Karibien i Stockholm – Cane Rum Society

Stockholm har ett fantastiskt utbud av olika restauranger. Det är världsklass och vi har blivit både bortskämda och kräsna. Jag har ett underbart tips på något spännande och exotiskt som absolut inte är en turistfälla. En karibisk restaurang vägg i vägg med Nya Karolinska. Det är nästan ett måste att prova detta paradis för dig som gillar rom. Jag älskar detta hak och har redan varit där två gånger. Jag går dit för maten, drinkarna och musiken.

Karibien i Stockholm – Cane Rum Society

När jag gick dit med min familj hade jag ingen aning om vad vi skulle uppleva. Karibisk mat och rom-cocktails visste jag innan. Vidare visste jag att där fanns ett av världens större utbud av olika sorters rom. Jag hade hört att det fanns rom som var unik och att romnördarna flockades här. Mer spännande kan det inte bli för en vinskribent, eller hur?

 

Niklas Blomquist har sedan många år ett stort intresse för rom och har byggt upp en ansenlig samling av exklusiv och unik rom. Det var detta som var starten till den karibiska restaurangen Cane Rum Society. Niklas, som har ett förflutet som fiskhandlare och även driver kaféer, har här slagit sig in på något helt nytt. Helt nytt även för undertecknad. Jag har ingen riktig erfarenhet av Karibien och dess gastronomi trots att jag seglat runtom i många av världens vatten. Men min köl har aldrig fört mig till Karibien. Det närmaste jag har kommit Karibien är filmen Pirates of the Caribbean med Johnny Depp och det är ju inte mycket att komma med. På tal om filmen, lamporna i Cane Rum Society är hämtade från interiören i filmen. Fråga om det när ni är där.

Vad är då typiskt för Karibien? Rom, romdrinkar, musiken och kryddan jerk. Jerk är en krydda som genomsyrar stora delar av gastronomin på de västindiska öarna. Det är en smakrik kryddblandning med olika utformning beroende på vems farmors recept kocken följer. När jag talar med Jamal, som är chefskock på Cane Rum Society, så använder han sin familjs gamla recept för marinering och rubbing av kött, vilket sker i minst 24 timmar före tillagning. Ingredienserna är en blandning av kryddpeppar, ingefära, timjan, koriander, salladslök, soya och en speciell lokal chilisort – scotch bonnette peppers. Detta blandas och är en av hemligheterna i det karibiska köket. En annan av Jamals familjs receptskatter är en bbq-sås gjord på espresso kaffe, mörk rom, kryddnejlika och svartpeppar. Perfekt till sommarens grillning av kött. Jag frågade om jag fick köpa en flaska men den fanns dessvärre ännu inte till salu.

Mina favoriter på menyn var husets kyckling och bläckfisken. I mitt sällskap gillades även den grillade tonfisken samt de kryddstarka kycklingvingarna. Glöm heller inte alla de fina smårätterna som finns på menyn. Ta in flera, dela och prova tillsammans med någon av romdrinkarna. En perfekt start på en trevlig middag.

Drinkarna

Jag fick rådet att prova cocktails gjorda på rom till maten. Jag måste säga att jag tvekade något men föll till föga. Detta är jag

Karibien i Stockholm - Cane Rum Society
Karibien i Stockholm – Cane Rum Society

glad för. Engelsmannen Jack Parker basar över drinkarna och det gör han med bravur. Jack har verkligen koll och arbetar med hela sin hjärta för att tillfredsställa både okunniga gäster som undertecknad, till de verkliga nördarna som verkligen vet vad de vill ha. Min uppmaning är att inte missa att prova några av de fantastiska romdrinkarna. Det finns flera spännande kombinationer och jag provade flera, allt från en underbar jordgubbs Daiquiri som fördrink, till en frisk ingefärsdrink med hetta. Det blev även pina colada till den kryddstarka maten och denna kombination var genialisk. Den lena lite söta kokosmjölken tillsammans med romen satt som en smäck. Jag avslutade med två olika kaffedrinkar till desserten. Jag var frälst och kommer alltid välja cocktails till min karibiska mat i fortsättningen. Gillar du fotboll och Arsenal så har du en kompis i Jack. Kanske ett tips för ett barhäng och fotbollssnack.

Annons:

Karibien i Stockholm – Cane Rum Society

Min samlande uppfattning efter mina två besök är mycket positiv och nästan lite omtumlande av exotiska intryck. Jag gillar helt enkelt detta hak som ligger i en helt ny stadsdel i västra Stockholm.

Det jag gillar är mångfalden av olika typer av rom och läckra cocktails. Musiken är en annan viktig beståndsdel och vissa dagar har man en DJ som spelar musik från Karibien. Thomas Gylling den gamla musikprofilen spelar till och med ibland vilket är spännande för mig som följt honom musikaliskt i många många år. Du kliver in från en av Stockholms större byggarbetsplatser till en egen liten värld med överraskande god mat, gudomliga drinkar och en proffsig och mycket personlig service. I sommar planerar de även att kunna erbjuda romdrinkar på trottoaren, kanske på tunnor som bord. Vilket sommarhäng!

Maten är riktigt bra utan att kosta en förmögenhet. Jag var lite rädd att det kunde vara en liten turistfälla som bara sålde in sig med sitt unika rom utbud men så är inte fallet. Maten är både originell för en svensk gom och mycket god. Vi var alla tre som gästade restaurangen trevligt överraskade av det gastronomiska och lätt salongsberusade när vi öppnade dörren och steg ut i Nya Karolinskas värld igen för hemfärd.

Niklas Blomquist och Duane Shepherd äger och driver krogen Cane Rum Society sedan slutet av förra året. Duane som är barnfödd på Trinidad vet hur en karibisk restaurang ska drivas. När du träffar Duane så förstår du vad jag menar. Du blir proffsigt och trevligt omhändertagen. På helgen har man en Soca-Brunsh som är mycket populär, glöm inte att boka i förväg.

Ring och boka +46 70 603 47 75.

canerumsociety.com

Carib Beer, nr 87718, 22,30 kr

För dig som gillar karibien och dess kultur kan ta den hem till dig i sommar. Prova gärna denna öl från Trinidad. Det är Duane Shepherd som gillar sin barndoms öl så mycket att han tagit över importen. En lätt lager med lite fin sötma som passar perfekt till dina grilläventyr. Det behöver inte bara vara jerk kryddad kyckling för att ölen ska passa som en smäck. Jag provade exempelvis ölen till min matjessill och färskpotatis och det fungerade utmärkt.

Karibien i Stockholm – Cane Rum Society

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar