Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Julskinka + Beaujolais = Sant
Skriven av Anders Levander

Julskinka + Beaujolais = Sant

En vecka kvar till julafton. Julskinka är för de flesta en av de viktigaste maträtterna på julbordet. Prova gärna något nytt till skinkan i år, såsom en sval beaujolais. Julskinka + Beaujolais = Sant. Men glöm sen heller inte champagne till julbordet.

Julskinka + Beaujolais = Sant

Tiden rusar fram och snart är det julafton. För mig är det sillen och skinkan som är viktigast på julbordet. I vår familj har vi traditionen att det är lunchen som är höjdpunkten innan Kalle Anka på TV. Andra har julmiddagen som samlingspunkt. Vilket det än vara månde, vad dricker man till julskinkan? Många föredrar öl och snaps, vilket inte alls är fel. Men varför inte prova ett svalt och fruktigt glas beaujolais? Det är bättre än vad många kanske tror. Det syrliga och intensivt fruktiga vinet passar perfekt till julskinkan. Prova och ni får se! Det kan till och med möta den söta senapen på skinkan.

Det finns idag en mängd olika typer av beaujolaisviner på Systembolaget att välja mellan. Den traditionella Beaujolais Royal, som funnits med sedan många år. Eller varför inte en ny fin bekantskap jag upptäckte i år, Rift 69 från Maison Jean Loron. Tänk på att det senare vinet behöver beställas i förväg då de ligger i beställningssortimentet.

Men jag har även en annan svaghet till jul och det är champagne som passar excellent till den salta och rustika maten. Prova gärna ett lite fylligare äkta bubbel som Taittingers, årets Nobel champagne. Den gjorde succé hos nobelprisvinnarna förra veckan, sägs det.

Beaujolais Royal

Nr 5408
Pris 89:-

Beaujolais Royal är en riktig klassiker och smakar som en beaujolais ska enligt ”the boomers”. Traditionell stil med tydlig gamaykänsla. Lätt i stilen och passar utmärkt till allt från julskinkan till prinskorven. Färgen är vacker och inspirerande rubinröd. Ett säkert kort med denna instegs-beaujolais som är riktigt prisvärd.

Rift 69 Beaujolais Villages 2017

Nr 79627
Pris 139:-

Detta vin är min favorit bland de beaujolaisviner jag provade under hösten. Rift 69 är ett lite mer krävande vin. Det är en stil i den nya skolan med lite mer tannin och kraft. Vinmakaren tänker ekologiskt och är noga med att inte använda svavel. Men tro nu inte att det är ett trist hipstervin, för det är det inte. Druvorna handskördas och vinet lagras på ståltank. Ett bärigt vin med ungdomlig känsla där granitjorden ger ett tydligt avtryck i doft och smak. Även detta vin passar utmärkt till julbordets fröjder med sin syra och fruktiga bärighet. Kort och gott- ett gott vin!

Les Folies de La Marquetterie

Nr 81232
Pris 659:-

Denna champagne var mycket omtyckt på Nobelmiddagen. Det är en fin matchampagne med elegant stil och balans. Inget buffligt vin men med tillräcklig kraft för att klara av ett krävande julbord. Druvorna skördas från en vingård som omgärdar själva slottet. Druvorna är chardonnay och pinot noir som här skapar en vacker harmoni. Vissa tycker att det är lillebror till vinhusets prestige, Comtes de Champagne, som kostar en rejäl slant till. Kanske något att muntra upp tomten med innan julklappsutdelningen. Jag tackar definitivt inte nej till ett glas. Vare sig före, till eller efter, julbordet.

God Jul och Gott Nytt År

Anders Levander

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer