Fredagstipset 45 – viner i vårkylan

Man kan knappt tro att vi är i mitten av maj med tanke på vädret. Snöslask och isande vindar - vad dricker man då? Vi på DinVinguide.se har plockat ut några viner som vi tycker passar i vårkylan.

Fredagstipset 45 – viner i vårkylan

Man kan knappt tro att det är maj månad när man kikar ut från fönstret. Snöslask, horisontellt regn och ensiffriga grader på termometern. Brr!! Vad kan då värma våra kalla och domnade själar? Snö, kyla och Corona är kanske inte den bästa kombinationen, eller hur.

Vi behöver muntras upp och dricka något gott. Till drinken och till maten! Denna vecka känner jag för lite lyxigare viner. Jag vill dricka champagne till att börja med. En gammal bekant jag besökt många gånger i Le Mesnil. Till min skaldjursförrätt vill jag dricka chenin blanc och var görs förstklassig chenin om inte i Sydafrika. Till mitt grillade kött är jag sugen på druvan syrah och väljer ett vin från Rhône. Dessert är viktigt för mig efter en förstklassig middag men är dock lite mätt i magen och väljer därför en halvtorr champagne som piggar upp. Tre fransoser och en sydafrikan ger en lyxig känsla för en kall kropp. Här följer vårt utvalda  Fredagstipset 45 – heta viner i vårkylan

Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve

Fredagstipset 45 - heta viner i vårkylanNr 7450
Pris 329kr

Den vackra och annorlunda flaskformen känns härligt inbjudande för mig. Det känns spännande att prova detta vin igen. När jag besöker Le Mesnil vill jag gärna stanna till och prova vinerna. Smaken är fruktig med friska tydliga toner av citrus. En kalkmättad känsla med mineraler gör vinet lämpat som aperitif. Bra avslut och munfyllnad gör det lämpat både som fördrink och till en lättare förrätt.

Mulderbosch Chenin Blanc Block S2 2017

Fredagstipset 45 - heta viner i vårkylanNr 72065
Pris 249kr

Chenin blanc och Sydafrika gillar varandra. Jag tycker att chenin blanc är Sydafrikas bästa druva. Få kan skapa denna djupa och komplexa stil för sin chenin som producenten Mulderbosch. Både elegant och kraftfullt på samma gång. Jag lyfter på hatten för ett förstklassigt vin med rejäl ”Fine Wine” känsla. Aromer av vit persika, aprikos, mineral, örter och läskande syror. En knastrande stenig saltmättad mineralitet gör det till bästa vän till de grillade skaldjuren. Lång frisk och komplex eftersmak gör det hela till en fest. Ett prisvärt vin trots sina 249 riksdaler i pris.

Annons:

Fredagstipset 45 – viner i vårkylan

Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2017

Fredagstipset 45 - heta viner i vårkylanNr 2800
Pris 179kr

Grillen har fortfarande glöd kvar efter att skaldjuren grillats. Nu på med biffen! Jag vill dricka franskt och druvan syrah. Jag väljer Crozes-Hermitage som har sin ungdomlighet kvar och inte hamnat i sin smaktunnel ännu. Jag dricker den på sin ungdomliga frukt. Vinet är friskt och med lite typsik pepprighet. Det är örtigt, saftigt med fruktighet med toner av mogna jordgubbar, plommon och skogsbär. Delas är en av de stora och säkra producenterna i Rhôndalen. Glöm inte att dekantera vinet någon eller några timmar innan. Häll upp i en vacker karaff det vinner vinet mycket på.

Champagne Taittinger Demi-Sec

Fredagstipset 45 - heta viner i vårkylanNr 7941
Pris 399kr

En champagne som är underbar till din dessert. Vi dricker idag alltför sällan halvtorr champagne. Dessa viner har blivit lite bortglömda nuförtiden. Historiskt var det dessa viner som var de mest populära från Champagne. Denna Tattinger har en krämig mousse och fint häng i smaken. Bra och fylligt avslut med lätt och elegant restsötma. Trots att vi ätit tre rätter så blir inte mättnadskänslan för betungande efter ett glas av denna halvtorra champagne till desserten.

Läs mer

Fler artiklar