Italiens bästa röda vin – Tenuta San Leonardo

Stockholm hade finbesök förra veckan av greven Anselmo. I norra Italiens Trentino huserar det berömda vinhuset Tenuta San Leonardo. Vill man ha elegans och finess i sitt glas utan att behöva betala bordeauxpriser så är San Leonardo ett bra val. Många menar att San Leonardo är Italiens bästa röda vin. Jag är benägen att hålla med.

Tenuta San Leonardo

Mitt i det dramatiska och bergiga lanskapet i Trentino ligger en av Italiens riktiga pärlor, Tenuta San Leonardo. Vinhusets ägare Greve Carlo Guerrieri Gonzaga har historisk förankring så det räcker till och blir över. Påvar och andra potentater har familjen frambrigat under många hundratals år. Det som däremot är relativt nytt är vinmakning.

Det var så sent som 1982 vinhuset släppte sitt första vin. Man var inspirerad av Toscanas framgångar med det bordeauxinspirerade Sassicaia. Greve Carlos frankofila uppfostran ledde till vad San Leonardo är idag. Ett elegant och finessrikt vin. Det är mer som ett bordeauxvin var under 1980-talet och inte likt senare årgångar med viner märkta av Parkers inflytande med kraft och koncentration. Idag drivs vinhuset av sonen Anselmo som vidareutvecklat kvaliteten men bibehållit sin elegans.

Provningen av vinerna visar att den lite subtila och finlemmade stilen åldras med grace. Du behöver inte vara rädd att vinerna tröttnar utan de är härligt lagringsbara och utvecklar sig markant över tiden. Jag provade två viner från årgångarna 2001 och 2004 för några månader sedan privat. Det var härligt att se hur vinerna utvecklats med lagring utan att tappa frukt eller elegans. Det kanske är så att viner som inte pumpas upp med kraft och koncentration klarar tidens tand bättre…

 

San Leonardo har tre druvor man arbetar med i sina viner; 60 % cabernet sauvignon, 30 % carmenére och 10 % merlot. Lagring på små franska, nya och gamla, ekfat under 24 månader. Därefter flasklagring minst 24 månader. Tre glas i den italienska vinbibeln Gambero Rosso.

Annons:

Nya viner på Systembolaget i februari

Missa inte Systembolagets släpp den 15 februari då 280 buteljer kommer på diskarna.

2013 Tenuta San Leonardo, #9223901, 549 kronor

För er med större behov så kommer 60 magnumflaskor av samma vin den 21 februari.

2013 Tenuta San Leonardo Magnum, #9927306, 1.199 kronor

Greve Anselmo visar stolt upp sitt vin i Gamla Stan. Missa inte Systembolagets släpp i februari av både halv och hel magnumflaska. Jag kommer inte att göra det.

Läs mer

Fler artiklar