Svenska flaggan
Kvinnor i Chablis - årgång 2014 - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Kvinnor i Chablis – årgång 2014

Chablis har ett av världens starkaste varumärken i vinvärlden. DinVinguide.se har under februari mött framstående kvinnliga vinpersonligheter i Chablis och även provat årgång 2014.

Bild från DinVinGuide

I den lite konservativa vinnäringen i Frankrike finns det ett antal mycket begåvade kvinnor som gör härliga viner. DinVinguide.se har under senare tid mött ett antal av dem i Chablis.

Chablis årgång 2014

DinVinguide.se har provat ett stort antal olika producenters viner från årgång 2014. Efter den mindre lyckade årgången 2013 pustar man nu ut lite hos producenterna. Det ska i sanning sägas att årgång 2013 inte var någon bra årgång i Chablis. Ett kallt och regnigt år gav en liten skörd. Som lök på laxen krävdes det även en nogrann selektering av de skördade druvorna. Många druvklasar var angripna av röta. Året gav ett litet utfall och inte heller av bästa kvalitet, tyvärr. Vinerna från 2013 kommer att mogna relativt tidigt och bör inte lagras alltför länge i vinkällaren. Det finns dock några bra viner från producenter med höga kvalitetskrav där selekteringen av frukten varit rigorös.

För årgång 2014 var vädergudarna med på noterna på ett betydligt bättre sätt än året innan. DinVinguide.se har tidigare rapporterat om skörden och årgången på ett tidigt stadium. Idag har vi facit och vi alla chablisälskare kan vara nöjda. Årgång 2014 kommer att bli klassisk med viner som kommer att leva länge. Kännetecknande för årgången är hög syra och klassisk mineralitet med finstämnd frukt. Samtliga producenter vi mött har varit nöjda med årgång 2014 och menat att det är typiska och klassiska viner man kan finna i buteljerna.

FullSizeRender (38)

Domaine Clotilde Davenne

De flesta svenskar vet kanske inte att Clotilde Davenne har format mycket av vår smak för Chablis. Hon var vinmakare hos Jean-Marc Brocard under 17 år. En stor del av vinhuset Brocards framgångar beror faktiskt på Clotildes skicklighet i vinkällaren. Jag är full av respekt för hennes kunnande men jag är inte helt säker på att den gamla arbetsgivaren helt tillskriver henne den respekt hon förtjänar. Clotilde Davenne var avgjort en av de som satte producenten Brocard på vinkartan.

Idag verkar Clotilde Davenne på egen hand i utkanten av Chablis i vinbyn Prehy inte långt ifrån den stora vinproducenten och arbetsgivaren Brocard. Clotilde har under många år förvärvat mindre vinlotter efterhand som tillfällen uppkommit och hennes ekonomi klarat av. Idag har Clotilde en imponerande liten produktion av mycket trevliga och personliga viner. Både Chablis och Cremant de Bourgogne står på programmet för oss svenska konsumenter. Förutom dessa viner producerar hon även ett par röda viner gjorda på pinot noir från Irancy. Vidare förälskade vi oss i hennes finstämda och mineraliska Saint-Bris gjord på sauvignon blanc druvan som har en given plats på bordet till våren och sommaren. Clotilde visar stolt upp sin välgjorda mineraliskt återhållna Saint-Bris (bilden nedan).

Bild från DinVinGuide

Domaine Raveneau

Den mytomspunna producenten Raveneau släpper inte många över bron. DinVinguide.se tillhör en av de lyckliga som får komma in i detta vintempel och prova chablisviner av absolut högsta klass. Jag har följt vinhuset Raveneau under de senaste 15 till 20 åren och provat varje årgång på plats. Det är en fantastiskt upplevelse. Något som slagit mig är att oberoende av årgångens förutsättningar producerar Raveneau aldrig ett dåligt vin. Årgångarna varierar en hel del men samtliga viner har sitt personliga uttryck. Det är fascinerande med den precision vinhuset klarar av att prestera för varje enskilt vingårdsläge.

 

Bild från DinVinGuide

Idag tar Bernards dotter Isabelle Raveneau (bild ovan) över mer och mer av verksamheten på denna berömda Domaine. Isabelle har efter sin vinutbildning arbetat i andra länder för att lära och se världen. Chablis kan ibland vara lite lokalt och trångt för den som vill bekanta sig med vinvärldens förändringar. Isabelles utmärkta engelska vittnar om att hon inte bara praktiserat på franska vinslott.

Det är intressant att se hur ett så anrikt vinhus som Domaine Raveneau inte fastnat i sin tradition utan utvecklas vidare. Jag tror att med Isabelle Raveneau vid rodret kommer man kunna försvara sin topposition bland Bourgognes verkliga vinadel. Jag brukar beteckna Raveneaus viner som Chablis, DRC viner. Elegant, återhållet och subtilt med tydligt avtryck av växtplatsens unika terroir.

FullSizeRender (49)

Raveneaus grand cru vin Clos var som vanligt knutet och stängd som det alltid är i sin ungdom. Den som har tålamod att vänta kommer bli rikligt belönad, Clos 2014 kommer bli ett stort vin, tro mig. Tyvärr är Raveneaus produktion mycket liten och efterfrågan är monumental från en för kvalitetschablis vintörstande värld. I Sverige tar vinhandlaren Johan Lidby in ett litet antal viner som säljs till restauranger. Den svenska allokeringen är minimal och alla vill ha.

Domaine des Malandes

Lyne Marchive har Chablis i blodomloppet sedan barnsben. Hon och systern växte upp med vinproduktion av hög klass. Fadern, Tremblay, var en aktad man i Chablis och familjen ägde utmärkta lägen för såväl grand- som premier cru viner. Vid faderns död delades vingårdarna i två delar och ärvdes systrarna. Lyne har förvaltat sin del på ett föredömligt sätt och utvecklat en egen stil för Chablis.

 

Bild från DinVinGuide

FullSizeRender (53)Domaine des Malandes skapar okomplicerade viner som inte behöver någon längre tids lagring i vinkällaren. Idén är att skapa Chablis som öppnar upp tidigt och vinerna snabbt blir drickvänliga. Ett lyckokast för Lyne och Domaine des Malandes var att den då mycket unge Guénolé Breteaudeau kunde rekryteras år 2006. Han jobbade tidigare på Domaine Long Depaquit. Guenole har bidragit en hel del till husets kvalitet. I förarsätet är det mer publika chablisviner som Domaine des Malandes producerar.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer