ikonen Alain Brumont i Madiran samt två år på det spännande Korsika. Alain har till och med varit direktör för ett vinkooperativ. Idag är han erkänd vinproducent i Montperoux. Vingården på knappt 20 hektar har en spridd terroir på fem olika ställen. All skörd sker för hand och det är hantverksmässiga ideal som gäller. Filosofin är elegans och finess före kraft och extrahering.

Domaine d’Aupilhac. Sylvain Fadat, den tempramentsfulle producenten med sin spanska fru, är druvan carignans okrönte kung. Ingenjören Sylvain är femte generationen som producerar vin, men den förste som skapar kvalitetsviner. Han förfogar över riktigt gamla vinstockar med carignan. Familjen hade inte råd att riva upp stockarna utan de blev kvar vilket är vinhusets lycka idag. Både de röda och vita vinerna är av hög kvalité. Sylvain tar gärna emot besökare och glöm då inte prova hans carignan viner. Druvorna kommer från hundraåriga vinstockar.

 

 

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer