Annons:

Hugel

Cirkeln är sluten när jag träffade Jean Frédéric Hugel. För 40 år sedan upptäckte jag Alsace viner och älskade dem av hela mitt hjärta. Efterhand upptäckte jag andra viner och skatterna från Alsace föll lite i glömska.

I den pittoreska lilla staden Riquewihr i Alsace nära gränsen mot det tyska Baden huserar familjen Hugel sedan 1639. Tanken svindlar när man tänker tillbaka. Mitt under brinnande krig mellan protestanter och katoliker i trettioåriga kriget etablerar Jean Frédéric Hugels anfader en vinfirma. Svenska armen stod utanför stadsmuren och det var oroliga tider. Idag är familjen och firman en institution i vinvärlden.

Hugels viner har under senare år fört en något tynande tillvaro i Sverige, men sedan de framåtsträvande importörerna på Lively Wines tog över importen har det hänt saker. Vi ser ett pånyttfött intresse för Hugel. Jag hade nästan glömt bort dem!! Men när vi på DinVinguide.se provade igenom husets viner blev vi varse kvaliteten.

Lite kaxigt säger Jean Frédéric att deras Gentil är den bästa de någonsin gjort. Det är ett ”statement” som utmanar! Ok, vinet måste ju få sin chans eller hur, och jag håller med honom. Gentil är ett riktigt bra vin som passar till många olika tillfällen och till olika maträtter. För 115 kronor får man mycket vin för pengarna.

Annons:

2016 Hugel Gentil, nr 2108, 115 kronor

Vinet är gjort på hela sex olika druvsorter. Pinot blanc och riesling dominerar med gewürtztraminer och pinot gris som något mindre spelare i blenden. Det hela spetsas upp med silvaner och muscat. Gentil är ett trevligt vin som passar till det mesta. Frukten dominerar tillsammans med ett friskt bett av syra. Sockerhalten är endast 3 gram. Varför inte dricka det till skaldjur, lax och löjrom eller till lite kryddheta rätter från Asien?

Alsace är på väg tillbaka efter att det under senare år blivit ett utpräglat ”gubbvin”, menar jag. Konsumenterna har utmärkt sig med samma hårfärg som undertecknad, dvs grå. Jag tycker det är läge att återupptäcka Alsaces skatter genom Hugels viner. Jag har själv gjort det.

2011 Grossi Laüe, Pinot Noir, nr 90382, 299 kronor

Den 3 mars släpps ett nytt vin från Hugel som får betecknas som ett fynd om man gillar lättviktig och elegant pinot noir. I Alsace har man sin egen tolkning av pinot noir, mineralisk och lätt med trevlig fruktig stil. Vinet som släpps nu skiljer sig från årgång 2010 då det kan drickas relativt ungt medan den fantastiska årgången 2010 fortfarande slumrar i sin utveckling. Vänta med att öppna dessa buteljer (2010) om ni vill ha full valuta för pengarna. Tyvärr släpps det bara 360 flaskor.

Samtidigt släpps även 360 flaskor av samma kvalitet med riesling som druva.

2011 Grossi Laüe, Riesling, 399 kronor

Här kommer frukten från det fina anrika läget Schoenenbourg som ligger precis norr om staden Riquewihr. Här talar vi om kraftfull riesling med kryddighet. Hugels riesling skiljer sig markant åt i jämförelse med tyskarnas torra riesling. Här i Alsace är det mer kraft och en fethet i stilen som är utmärkande. Jag som är en stor beundrare av tysk torr riesling faller även för denna tolkning av riesling. Jag har bara glömt bort hur bra kvalitetsriesling från Alsace kan vara. Vinet kan lagras mycket länge och blir bara bättre och mer komplexare med några år på nacken. Ett vin för min källare.

Ett stort tack till dig Jean Frédéric Hugel som visade upp husets viner och fått mig på spåret. Alsace levererar kvalitet om man väljer bra producenter.

Annons:

Här finns mer att läsa om