Juliusspital har en fin årgång 2012 – Riesling och Silvaner till julmaten.

Under förra veckan besökte jag en av mina favoritproducenter i Tyskland –  Juliusspital i Franken. Jag besöker producenten regelbundet och följer upp den nya årgången som släpps ut på marknaden. I år var det extra roligt då jag för första gången fick träffa den nya talangfulla vinmakaren Nicholas Frauer. Nicholas som är knappt trettio år har fått en stor uppgift som han klarat utmärkt. Det är inte en liten vingård han har att arbeta med. Juliusspital tillhör en av de största i Tyskland med sina nästan 180 hektar planterad vinmark. Det är mycket att hålla reda på då det är skiftande karaktär på husets olika typer av terroir.

Nicholas Frauer är en talangfull vinmakare som axlat ett stort ansvar hos Juliusspital. Kordula Geier är gammal i gården och har ansvarat för export och försäljning under många år. Kordula är en stor sverigevän.
Nicholas Frauer är en talangfull vinmakare som axlat ett stort ansvar hos Juliusspital. Kordula Geier är gammal i gården och har ansvarat för export och försäljning under många år. Kordula är en stor sverigevän.

En sak som skiljer Franken från övriga tyska regioner är hur bra druvan Silvaner trivs i Franken med sin gipsrika jordmån. Det är helt enkelt så att de bästa vinerna gjorda på Silvaner kommer från denna vinregionerna mitt i södra Tyskland. Kring den vackra barockstaden Wurzburg klänger vingårdarna längs stränderna vid floden Main. Det är en särdeles vacker omgivning som är värda ett besök och då inte bara för vinets skull. Vinerna från Franken har en robustare och intensivare stil vilket gäller för både Riesling och Silvaner. Aromerna är tydliga och har en lite jordig karaktär vilket jag gillar mycket. Vinerna är enkla att para ihop med olika maträtter. De passar  utmärkt till exempelvis Winerschnitzel och svensk gravad lax. Spännvidden är med andra ord bred. Syran är som för de flesta torra tyska viner mycket frisk. Syran passar utmärkt till vår julmat. En flaska riesling under julhelgen brukar alltid vara uppskattat av alla. Man blir ju lite däst av den feta och salta maten så syran kommer väl till pass med den pigga frukten i smaken.

Enjoy Wines har under många år importerat Juliusspitals viner och Sverige är en viktig marknad för vinhuset enligt  Kordula Geier som är ansvarig för försäljningen. Sverige har ju för de historiskt kunniga även en gammal tradition i trakten. Under Gustav Adolf handlade det väl lite mer om att ta för sig av vinerna och inte köpa dem. Det har ju snart passerat 400 år sedan dessa så kallade besök så nu har befolkningen glömt och svenskar är faktiskt populära i Franken.

Det som utmärker vinerna från Juliusspital är den rena och klara frukten med en fin och balanserad syra. Årgången 2012 är en lyckad skapelse. Vinerna är rena och klara i både doft och smak. Balansen är utmärkt och vinerna är lämpade för både mat och prat. Det hårda arbetet i vingårdarna visar sig tydligt. Jag har provat igenom en hel del av traktens viner under året och jag tycker att Juliusspital är den bästa. Det är även imponerande då det inte är en liten familjeägd vinproducent som kan fokusera på ett litet antal buteljer. Nej det är en stor producent i Tyskland. Jag lyfter min hatt och gratulerar Nicholas och Kordula till en bra årgång.
När jag provade igenom hela kvalitetsstegen var jag det spännande att se att för varje högre kvalitetskategori så svarade vinerna upp på ett bra sätt. Det var distinkta steg i ökad kvalitet ju högre priset är, vilket inte alltid är fallet för många vinproducenter.

Det finns ett antal olika viner på systemets beställningssortiment. Det är bara att botanisera och lära om både Silvaner och Riesling. Juliusspitals viner tillhör toppen av Frankens viner.
Det finns ett antal olika viner på systemets beställningssortiment. Det är bara att botanisera och lära om både Silvaner och Riesling. Juliusspitals viner tillhör toppen av Frankens viner.

Systembolaget har ett antal av Juliusspitals viner i beställningssortimentet. Det kan vara intressant att prova druvorna Riesling mot Silvaner och känna och lära sig om skillnaderna. Även upptäcka kvalitetsskillnader i en Grosses Gewächs som är högsta kvaliteten mot en vanlig Kabinett. En Grosses Gewächs Riesling kostar 324 kronor och är av yppersta toppklass medan en Kabinett Trocken Riesling kostar 119 kronor. Båda vinerna är bra i sin respektive kategori. Silvanervinet med kvalitetsklassen Grosses Gewächs kostar lite mindre, 299 kronor. De båda toppvinerna som finns på systemet är från årgång 2011 vilket inte försämrar läget för konsumenten. Lycka till med en liten Franken vertikal, jag tror det visar vad tyskarna kan.

Fler artiklar