Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ipsus Chianti Classico - DinVinguide Ipsus Chianti Classico
Skriven av Anders Levander

Ipsus Chianti Classico

Vinerna från Chianti Classico är mer och mer på var mans läppar. Vinerna har aldrig varit av bättre kvalitet. En av de stora spelarna i Toscana är familjen Mazzei som lanserar sitt nya ikonvin Ipsus, årgång 2018. Har du 300 Euro så är det bara att shoppa loss.

Ipsus Chianti Classico

En stor anledning till att Chianti Classico har medvind idag är fokuseringen och tilltron till druvan sangiovese. Den stora vurmen för internationella druvor som merlot och cabernet sauvignon vann stora framgångar under 1980-talet med viner som Super Tuscans med flera. Idag är dessa viner alls inte lika sexiga, tycker jag. Det är mer än fyrtio år sedan vi gillade dessa koncentrerade kraftpaket. Robert Parker och The Wineadvocat hade stor del i denna uppmärksamhet. Amerikaner med flera gillar ju dessa stora lite fläskigare viner. Det finns fortfarande många som gillar dessa viner även i Sverige, företrädesvis äldre herrar med min hårfärg, läs grå.

Nej, jag tror framtiden mer hör till den underbara druvan sangiovese ”in purezza”. Det menas sangiovese i renhet, utan inblandning av andra druvtyper. Den relativt nya kategorin med beteckningen Gran Selezione är helt rätt väg för området att matcha fram bättre vinkvalitet. De äldre kategorierna med Riserva har inte riktigt fungerat tycker jag, för att visa hög kvalitet. Det är ändå lite synd att vissa vinproducenter envisas med att blanda in internationella druvtyper i sina Gran Seleziones. De vinner faktiskt inget på det, menar många med mig.

Vidare är den nya indelningen i UGA med sina 11 olika underkategorier av områden i Chianti Classico helt rätt väg att gå. Vinsten är att det främjar kvalitet och ursprung. Jämför vad som idag sker i exempelvis Langhe med sina barolo- och barbarescoviner med cru-tänkandet. Här kallas det MGA. Synd att man inte enhetligt kan ha samma begrepp bara. Eller varför inte ta fransmännens olika cru indelningar som grand- och premier cru samt village. Det skulle göra det ännu enklare för den internationelle vinkonsumenten. Men det kanske är alltför svårtuggat för den italienska stoltheten.

Chianti Classico har förbättrat kvaliteten på sina sangioveseviner

Ipsus Chianti Classico

Familjen Mazzei är en av de större spelarna i Chianti Classico. Med anor tillbaka till 1400-talet som vinproducent och vinerna har gradvis blivit både bättre kvalitetsmässigt samt med högre precision. Vinhuset har en mängd spännande viner på sin repertoar. Viner som visar kvalitet och sticker fram är titlar som Ser Lapo, Vicoregio och inte minst husets bästa cru, Badiola. Vinerna från Castello Fonterutoli fick en ny kusin, Ipsus, redan med årgång 2015. Men det är faktiskt nu det verkligen börjar hända något tycker jag. Årgång 2015 var bra men lite endimensionell, årgången därpå 2016, är rätt bra men inte lika bra som den nu släppta årgången 2018.

Storheten är att man verkligen inte sparar på krutet. Kvalitet och ursprung sitter i förarsätet här. Vingården förvärvades redan år 2005 och man har jobbat hårt i vingårdarna för att vässa kvaliteten. Druvmaterialet ingick tidigare i de bästa vinerna från Castello Fonterutoli. Nu står denna vingårds alster på helt egna ben utan att vingla. Men smakar det så kostar det, som man säger. Vinerna säljs för det facila priset, 300 Euro. Det är inte många viner i Chianti Classico som kan ståta med en sådan prislapp om ens något. Det är väl bara i Montalcino som man matchar detta pris. På tal om Montalcino och brunello så tror jag att vinmakarna får se upp där. Jag tror att man faktiskt kan bli omkörda av sina kusiner från Chianti Classico om man inte stramar upp kvaliteten och ser på sin prisfilosofi. Personligen köper jag hellre två eller till och med tre buteljer av Chianti Classico av hög kvalitet istället för en flaska från Brunello di Montalcino, för samma kostnad.

Brunello har ju aldrig riktigt slagit i Sverige vilket ofta förvånar mina italienska vinvänner. I Italien är det Brunello di Montalcino som gäller när vi talar om Toscanas viner. I Amerika är de även mycket populära men vi är faktiskt lite njuggare till dessa viner i Konungariket.

Jag tycker bäst om sangiovese "in purezza" i Chianti Classicos viner
Ipsus årgång 2018 lanseras nu i september

Ipsus Chianti Classico

Bakom denna mycket oansenliga port finns hela lagret av Ipsus viner, bilden ovan. Det är medvetet så att man inte vill skylta alltför mycket med var vinerna finns. Jag fick inträde till detta vintempel i mitten på september mitt under skörden av vinerna på Castello Fonterutoli. Om ni har vägarna förbi i Toscana stanna gärna till i den borgliknande byn Fonterutoli. Det är både vackert och pittoreskt. Du kan även bo på familjens hotell här. Ett antal mindre hus av medeltida karaktär är inredda med hotellrum. Restaurangen som ligger i anslutning är riktigt bra. Här kan du välja på toskanska favoriträtter som sköljs ned med vinhusets viner. Trevligt och charmigt är det.

Har ni tid så missa heller inte att prova vinerna. Det är många men det är spännande att se hur olika växtplatser ger olika uttryck i vinerna. Min favorit förutom Ipsus givetvis är vinet Badiola som kommer från en mindre vingård på hög höjd med stenig terräng. Ett vin med mineralisk sälta och strama tanniner som är perfekt till både toscansk som svensk mat. Fråga då efter den unga Giulio Rucellai som talar utmärkt engelska och kan sina toscanska viner i detalj. Kanske har ni tur och får prova ikonvinet Ipsus.

Ipsus Chianti Classico

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer