Fredagstipset: svalkande viner

Värmebölja i Sverige. Temperaturer över 30 grader. Vad kan man svalka sig med under helgen. Vi på DinVinguide.se har provat lite olika viner som passar i sommarvärmen. Läs Fredagstipset: svalkande viner

Fredagstipset: svalkande viner

Undertecknad sitter under däck i Stockholms skärgård och skriver detta fredagstips. Utanför gassar solen och termometern visar på 27 grader. Det är inte ofta jag kan läsa av denna temperatur i sittbrunnen. Senast var det för två år sedan när 2018 års värmebölja gjorde Sverige tropiskt. Flera nätter på rad med temperaturer över 20 grader. En tropisk natt meteorologiskt är när temperaturen inte går under 20 grader, vilket är ovanligt i Sverige. Men med klimatförändringen så får vi kanske vänja oss vid detta. Vem vet?

Vi på DinVinguide.se har provat en hel del viner under senare tid som kan passa i det varma vädret. Vi har fokuserat på bubblande, vita och roséviner. Jag önskar alla en fin helg i värmen och tänk på att dricka måttligt i värmen.

ROSÉ ÄR ALDRIG FEL I VÄRMEN

M de Minuty Rosé 2019

Nr 2590
Pris 139 kr

Varför inte svalka dig med lite lyxig fransk rosé. Vinet är ljust laxrosa med toner av röda vinbär, smultron, lingon samt sydfrankrikes böljande lavendelfält och örtkryddor. Perfekt på altanen för svalka eller varför inte till din Salade Nicoise till lunchen.

SVALKANDE VITA VINER

Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2019

Nr 2701
Pris 95 kr

Chenin blanc och Sydafrika gillar verkligen varandra. Det gör även vi på DinVinguide.se. Fina aromer av vit persika, aprikoser, mineralisk sälta, örter och läskande syror låter väl gott? Ett härligt vin att dricka i sommarvärmen men som även passar till den grillade maten framåt kvällen.

 

 

Domaine de la Bournaire 2017

Nr 5799
Pris 109 kr

Charmigt vin från västra loiredalen, ute vid atlantkusten. Detta vin andas just saltstänkt fräschör, syrlig frukt och har en fin koncentration. Kyl vinet och njut det som en aperitif eller varför inte till skaldjuren. Ett vin som levererar mer än det kostar. Underbart till räkor och havskräftor.

Annons:

Saint Clair Pioneer Block 3 2018

Nr 3577
Pris 129 kr

Här är det bra drag i syran! Vinet bjuder på grapefrukt, grillad citron, rivet citrusskal, mormors fläderblomssaft, passionsfrukt och kvitten. Härligt tropisk, lätt yppigt och på samma gång seriöst och svårt att inte falla pladask för. Det går inte att ta miste på att vi talar om sauvignon blanc från Nya Zeeland. Den livliga och levande frukten kommer från en mindre vingård, Block 3. Ett läskande vin i värmen.

SVALKANDE BUBBLOR

Palmer & Co Brut Reserve

Nr 7372
Pris 299 kr

Det är faktiskt en av bolagets mest prisvärda skumpa. Varför inte lyxa till det när värmen slår till. Palmer brut har tydliga aromer av grapefrukt, stram syra som balanserar frukten på ett fint sätt. Mineralisk sälta ligger som en bas i ryggraden. Frukten är generös med gula äpplen och mycket citrus. Svalkande vin när du vill kosta på dig något extra. Palmer passar även perfekt till maten.

NÅGOT SÖTT

Champagne Taittinger Demi-Sec

Nr 7941
Pris 399 kr

Varför inte något lite sötare till desserten eller kanske till aperitifen. Glöm det där att all champagne ska vara torr. Förr i tiden hade merparten av champagne lite sötma. Denna Demi-Sec är packat med inbjudande toner som har en hel del gula exotiska frukter som mango och papaya, rostat bröd, torkade fikon och charmig nötighet. Vinet och sötman (dosage på 36 gram/liter) balanseras av en härlig citrussyra och salt mineralton. Prova något nytt.

Ta nu inte fel i hyllan den är slående lik vanliga Taittinger Brut. Nacken är vit på den söta och i guld på den torra.

Fredagstipset: svalkande viner

Läs mer om vintips och recept på våra listor. DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar