Svenska flaggan
Glögg bäst i test
Skriven av Anders Levander

Glögg bäst i test

Snart är det första advent och den stora glöggfrossan drabbar Sverige. Under en kort period dricker vi svenskar glögg så det står härliga till. Vilken glögg är bäst då? De traditionella vinner när vi provar glögg bäst i test.

Glögg bäst i test

I år är första advent tidigare än vanligt och infaller redan i slutet av november. Advent och glögg hänger ihop som hand i handske. Känslan och stämningen är härlig när det är glögg-tider. Tänk bara på när du sitter samlad med hela familjen eller dina vänner framför en tänd brasa med ett glas rykande glögg i handen. Det blir nog inte bättre än så! Numera kan glöggen komma i många skepnader. Inte bara i olika alkoholstyrkor utan även med de mest exotiska och fantasifulla smaksättningar. Min smak har med åren blivit mer och mer traditionell. Detta gäller särskilt när det kommer till just glöggen. Det är en så kort period som vi dricker glögg och jag vill verkligen känna traditionen. Detta kanske påverkar oss att vi gillar det traditionella och bekanta i aromerna från glöggen. Men ibland kan nya smaker överraska även mig.

Utöver Systembolagets utbud brukar jag även koka egen glögg efter ett gammalt familjerecept. Fördelen med den hemgjorda är att du kan använda överblivna vinslattar. Det är inte bara gott med egen glögg utan det är också bra att återanvända vinslattar istället för att hälla ut dessa. Det fungerar att blanda både vitt och rött till denna glögg om du har flera slattar kvar. Tänk hållbart.

Jag älskar det traditionella med glöggen. Smakerna och stämningen av jul.

Blossa Vinglögg

Bild från DinvinguideArt nr 4000. 10%. Pris 89 kr

Detta är traditionell vanlig svensk glögg 1.0. Sveriges riktiga klassiker på glöggfronten. Vem har inte smuttat på en ljummen Blossa under december månad. Det har nog alla som gillar och dricker glögg. En svensk klassiker som idag ägs av Finland märkligt nog. Doften är fylld av pepparkaksdeg och vanligt rödpang. Klassisk smak i glöggens värld. Jag gillar vinet och jag gillar traditioner. Jag gillar glögg och jag gillar därför Blossa vinglögg. En vanlig glögg helt enkelt och den lägre alkoholhalten gör ju att man ta ett glas till….

Åre Glögg Rödvinsglögg Ekologisk

Bild från DinvinguideArt nr 93919. Papp. 12,5%. Pris 69 kr  

Jag gillar förpackningen, en tetrapack. En glögg som kommer i en klimatsmart pappförpackning, vilket jag sympatiserar med. Nu står det ju Åre på etiketten och doften är fylld av skogens aromer som blåbär och granbarr. Jag gillar doften som för mig till barndomens vinterpromenader i skogen. Traditionell och god glögg som passar en traditionalist som jag. Mycket bra glögg som heller inte ger ett för sött intryck.

Dufvenkrooks Original

Bild från DinvinguideArt nr 96009. 15%. Pris 89 kr

Mörkröd vacker färg. Doften är stor och intensiv fylld med julkryddor som nejlika och kanel. Vinspriten i blandningen kan skönjas i bakgrunden med sina goda cognacsaromer. Fylligt, sött och traditionellt. En glögg som passar vid de flesta tillfällen. Vinet har en fyllighet som bland annat kommer från den lite högre alkoholhalten och vinner med sin trevliga eftersmak. En glögg som inte gör bort sig oberoende av tillställning.

Bild från DinVinGuide
De tre följande glöggsorterna är för er nyfikna, med smak av choklad, äpple och apelsin

Lucia Choklad Starkvinsglögg

Bild från DinvinguideArt nr 76504. 500 ml. 15%. Pris 89 kr

Här har vi en annorlunda glögg med chokladsmak. Först var jag lite tveksam men det fungerar faktiskt. Chokladbrun färg. En annorlunda glögg som utmärker sig med tydlig chokladdoft. En lite ny upplevelse med traditionella julkryddor och choklad. Det funkar för mig, trots att jag gillar den traditionella glöggen mest.

Brännland Iscider Ember Glögg

Bild från DinvinguideArt nr 94300. 500 ml. 12%. Pris 189 kr

Denna glögg var min absoluta favorit under provningen. Så spännande med Brännland, nu som glögg. Svenskt och norrländskt med världsklass. Elegant och fyllig doft av fina äpplen. Kryddningen tar inte över äpplets friskhet. Syran är mycket hög och balanserar sötman galant. Fyllig med nästan simmig struktur. Ett vackert hantverk och mycket god. En klar favorit. Lika god varm som kall.

Blossa 21 Valencia

Bild från DinvinguideArt nr 53200. Pris 125 kr

Årets smak för Blossa. Det har ju blivit en snackis, vilken smak har Blossa i år? Ljusgul färg som inte ger mig traditionella glöggvibbar. Är det glögg i glaset? Doften har en påtaglig arom av apelsiner med instuckna kryddnejlikor. Sådana gjorde många av oss som barn och hängde upp i röda sidenband. Hyfsad frisk fräschör i smaken. Ingen påträngande sötma. Gott och inte minst annorlunda. Men är det min glögg i jul? Kanske inte, men kul kul med nytänkande i alla fall. Varm apelsinsaft med julkryddor är väl mitt omdöme.

Bild från DinVinGuide

Glögg bäst i test

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer